2.3.09

Празнични обичаи в Гърция, гарнирани с протести и политическа сатира

Карнавалите включват сатирични елементи, засягащи политическата и социалната реалност


Повечето християнски празници в България и Гърция се отбелязват едновременно. Същото се случва и със Сирни Заговезни - последната неделя преди Великденските пости, който всъщност не е толкова християнски, щом в него са запазени елементи от древни прохристиянски обичаи. В Гърция този ден, в съчетание със следващия - Чистия понеделник /официален неработен ден - т. е. днес/, е повод за избягване от рутината. На много места се провеждат карнавали (най-пищният е в гр. Патра), децата вдигат хвърчила, излизат сред природата, яде се и се пие до зори!

По случай празничната атмосфера, но помрачена от все по-здравото затягане на коланите, движението, наречено „Скъпотия – Stop”, чрез неговите така наречени комитети по места, тази година пое следната инициатива:
Завзе пунктове за плащане на тол такси по магистралите и пусна автомобилите да минават без да плащат, вдигайки лозунга „Кулума без тол такси. Нито едно евро за предприемачите”.
Кулума е традиция в Гърция да се ходи на излет в Чистия понеделник. Менюто включва „лагана” /вид безквасен хляб/ и главно постни ястия като морски деликатеси, маслини, тарама хайвер /въобще, чудни мезета за узо :)/

Предприемачи – имат се предвид големите строителни компании - концесионери на магистралите.
В следваща статия ще напиша по-подробна информация за новаторското движение „Скъпотия – Stop” и неговите инициативи.

Данните за събитията са от:
http://www.tvxs.gr/v6397
http://www.in.gr
http://www.akribeia-stop.gr

А за обичаите:
от мен:)

2 коментара:

  1. браво на тях:)
    между друтото, и в българия се случва обичаите да се политизират, примерно ако помниш 97-ма протестите, някои студенти бяха направили нещо като ковчег и организираха погребение, а също и ритуал за "изчистване на духовете" (ала кукери) доколкото помня.
    като че ли един такъв дълбоко познат ритуал в такъв контекст говори много по-ясно на хората, отколкото всички лозунги на протеста.

    ОтговорИзтриване
  2. Не знаех, че в Гърция този ден, в съчетание със следващия - Чистия понеделник , е повод за избягване от рутината. На много места се провеждат карнавали , децата вдигат хвърчила, излизат сред природата, яде се и се пие до зори.Всичко това ми звучи толкова красиво и ми се иска да бъдем там и ние на този празник, децата със сигурност ще го харесат а и от доста време се каня да ида на някой карнавал, тази година исках до Венеция, но времето не го позволи, но както се казва всичко с подходящият момент.Благодаря за статията и се надявам често да споделяте с нас.

    ОтговорИзтриване