21.4.09

Хунтата в Гърция, или що е то дясна диктатура

21 април 1967
час: 02:00
Гърция, Атина

Танкове започват да се „разхождат” из центъра на гръцката столица.
Целта: да превземат Парламента, Министерства, Телевизията, Пощата, Палата.
Превратът е успял.
В същото време започва погром от арести на политическото и военното ръководство на държавата, както и на хиляди граждани, най-вече комунисти и други демократи. Да отбележа, че за разлика от България, по онова време и до скоро, под понятието „демократ” се разбираше всеки, който не поддържа десницата /в т.ч. и комунист или социалист/, тъй като дясното управление, със или без хунта, е било репресивно и недемократично по всеизвестност.
Превратът става под ехото на провалилия се концерт на Rolling Stones няколко дни преди това, на 17 април. Няколкото червени карамфила, които Мик Джагър хвърля на публиката след третата песен, се смятат за комунистическа пропаганда от полицията, която спира концерта и насилствено разпръсва разярената рокаджийска тълпа.
А страната е в предизборен период и на власт е правителство на дясната партия „ЕРЕ” със съгласието на центристката, и по всичко личи, че последната ще спечели изборите, предвидени за 28 май, които обаче превратът отменя. Всъщност една от целите на преврата е именно това, да предотврати качването на власт на „Центристкия съюз”.

Инициатор на преврата е тайна организация на армейски офицери от среден ранг, начело с тройката С. Патакос – бригаден командир, Г. Пападопулос и Н. Макарезос - полковници, които решават, че „пациентът”, т.е. страната, „се нуждае от поставяне в гипс”.

В плана на някои десни политици, генерали, Палата и най-важния фактор – американските служби, е едно краткосрочно „конституционно отклоняване”, докато страната се вкара в двуполюсна партийна система, при която да се разменят на власт една дясна и една центристка /близка до системата/ партия. Но „хунтата на генералите”, както е известен планът, е изпреварена от „хунтата на полковниците”.

Емблемата на "Революцията"

„Революцията”, както я наричат превратаджиите, пуска в действие Натовския план „Прометей”, предвиден за предотвратяване на „комунистическата заплаха”, като всички военни части на страната се раздвижват.
Кралят Константинос не оказва никаква съпротива на режима, даже с неговата благословия полага клетва новото „правителство”. Обяснението е: „Да не се пролее гръцка кръв”. Това е редовно оправдание на кралските особи, навсякъде и всякога.
Така започва 7-годишната диктатура, която коства на Гърция хиляди затворници и заточени, мъчения, екзекуции, провалени съдби. Кич в културата, като помпозни представления с подчертано национално величие. Престъпен произвол в икономиката.
Отказва се достъп до висши учебни заведения на деца от „съмнителен” произход, като за приемането им се изисква подписването на „Удостоверение за обществени убеждения”. Същото важи и за кандидатите за назначаване на работа на всякаква държавна служба.
Преподаватели със „съмнителни възгледи” се уволняват.
Характерен (смешен) пример: студент по архитектура, който проектира обща чакалня на жп гара на провинциален град за пътниците от първа и втора класа, е арестуван!
Песни на определени композитори са забранени.
Страх. Едно постоянно „Забранява се”.

Братските връзки между режима /Пападопулос отляво/ и всевластния капитал /Том Папас отдясно/

Едни от първите „добрини” за икономиката са сключването на договори с компании като Litton, AEG-Telefunken, Esso-Pappas, Онасис, Ниархос с колонизаторски условия в ущърб на страната.
Закони се подписват „за една вечер”, само за да угодят на определени кръгове и после се отменят.
Самият Министър на Търговията е замесен в скандал с внасяне на развалени пратки месо от Южна Африка.
„Богопомазаните”, както във всеки подобен режим, живеят в разкош.

Но съпротивата не закъсня. Десетки организации против хунтата се появиха 1-2 години след налагането й. Най-вече сред студентството. Като връх на тази борба се смята завземането на Политехниката през ноември 1973, което бе и началото на рухването на диктатурата, която падна под тежестта на престъпната й намеса в Кипър, което доведе до агресията на Турция с благословията на ЦРУ.

Според днешна статия на в. Елевтеротипия (http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=36699):
„...Палатът, К. Караманлис, основната част на десницата /с изключение на П. Канелопулос/, Вашингтон, парадържавни организации, не са искали провеждане на избори, а развръзка с диктатура. Кралят и генералите бяха изпреварени от полковниците. Това е истината и е известна ...” – преводът е мой.


Паметта си опресних от:
http://www.sansimera.gr/archive/articles/show.php?id=250feature=Militairy_Junta_1967
http://www.tvxs.gr/v9982
http://www.iospress.gr/megalo2008/megalo20080425.htm

7 коментара:

  1. Браво, постингът ти е много полезен. В България липсва информация за режимите, налагани от десния авторитаризъм през 20 век и в Европа (Гърция, Испания, Португалия) и извън нея (Пиночет и Чили например).

    Отгоре на всичкото поради историческата конюнктура, много хора с лекота подминават и българския опит с десния авторитаризъм през 30-те години.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за коментара.

    Потърпевшите на "социалистическия" режим мислят, че изопачаването на историческите събития е присъщо само на "комунистите". Още една заслуга на бившия режим.

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина интересна статия, да си призна, помнех това от новините, когато бях дете. Интересно ми беше да си припомня за онези години.

    ОтговорИзтриване
  4. добрия комунист е мъртвия комунист

    ОтговорИзтриване
  5. mnogo interesni blogove imash.az se kazvam Velizar Kanchev i u4a v amerikanskiq universitet v atina-deree....jiveq tuk ot 8 godini i mnogo obi4am bulgaria i gurciq...iskah da se informiram po podrobno okolo huntata i da znam powe4e za tezi 7 godini togava
    a za6to sa zavzeli "politehnioto"...i kak sa uspeli da minat prez armiqta...tova ne kazva6 v bloga si

    ОтговорИзтриване
  6. Чак сега забелязвам коментара ти, последен анонимен. Събитията през ноември 1973 и Политехника е друга тема. Подробности съм писал тук: http://mavrakisbg.blogspot.com/2009/11/17-1973.html

    ОтговорИзтриване