20.5.10

Гръцката криза - истинското лице на неолиберализма




Благодарение на Нейно Величество Глобализацията се научаваме лека по лека да ядем, пием, обличаме, слушаме музика и най-вече да мислим еднакво. От България до Австралия една и съща операционна система в компютрите, едни и същи марки бира, едно и също черно безалкохолно питие, едни и същи сандвичи, горива и т.н. и т.н. Иначе сме в общество на „свободен” пазар. Свободен само за най-силните. Останалите сме обречени да слугуваме /консумирайки и продавайки на безценица труда си/.

Медиите, разбира се, са един послушен помощник на силните за оформяне на глобализирано еднакво мислене чрез „информацията”, която ни подават. Едно и също обяснение за събитията се спуска, по един и същ начин се възпроизвежда масово. Колко им е лесно на онези горе! Подават смляна храна наготово, а чрез удобните медии, които се копират едни други, народите я консумират. Навсякъде.
„Гръцката криза” и начинът, по който я разбират масите, са показателни.

Това, което на първо място причини повишаването на гръцкия дефицит, според широкото мнение, е „охолният живот на гърците”, или „прекалено многото права”, или „големите заплати на държавните служители”. По невероятен начин същото е мнението на масите, както в Германия, така и в България, че до голяма степен дори и в Гърция. В Гърция успяват да насъскат обикновените хора срещу служителите в държавния сектор, в останалите страни от Европа успяват да ги насъскат срещу „мързеливите гърци”. Голям е талантът на големите тв звезди - журналистите да наливат в мозъците на нищо неподозиращи зрители онова, което е угодно на системата. А системата не е нещо абстрактно, тя се управлява от финансово силните, за които на първо място е печалбата, разбира се. А на системата е угодно тези, които й служат /обикновените трудещи се/, независимо от националност и държава, да се противопоставят помежду си.

Не мога толкова да обвинявам и хората, които с лекота приемат пропагандата. Огромното множество хора по света се трепят от сутрин до вечер за насъщния, чудят се как да си платят сметките, прибират се у дома изтощени физически и психически и не са в състояние да разсъждават и премислят всичко, което им се внушава „компетентно”.

Много интересно, когато прословутите икономически показатели подсказваха растеж, в т.ч. и за Гърция, преди 10-ина години, привържениците на неолиберализма си триеха ръцете и все тръбяха наляво и надясно за край на историята и как капитализмът с неолибералната си политика е върхът на човешкото постижение и всяка друга система е обречена на неуспех. Сега обаче, по време на световната криза, според същите виновни са всички останали, само не и системата на неолиберализъм. В частност и в Гърция. Виновна не е схемата на безобразно забогатяване на едни за сметка на други и безобразните печалби, които се разпределят по върховете, не са законите с опции за спекулации и далавери, които самата тази система подхранва, а хората на труда, които евентуално са направили грешката да си получат заслужено някоя придобивка в повече и то след борби и жертви. А нека се има предвид, че все пак заплатите в Гърция са от най-ниските в цяла Европа от по-старите страни-членки на ЕС. Прословутите 13-та /коледна/ и 14-та /великденска/ заплати, като се разпределят върху останалите през годината, пак общият годишен доход е по нисък от този на останалите западноевропейци. Но, разбира се, за този „незначителен” факт няма смисъл да бъдем информирани, най-важното е да измислим и посочим „виновниците” с максимално изместване на фокуса.
И като говорим за виновници, си задавам следния въпрос:

Ако за миг приемем, че предприетите мерки от МВФ и ЕС са наложени на гръцкия народ като наказание за неговия „охолен живот”, или заради лъжливите показатели, които гръцките правителства са давали в миналото /къде са поддръжниците на двете партии управлявали от 1974 г.?/, защо трябва точно сега испанското правителство да премахне еднократната помощ, която се получаваше при раждането на дете? Защо трябва точно сега да се намалят семейните помощи и средствата, предназначени за образование в Германия? Защо трябва да се замразят заплатите на държавните служители в Италия и Португалия? Всичко това е последствие от „охолния живот" на гърците ли?
Е, не, разбира се! Цели петдесет години съществуват социалните придобивки в Европа, какво ги прихвана точно сега да ги премахват? Европа по-богата ли е била през 1960, 1970 или 1980 г., че точно сега се налагат тези мерки? Защо се подиграват с нас?

И защо ние поддаваме на пропагандата им? Ние, масите, хората, които се трудим честно, без да крадем от никого, защо сме враждебни и се настройваме едни срещу други? Нима имаме разминаване на интереси? Те горе, които постоянно се сблъскват на арената на антагонизма на пазара, намират за разумно, когато става въпрос да си запазят богатствата и лукса, да СЕ СЪЮЗЯВАТ. А ние мизерниците, които няма какво да губим освен телевизора си, завиждаме ли си едни на други, мързи ни да се замислим по-дълбоко ли, или ни е страх да не загубим и трохите?
Още нещо, за което никой не споменава: какво се е случило през последните две години с държавния дълг в повечето европейски държави /включително и в САЩ/ - скочил е с десет или двайсет процента? Никъде в Еврозоната не са прибавени никакви социални придобивки в повече за последните две години. Никъде не са се увеличили значително пенсиите или заплатите на държавните служители. Къде отидоха парите, та да се е увеличи държавния дълг до такава степен, че да се налага ножица на заплати и пенсии?
Отговорът е прост според Деластик - журналист от в. Етнос:
„парите отидоха при мошениците от финансовата система /просто казано банките/, които след като са били спасени със солидни държавни средства, сега заплашват …държавите с банкрут и „щавят” народите на Европа. Благодарение на тях се режат заплати и пенсии!”

В частност за Гърция трябва да прибавим огромните средства, които се дават за въоръжаване. По данни за периода от 2004-2008 г., страната заема първо място в Европа и пето в света по внос на конвенционални оръжия според миналогодишен доклад на SIPRI /Stockholm International Peace Research Institute/. Нека споменем тук, че една голяма част от военна техника се купува от Германия и Франция. Как мислите? Щяха ли да допуснат тези, които печелят милиарди от глупавия национализъм на крайните елементи в Гърция и Турция, Гърция да банкрутира и да престане да им увеличава печалбите? Отпуснаха „помощ” която не е нищо друго освен ВИСОКОЛИХВЕН ЗАЕМ, който се стоварва върху плещите на гръцкия народ за десетилетия напред, за да може да продължава Гърция да се въоръжава – с прости думи, да се увеличават печалбите на тези същите, които всъщност вземат средствата за заема пак от масите, от народите на Европа!. Ето, това е истинското лице на неолиберализма

Това, което също трябва да се прибави е, че откакто Гърция се роди като млада държава в първата половина на 19 век, тя е окована от великите си „приятели” /Англия/ със заеми с високи лихви, от които в страната пристигат не повече от 50%. Оттогава до ден днешен продължава схемата на заемане, за изплащане на стари дългове. Изчислено е, че за последното десетилетие, 97% от кредитите, които е получила страната, са отишли за погасяване на стари дългове! Излиза вярна една стара приказка, че единствената част на така нареченото национално богатство, която принадлежи на народа, е държавният дълг!

И, разбира се, спекулациите, присвояванията и подкупите на акулите в самата Гърция, в комбинация с външните им господари, които същата система храни, за да съществува самата тя. Например Олимпийските игри в Атина. Когато лявата партия СИНасписмос /основния компонент на коалиция СИРИЗА днес/ твърдеше, че организирането на Олимпийските игри в Атина е лудост, предвид финансовите възможности на Гърция, голяма част от народа, добре обработен от медиите, я обвиняваше в национално предателство. Днес знаем, че основната цел за провеждането на Олимпийските игри в Атина е била присвояването на огромни средства от същите крадци, които винаги стоят зад управляващите политици навсякъде по света. Много са скандалите, на които бих могъл да се спра – скандали, в които не малко пъти са намесени и „приятелите" от Европата, които говорят за „наказание на гърците”. SIEMENS, HDW, FERROSTAL, ΜΑΝ, неизправни подводници, манастира Ватопед и т.н. и т.н. Скандали, в които става ясно, че на гърба на народа ненаситните печелят милиарди, а загубите насилват пак народа да плаща. Това е истинското лице на неолиберализма!

А що се отнася до заплатите на държавните служители - новите „врагове на нацията”, само ще спомена, че според изчисленията на http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com
процентът на сумата от заплатите /хипотетично възможно най-високите/ на държавните служители, назначени за периода от 2004 до 2009 г., които, според ТВ МЕГА, са ощетили страшно много държавната хазна, спрямо увеличението на държавния дълг за същия период, е едва 3,3%. За останалите 96,7% кой е виновен? „Бихте ли обвинили децата си, в случай, че семейния бюджет излиза на червено с 1000 евро на месец, само защото ядат всеки ден сладолед?” пита авторът на статията.
А пък аз се питам, докога ще търпим да ни лъжат? До кога фаталистично мълчаливо ще приемаме глобализираното затъпяване, постоянното потискане и експлоатация?
Не е ли време да се организира най-после общо европейския синдикализъм, който с координирани действия да покаже колко всъщност сила крият народите?
За силните границите вече не съществуват, ние кога ще ги премахнем?

„Взеха ни дрехите и сега ни обвиняват, че сме голи” – с това не могат да се примирят в Гърция, за това една голяма част от тях са твърдо решени да се борят докрай, за да не се приложат на практика мерките, наложени от МВФ и ЕС, които политическите марионетки /депутатите от ПАСОК и крайно десните ЛАОС/ гласуваха в парламента. И за да се улеснят, гласуваха изцяло противоконституционна поправка, според която финансовият министър може да подписва договори и други документи, обвързващи държавата пред чуждите величия, без да е необходимо одобрението на парламента! Министърът на финансите се превръща във Върховен държавен глава, който с диктат налага волята на господарите си.
Някой спомена ли нещо за демокрация? Колко е прекрасно „свободното” общество на неолиберализма!



Отговорът на всички тези действия на системата е само един - осъзнато активно противопоставяне. Днес в Гърция тече обща стачка, в която участват и трите синдикални федерации: ГСЕЕ /частен сектор/, АДЕДИ /държавен сектор/ и ПАМЕ /синдиката на Гръцката комунистическа партия/
Очаква се митингите да залеят Гърция и да бъдат от най-масовите за последните десетилетия. И преди да преглътнем поредните заблуди, с които ще ни залеят, нека се замислим от какво точно се възмущаваме и да не бързаме да отричаме!

40 коментара:

  1. Чудесна статия! Има над какво да се замисли всеки от нас, който се чувства засегнат от глобалната криза! Банките и мегакорпорациите, които не познават граници във всеки един аспект на думата, гледат на нас като на потребители, които трябва да бъдат поддържани живи и сити, за да можем да работим и да увеличаваме печалбите им.
    Гърците се държат като граждани и свободни хора, които отстояват правата си! А ние...?

    ОтговорИзтриване
  2. Абе пич какво значи неолиберализъм и какво общо има с кризата в Гърция. Стига с тея простотии за световен заговор и тям подобни. За едно си прав основна движеща сила е печалбата, грубо казано алчността. Останалото са пълни глупости. Ако някой твърди, че гърците не са най-големите калпазани в Европа е в голяма грешка. Вярно е че голяма част от парите отиват при богатите, но е вярно че гърците са мързелували години наред и са се радвали на изкуствено благополучие. Банките са виновни само за това, че пак от алчност са давали заеми на куцо и сакато, но едва ли имат вина, че искат даденото да се връща. А между другото всеки живее неговия си живот и ако твоят е като в матрица моят не е, така че остави глобалните изводи. Аз явно съм поредния промит мозък

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Естествено ,че народът е манипулиран и всичко е за контрол,

      Изтриване
    2. Да, поредният. Един от невероятно голямото количество малоумници в тая държава! Овца!

      Изтриване
  3. Edinstven dostoen narod,koito ima pravo da naseliava Evropa.Ostanalite v Turkmenistan vodeni ot gyzolizcite Bylgari,koito sa tolkova strahlivi........

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. до 20.аѝ сиктер бе,кракачанин въшлив

      Изтриване
  4. Много глупава статия. Много.

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. Мавракис,
    Какво ще ти се случи като те хванат в Гърция да караш със 150 км в час при 50 км в час ограничение знаеш ли?
    А как ще се развият нещата, ако всяка вечер ходиш в скъп ресторант и плащаш с кредитна карта и една вечер се окаже,
    че дължиш 1000$ за вечерята, кредитната ти карта е на минус 10000$ и е блокирана, а нямаш пукнат долар, знаеш ли?
    Е това е, което сега стана в Гърция - някой много е ял и сметката няма кой да плати. Дали е правителството, банките,
    спекулантите, чиновниците - все тая. Защо не протестираха гърците като го трупаха тоя дълг от 300 милиарда евро?
    Да не мислиш, че за година стават тея неща? Защо като са вземали кредити за да си платят старите кредити не са протестирали?
    Капитализъм-неолиберализъм е системата от бая години, що чак сега взеха да реват съседите?
    Това не е прецедент, така работи тази система (Еквадор, Аржентина, България, ....) - има приятни моменти, има и кофти времена.
    "Гражданите" на Гърция каде спаха докато ги е***а?
    Мавракис, първо потърси проблема в собственият си светоглед, тогава оправяй света.
    Дали пък ти не си промитият мозък, който не разбира в какъв свят живеем?

    ОтговорИзтриване
  7. Спомних си думите на един от главните герои в книгата на Георги Мишев "Патриархат" (макар да не цитирам точно, но смисълът е важен): "На мен не ми се работи, затова ще стана комунист"... Това става някъде през 40-те години на миналия век и героите не са измислени.

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна статия!!! Благодаря много.

    Абсолютно вярно е, че само банките и богаташите имат интерес да всяват омраза между нормалните хора.

    Ако нормалните хора в ЕС се обединят могат да извоюват един съвсем различен свят. Това шефовете го знаят и за това ги е толкова страх, защото те искат Европа на едрия бизнес, а не Европа на нормалните хора, които с труд си изкарват прехраната.

    Благодаря пак за статията!

    ОтговорИзтриване
  9. Това крилато обяснение за „мързеливите гърци” явно е върхът за много българи, то пък май излиза, че ние сме още по-мързеливи щом сме по-зле.. тъй ни се пада, като не си правим сметка на доларите в кредитните карти и правим тлъсти вечери за по 1000 $…. трудолюбивите да релаксират заслужено по яхтите и курортите, а ние да затягаме коланите!

    ОтговорИзтриване
  10. БРАВО НА АВТОРА !!!
    Така повече хора/дори някои зомбита/, може да се замислят - и да осъзнаят жестоката истина!

    А останалите - да продължават да си папкат медийната помия и в почивките между сериалите,подсладените новини и примитивните бигбрадъри - самодоволно да грухтят "те такова животно нема" по форумите и местата за коментиране...

    ОтговорИзтриване
  11. Пълни глупости. Когато гърците започнат да работят колкото немците и с тяхната ефективност, тогава ще получават колкото немците. Обаче е по-лесно да чакаш някой да ти даде парите, отколкото да ги изкараш. Хората във всички африкански държави не заслужават ли и те западноевропейски заплати? И как ще ги получат - като излязат да стачкуват, или като изградят работещи икономики?

    Всички тия стачки в момента досъсипват единствения сектор на гръцката икономика който беше добре - туризма. Обаче така е, като са се научили че нещата стават със стачки вместо с работа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. http://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html

      Я провери първо финансовите показатели на "трудолюбивите" германци и виж че съотношението публичен дълг/БВП е 94%. Или това е нормално според теб?

      Изтриване
  12. страхотна статия. имам една идея и съм готов да мисля за усъществяване.
    нищо добро не ни чака и нас ако гърците не успеят със своите протести, да ги подкрепим и поканим да подкрепят нас.

    ОтговорИзтриване
  13. "Пълни глупости. Когато гърците започнат да работят колкото немците и с тяхната ефективност,"

    Това е точно лозунга на олигарсите. Българите сме толкова зле не щото някакви криминални престъпници ограбват народа, не защото на ЕС грам не му пука заради мизерията, не защото някакви корпорации приватизират всичко, не защото политиците са яко корумпирани, не защото някви скапани банки прецакват хората с безумни кредити. Всичко е защото българите не сме ефективни.

    Много удобен лозунг. Удобен за тия дето прецакват народа.

    ОтговорИзтриване
  14. На анонимния "адаш": много е удобно да мислиш че си зле защото те прецакват, а немците са добре щото ги прецакват по-малко, ама това не е съвсем така или по-точно, съвсем не е така.

    Първо това че тях ги прецакват по-малко е продукт на РАБОТЕЩ ПУБЛИЧЕН СЕКТОР: съдебна система, полиция, даже и политическата система работи по-добре и това не е резултат от стачки, а на здрава и интелигентна работа и смислена ценностна система на хората. В България има над 60 хил. полицаи които не вършат работа за 5 пари, обаче социално и класово осъзнати и ходят да пушат за да покажат че са им малки заплатите. ЕС ли трябва да дойде да уволни 2/3 от тях и да накара останалите да работят?

    Второ, тия материални блага които мечтаеш да си позволиш със западноевропейската заплата така или иначе някой трябва да ги изработи. Немската икономика прозивежда с пъти повече от гръцката и българската взети заедно, на глава от населението. Вярно е че те са огромни донори на ЕС и плащат за всякакви социални продобивки на мързеливци от целия ЕС, въпросът е защо мислиш че са длъжни да ти плащат още повече?

    Въобще не разбирам откъде идва убеждението ти, че някой - лошите "те", ЕС, банките, корпорациите - ти дължат по-добър живот. Но като гледам това убеждение е популярно и в Гърция, без съмнение тия лоши банки насила са раздали безумните кредити и са накарали хората да строят ваканционни вили и да карат луксозни коли които не могат да си позволят...

    ОтговорИзтриване
  15. И на анонимния адаш на адаша: Бейби, отговори ми, защо някой, който бере банани от сутрин до здрач трябва да тъне в мизерия, защо трябва вече 8 години да плащам на банката по еди-колко си на месец, а кредитът ми да стои същият и да не знам дали утре няма да ми спрат тока, /това е кредит срещу ипотека на жилище, иначе не биха ми дали/, а приятелката ми в Германия, която не е работила и ден, е толкова по-спокойна финансово от мен, недей да ми говориш за смислена ценностна система, защото знаеш /не може да си толкова зомбиран/, че това са глупости, ваканционните вили и луксозните коли нямат нищо общо с мен, вероятно и с теб, разбираш ли? И дори да го има това в Гърция или където и да е, най-накрая ние, дето нямаме нищо общо с игрите, с далаверите, с великите шушукания, трябва да го отнесем, защото икономиката ни не била ефективна, ебаси вината.... ?

    ОтговорИзтриване
  16. Цитат от профила на Мавракис: "Роден преди много години в Гърция и живял много години в България, познавам добре както оформения капитализъм, така и „реалния социализъм”, а в последните години и прохождащия капитализъм в България. ..."

    Много точен израз за степента на развитост на Гръцкият капитализъм -- ОФОРМЕН. В този ред на мисли Българският не ми изглежда ПРОХОЖДАЩ, а е по-скоро БЕЗФОРМЕН...

    Дано след настоящата криза Гръцкият капитализъм да стане РАЗВИТ, защото може да се наложи да връщат драхмата и да останат в историята като "прецакали" обединението на "периферна" Европа...

    ОтговорИзтриване
  17. Не съм ти бейби, и мечтите ти за социални помощи не ме вълнуват изобщо. Животът ти си е твой и за него носиш отговорност само ти, колкото по-бързо го проумееш толкова по-добре за тебе.

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря на всички за коментарите – положителни или отрицателни:)
    Разбира се, различни хора различни мнения, но много интересно, никой от критиците на моята теза не я оборва с антифакти. Да докаже някой например, че през последните две години държавния дълг на повечето европейски държави /включително и в САЩ/ НЕ е скочил с десет или двайсет процента, че в страните на Европа в т. ч. и „ефективната" Германия както и в страната с „дисциплинирана, здрава, силна нация” /Б. Борисов/ България НЕ се предприемат „антикризисни” мерки, че Гърция НЕ дава много пари за въоръжаване, или пък, че няма дългове още от оформянето си като държава или, че от България до Австралия НЕ се консумира едно и също черно безалкохолно питие, или, че медиите НЕ копират едни други, или да защити дясната Нова Демокрация, която управляваше последните години, или „социалистическата” ПАСОК преди това, че са провеждали правилна политика и, че в край на краищата цялата тази криза НЕ е резултат на неолибералния избор.
    А специално на един от многото анонимни ще кажа, че на всякъде по света, една в повечето случай малка част, е тази която е по будната, тази която вижда същността на проблемите, тази която притежава безкомпромисност спрямо господарите, смелост и готовност за преобръщане на закостенелите разбирания и статуквото. Тази която не се впечатлява от лъскавото огледалце.
    Така е сред гърците, така и сред българите и всякакви други. За това изказвания от типа „Edinstven dostoen narod …” извини ме, но са крайно неграмотни, какъвто всъщност е всякакъв национализъм.

    ОтговорИзтриване
  19. Че всичко онова, за което пише Мавракис, го знаем отдавна. Нищо ново.

    ОтговорИзтриване
  20. Разбира се приятел, Мавракис не пише за да се покаже оригинален, Мавракис просто подсеща:)

    ОтговорИзтриване
  21. Това, което според мен липсва в гръцките протести, е съчетаването на искания за защита на доходите с еднакво, ако не и по-настойчиво искане за модернизиране на гръцката държава, която по подобие на почти всички балкански държави остава все-още по същество пост-османска, т.е. държава на рушвета, далечна и чужда на своите граждани, които подсъзнателно са приели, че тя никога не може да бъде променена.
    Иначе съм съгласен с повечето позиции, застъпени в тази тема от г-н Мавракис,а главно с тази, че е абсолютна мизерия хора от един народ да поставят на мушка друг народ (както стана с манипулирането на общественото мнение в Германия срещу Гърция тази година).

    ОтговорИзтриване
  22. Макар и късно... Стархотна статия. Както винаги никой няма да се поучи от гръцкия горчив опит и скоро очаквайте това развитие в България, Португалия, Испания, Италия и т.н. и т.н. Старта е даден. хайде да се обзалагаме кога ще е втората страна поискала помощ от МВФ и кога. Аз залагам на България, период от Ноември 2010 до Януари 2011.

    ОтговорИзтриване
  23. Мавракис, никъде в анализа Ви не прочетох как виждате ролята на Нова демокрация в сюжета. Защото, да, социалдемократичското правителство е предприело всякакви антинародни мерки,Гърция е затънала в дългове и т.н., но това е следствие от неолибералната икономическа политика на Нова демокрация и разбира се, от самата същност на капитализма като обществено-икономическа и политическа система, защитаваща единствено интересите на световните корпорации и олигархия. Интересно е дали Вие, гърците ще бъдете толкова късопаметни, за да забравите всички беди, които ви стовари правителството на Нова демокрация до края 2009 г. и дали отново бихте подкрепили партията му.

    ОтговорИзтриване
  24. … От сън дълбок се събуди!:
    http://krizata.blog.bg/politika/2011/06/20/ot-syn-dylbok-se-sybudi.768723

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен, мисля, че сме почти на едно и също мнение по въпроса. ПАСОК и НД водят една и съща неолиберална политика. Никога през живота си не съм защитил партия защитаваща предимно интересите на господстващата класа, каквито са и двете партии. Отношението ми за ролята на Нова демокрация и знака на равенство, който слагам между тези две партии, ясно личи от фразата "къде са поддръжниците на двете партии управлявали от 1974 г.?".
    Възмущението ми от късата памет изразявам в друга статия след изборите от 2009 г. http://mavrakisbg.blogspot.com/2009/10/blog-post_10.html
    Само обобщаващата ви фраза "Интересно е дали Вие, гърците..." ме възмущава, защото не може да се слага на един кюп цял един народ. Не са всички еднакво мислещи. Да, разбира се, възмутени от ситуацията и манипулирани от медиите, една част ще гласуват за НД и може тази част да е "множество". Слагам в кавички думата, защото на практика почти никога не надхвърля 50%. Напоследък, проучванията показват една положителна, според мен, тенденция - сбора от процентите на двете партии е паднал до безпрецедентно ниски стойности, което означава, че никоя партия няма да може да направи самостоятелно правителство. Разбира се най големия кошмар ще е двете партии да сформират коалиционно правителство, което не е изключено предвид близките им разбирания за "развитието" на обществото.

    А, статията … От сън дълбок се събуди! не е лоша Хитов - поздравления!

    ОтговорИзтриване
  26. Мавракис, нямам за цел да Ви засегна, по-скоро исках да науча личната Ви позиция. Естествено, хората са различни, а обобщението е твърде условно. За отговора - благодаря; за анализа поздравления!

    ОтговорИзтриване
  27. Изчислено е, че за последното десетилетие, 97% от кредитите, които е получила страната, са отишли за погасяване на стари дългове!

    Откъде е това число?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми г-не ,аз лично обичам гърците като народ ,но не мога да се съглася с вашете изводи и коментари.Синдикатите ,многото партии и непрекъснато философстване докараха Гърция до този хал.Гърците отвикнаха да работят,възгордяха се и свикнаха албанци,българи и др.чужденци да им вършат мръсната работа.А тези приказки за крах на световния модел на развитие и край на капитализма са пълни глупости.Работете упорито и всичко ще си дойде на мястото.Не бленувайте за национализаций и рай на мързеливците-няма да стане !Мъчно ми е и ме е срам за древна Елада.Явно у Вас не е останало нищо от духа на древните гърци.Стегнете се и работете - само така ще се оправите.

      Изтриване
    2. Г-н Понтос противоречите. Явно се възхищавате от древна Елада. Но нали знаете кой им е вършил мръсната работа на древните елини? Те само са философствали! Защо тогава се възмущавате от новите елини, които вършат според вашите думи същото :))

      Изтриване
  28. Поклон пред автора.Бъди все така активен в това което правиш за да стига до все повече заблудени овце.Браво!

    ОтговорИзтриване
  29. Браво за статията, точно така си е ако погледнете картата на дълговете на планетата всяка държава дължи на някого. КЪД Е ТОЙ, не е землянин ли??" или "лунатик" ще да е?? Дългове дето не сме пдписвали ЛИЧНО И ПОИМЕННО НЯМА ДА ПЛАЩАМЕ! Както в Исландия, не на лихварите, 100 тона злато ще изнесат за канада по концесионен договор!!! и ако развалим тоя договор и върнем златния лев дане би по зле да ни е??

    ОтговорИзтриване
  30. djani: Статията е добра. Бих казал, че увеличението на националния дълг на почти всички държави са дължи и на огромните кражби на ежегодно пръкващите се хиляди милионери и десетки милиардери. Просто защото няма ограничение на нормата на печалбата. Това е открита кражба от експлоатацията на заетите в производството и на потребителите.Отделен е въпроса за виртуалните пари и също такъв дълг към частните банки.

    ОтговорИзтриване
  31. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  32. Достойните наследници на последния византийски император Константин, загинал на крепостната стена на Константинопол, за да защити Източната римска империя, вместо да избяга, както са го съветвали, казаха за пореден път OXI на варварите от запад. Щастлива съм, че го доживях! Срам ме е за тоновете помия, които бяха изсипани срещу гръцкия народ по българските форуми и от българския грантоедски слугинаж на "Америка за България" из българските медии. Крайно време е българите да дойдат на себе си, да се огледат, да престанат да живеят в телевизорите си и да осъзнаят собствените си интереси. Варварските банкстери на запада е време да бъдат спрени в похода си срещу човечеството.

    ОтговорИзтриване
  33. Здравейте. Имате ли нужда от спешен заем, за да решите финансовите си нужди? Предлагаме заеми в размер от 5000 до 50 000,0000,00 лева, надеждни, силни, бързи и динамични, без кредитни проверки и 100% гаранция за чуждестранен заем в периода на прехвърляне. Ние също така давахме всеки заем в чуждестранна валута с 2% лихва за всички заеми. При интерес се свържете с нас чрез този имейл :( 24hoursloancom@gmail. Com)

    ОтговорИзтриване
  34. Здравей

    Quiero que sepa que somos hackers de renombre que han pirateado con éxito tarjetas de cajero automático en blanco que pueden retirar efectivo de cualquier cajero automático en cualquier parte del mundo. Това е възможно да се възползвате от новия софтуер llamado "TYUPKIN", който изобретява за моята техника на хакерите. Después de desarrollar esta tarjeta, la estamos distribuyendo para mejorar la vida de las personas y darles un mejor nivel de vida. Това е каргарон за $600,000 U

    ОтговорИзтриване