5.5.12

Настроенията в Гърция преди изборите и моят избор



Един ден преди парламентарните избори в Гърция и нагласата сред множеството от гласоподавателите е:
Да ги накажем!
Въпросът е кого ще наказваме? Една голяма част от народа смята, че „всички политици са виновни”, слагайки в един кюп управлявали и неуправлявали политици. Друга част търси виновник в онези политици и партии, които са управлявали Гърция през последните четири десетилетия, т.е. дясната на практика ПАСОК (социалдемократи) и баш дясната Нова Демокрация (НД). Тези две мнения се открояваха в проучванията от последните месеци, които от една страна даваха за двете досега управлявали големи партии значително малък процент, като все повече се увеличаваха процентите на левите партии, както и на новосъздадени от политици, отлюспили се от „големите”, вече в кавички, партии. Безпрецедентно голям е и процентът на потенциално негласуващи, или до последния момент нерешили за кого да гласуват.

Но последната дума обикновено, според мен, е на тяхно величество масмедиите. Въпреки че все повече хора декларират, че не вярват на медиите и не ги следят, все пак крупните финансови интереси зад тях намират начин да убедят народа, или поне голямата част от него, че за негово добро най-разумно е да гласува за онези политически сили, които ще му „гарантират” спокойствието и спасяването на Гърция, макар и в някакво неясно бъдеще. А под „спасяването на Гърция” да се разбира спасяването на техните интереси. Разбира се, техен приоритет е „да се плати дължимото”, т.е. кредиторите да си получат вложения някога капитал, независимо при какви обстоятелства, заедно с лихвите. Видни финансисти, но „еретици”, в Гърция твърдят, че банките през изминалите години са спечелили толкова много от гръцкия дълг, че дори сега Гърция да се откаже да плати част от него, ако изравним резултата, загуба няма да има. Лошото е, че през последните 2 години господстващия елит (европейски и международен финансов и политически) успя да прехвърли голяма част на дълга от частни в държавни институции, докато медиите заблуждаваха народите с пикантните констатации за това какви нехранимайковци и мързеливци са гърците. Това май народите на Европа още не са го осъзнали или поне голяма част от тях.
Какъв е смисълът от изборите щом очевидно политиката и икономиката на Гърция все повече зависят от чуждестранни решения, би попитал някой. Да, това е така докато на власт са, както и народът ги нарича, „продажни политици”, по-точно колаборационисти. Това мнение надделява в Гърция. Та, зависи от гледната точка. Господстващата „правилна” позиция я знаем, но знаем ли другата? Повечето леви партии твърдят, че в преговорите с чуждестранните партньори биха могли да се отстоят позиции, което нито правителството на Папандреу, нито това на експерта-банкер Пападимос са направили. Те просто са прилагали политиката на безотказност, на Yes Men. В Гърция тръгна един каламбур, че да сложиш банкер да оправя задлъжняла държава е като да назначиш наркотърговец за директор на клиника за наркомани!

Има ли алтернатива?
Да, алтернативи се предлагат. Спиране на плащанията за 3 години, или поне докато държавата стъпи на крака и/или опрощаване на част от дълга като омразен ("омразен" е дълг, натрупан против интересите и без знанието на един народ, от политически и финансов елит, който се облагодетелства, подобно на договор, подписан под принуда, от което следва, че народът не е длъжен да го плаща) е предложението на СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) като се позовава на практиката от миналото на други държави изпаднали в подобна ситуация, като например Германия, където се постъпи по подобен начин след Втората световна война. Мнението на ККЕ (Гръцка комунистическа партия) е за излизане не само от еврозоната, но и от Европейския Съюз, „докарал това положение, за което ние от самото начало на членството ни в ЕИО сме изказали отрицателно становище”. Противниците на подобни предложения изтъкват заплашителни сценарии, като липса на необходими вносни продукти и мизерия за народа, което би предизвикало едно връщане на драхмата например. Интересното е, че тези сценарии се описват точно от онези политици, които със сервилното си държание към директивите на ЕИО по-рано и ЕЕ впоследствие, унищожиха местното производство. А между другото, много малко се знае, че една страна-членка на еврозоната не може току-така да бъде изгонена от другите. Не се предвижда. Плюс това, излезе ли една, тя завлича и другите след себе си – всяка страна от еврозоната е като брънка от една обща верига. Това е коз, от който според Ципрас (председател на СИРИЗА) Гърция въобще не се е възползвала. Общото между тези „еретици” политици и икономисти, които предлагат подобни алтернативи, е схващането, че намират вината в неолибералистичната политика, водена от десетилетия насам от западните държави и че кризата далеч не е само гръцка, тя е на системата, а още по малко намират за сериозно твърдението, че „мързелът на гърците” предизвика всичко това.
Една видима разграничителна линия между партиите на Гърция в момента, най-изтъкваната, е позицията им към договореностите на страната с МВФ-ЕЕ-ЕЦБ (Меморандум 1 и 2), като от една страна застават тези, които ги поддържат - ПАСОК, НД и новата малка партия на отцепилата се от НД Дора Багояни, а от друга - почти всички останали. Но всъщност, според мен, истинската разграничителна линия е позицията спрямо прилаганата политика от десетилетия насам, която доведе до тези договорености. Каква е разликата ако другата нова дясна партия „Независими гърци”, е против Меморандума, но всъщност няма против самото устройство на обществото да си продължава по същия начин, т.е. абсолютна свободия на крупния капитал, което рано или късно закономерно довежда пак до тези ексцесии?
По закон е забранено да се публикуват последните проучвания в страната 2 седмици преди изборите. Последните публикации от тогава, коригирани с информация, която имам за актуални проучваяния, както и от настроенията сред народа към днешна дата, сочат че:
Изразът „двете големи партии” за ПАСОК и НД, вече е анахроничен. ПАСОК се срина и трудно ще стъпи на крака, въпреки новия, наглед стабилен председател – Елефтериос Венизелос. Според всички проучвания тя не събира повече от 15-16%. Нова Демокрация успява да се задържи на първо място, но с не повече от 20-23%, което означава, че не може да сформира самостоятелно правителство, въпреки бонуса от 50 депутати, който се дава на първата партия според действащия в момента избирателен закон. Председателят й Самарас с първоначалната си позиция против първия Меморандум успя да задържи поне твърдия електорат на партията, но след като свали маската и участва в правителството на Пападимос, а и гласува за втория Меморандум, дори негови депутати се отцепиха от партията и тя отдавна премина под бариерата от 30%.
По всичко личи, че най-малко седем ще са партиите, които ще минат 3-процентовата бариера, за да се представят в парламента. Сигурно е, че ако това оправя нещата, ПАСОК и НД пак биха сформирали заедно правителство, въпреки досегашните декларации от техни представители в подкрепа на противното. На ДИМАР (Демократична левица) – партия, отцепила се от Синаспизмос - главен коалиционен партньор в СИРИЗА, проучванията отпреди 2 седмици отреждаха втора позиция с 15-18%. Идеологически тази партия може да се каже, че е близо до ПАСОК и затова привлича недоволния от ПАСОК електорат, претендира да запълни пространството ляво-център. Няма да се учудя, ако след изборите ДИМАР се съюзи с ПАСОК.
НО, последните дни СИРИЗА носи все повече изненади, по-скоро нейният млад лидер Алексис Ципрас. Колко му е на народа да бъде убеден. Трябва му лидер, който да покаже мъжество, дързост, решителност! Всъщност това липсваше на левицата - витрината.
„Ние няма да върнем мандата на президента, ако народа ни го даде, ще направим всичко възможно чрез коалиции да не позволим на досега управляващите да доунищожат народа ни”,
„Призоваваме за обединение на всички леви сили, сега е шансът на левицата”,
 „Ще обложим със сериозен данък свръхбогатите”,
„Ако корабопритежателите свалят гръцкото знаме от корабите си и вдигнат примерно флага на данъчния рай Либерия, тогава ще им кажем да изнесат луксозните си коли и охолните си резиденции и да си живеят в Либерия”,
„Ще плащаме на кредиторите само след като сме изплатили заплати, пенсии, болници, училища ..” и т.н.
Всъщност това не е нещо ново. Това е  позицията на СИРИЗА много отдавна, някои затова клоним натам също много отдавна, но много хора сега вече видяха и витрината. За съжаление това иска народа - витрина. А витрината никога не е била в приоритетите на лявомислещите. Нека отбележим, че симпатиите към СИРИЗА се увеличават и от кандидатурата в листите й на легендата на съпротивителното движение по време на германската окупация Манолис Глезос – човекът, свалил знамето със свастиката от акропола под носа на немските войници!
Та, в момента се допуска сериозно, че СИРИЗА може и да е на второ място! Ако е така, говори се, че вероятността следващите дни да видим истинско ляво правителство в Гърция е твърде голяма. Ако парламентарно представените леви партии ДИМАР, СИРИЗА и ККЕ, както и други леви партии (засега извънпарламентарни, но с тенденция за увеличаване на поддръжниците си) постигнат коалиция, биха могли да сформират самостоятелно правителство. Това е много малко вероятно обаче според мен. Най-вече заради идеологически различия. Например, по въпроса за членство в ЕС и Еврозоната, ДИМАР е категорично за, в СИРИЗА са без категорична позиция по въпроса, а ККЕ категорично е против ЕЕ и еврото. Факт е засега, че всички оправени покани от Ципрас за лява коалиция са отхвърлени и най-категорично от ККЕ.

"Независими гърци", учредена неотдавна от отцепилите се депутати на Н.Д. начело с Панос Каменос – бивш министър, е другата нова дясна популистка партия, която несъмнено ще се представи в парламента сериозно – може би с около 8-10 %. Но без бъдеще, ако не си смени лидера, който по мое мнение е с нисък инделект.

Да обобщим прогнозите:
На първо място е НД, но без сила за самостоятелно правителство, освен ако не се коалира с „противника” си ПАСОК, ако събирателно получат необходимия брой депутати.
За второ място ще се борят ПАСОК и СИРИЗА.
Следват "Независими гърци", ККЕ и ДИМАР ".
Под въпрос е дали ще минат 3% еколозите.
Нов момент за гръцкия парламент е, че неонациската партия „Хриси Авги” (Нова Зора) минава 3-процентовата бариера. За това допринесе от една страна безразличието на управляващите спрямо проблемите около икономическите имигранти, а от друга сервилното отношение към директивите на финансовия елит на по-умерената крайнодясна партия ЛАОС, която изгуби поддръжка и е паднала до прага на 3%.
Какъв парадокс! В парламента от понеделник ще бъдат Манолис Глезос - човекът свалил свастиката от Акропола, и същевременно депутати от Хриси Авги, които искат да я сложат! Позор!

Едно уточнение: За разлика от България, в Гърция партията, която представлява социалдемокрацията – ПАСОК, не се смята за лява, а за ляво-центристка. А според много гърци, тя не се различава по нищо от дясната Нова Демокрация. За леви се смятат парламентарно представените партии СИРИЗА, ККЕ и новата ДИМАР. За крайнолеви се смятат някои извънпарламентарни леви формации.

А сега малко за моя избор.
Не го крия в тайна, че от край време съм ляво-ориентиран. Но винаги подлагам на съмнение този избор. Като политично същество, какъвто би трябвало да е всеки човек, проучвам и се задълбочавам в събития от минало и настояще, анализирам и синтезирам, наблюдавам позиции и практики на политици от целия спектър. Не се оставям да бъда воден от коментатори „специалисти”. Възрастта ми не позволява грешки. И мисля, че много малко съм се лъгал досега. До такава степен, нека не звучи самохвално, но е факт, че много стари приятели, които знаят и помнят моите позиции от миналото, се допитват до мен да ги ориентирам за техния вот.
Покрай кризата се опитах да се образовам малко финансово, за да мога да разбирам термините които напоследък станаха популярни в ежедневието ни. Но все пак не съм финансист. Затова решавам да повярвам на онези експерти и политици, чиито думи преди са се оказали верни днес. И обратно, да игнорирам мнението на онези, чиито твърдения се оказаха балон. И така да направя съответния политически избор.
Някои „екстремни” политици и финансисти допускаха преди две години, че за Гърция е по-добре да обяви фалит, да се рестартира икономиката. Управляващите, техните екипи от финансисти, както и основните медии, проклинаха това предложение и жонглирайки със страха на народа, заплашваха, че по този начин Гърция ще стане Албания или България, ще се върне драхмата и едва ли не ще настъпи края на света за гърците. Според официалните „експерти” през първото тримесечие на 2012 г. Гърция трябваше да натрупа първичен излишък. Днес това твърдение предизвиква само смях. Сега, две години след първия меморандум, разбираме, че пенсиите се смъкват с реална тенденция да стигнат тези на Албания или България, а с този сценарий ни плашат ако се върнем към драхмата. Какво се случи през последните две години, през които се спазваха директивите на „експертите”? Върху плещите на гръцкия народ се стовариха нови заеми с високи лихви, защото нима има още заблудени – няма безвъзмездна помощ от Европа. Всичките "помощи" са нови дългове плюс нови високи лихви. А същевременно не съществуват, не са предвидени инструменти, с които да се излезе от рецесията.
И какво днес? Ликуваха неотдавна, че прословутата процедура PSI за обмяна на гръцките облигации била успешна! Само след два месеца Гърция пак няма да е в състояние да обслужва дълговете си. За какво точно бе ликуването?
Няма да се уморя да напомням факта, че преди десетина години господстващите политици и финансисти високомерно обявяваха едва ли не края на историята. Нямало смисъл да се измислят и търсят нови обществени системи, защото сме постигнали идеалната. Гърция „цъфтеше” според цифрите, а и цяла западна Европа. „Еретиците” и „догматиците”, какви ли не ги наричаха, удряха звънеца за идващата опасност. Още през далечната 1982 г. намерих статия във архива на в. Ризоспастис (орган на ККЕ), в която пише, че е фатална грешка тогавашното правителство на Андреас Папандреу да приема така лесно директивите на ЕИО, с които се внася свинско месо от страни-членки, унищожават се местни насаждения, за да не се свалят цените, защото така иска ЕИО. А днес са толкова учудени, че Гърция вече няма онова собствено производство. Нека това прозвучи като предупредителен сигнал към българските сервилни политици.
Защо тогава да вярвам на тях, а не на другите, които отдавна предвиждаха какво ще стане?
Трябва да съм наивник, за да не разбера, че тези, които мислят варианти за Гърция с опазване на статуквото, имат една основна грижа – как да не се засегнат интересите и богатствата на единици, като тежестта се разпредели и плати от обикновените хора.
Аз от кои съм – от единиците, или от обикновените хора?

15 коментара:

  1. Това са междинни резултати:
    НД – 19,8% – 109 места
    СИРИЗА 16,3% – 50 места
    ПАСОК – 13,3% – 42 места
    Независими гърци – 10,5% – 32 места
    ККЕ – 8,6% – 26 места
    Златна зора – 7% – 22 места
    Демократична левица – 19% места
    На първо четене – НД и Пасок зле,няма да могат да съставят правителство. Радикалната левица(Сириза) много добре. Компартията не е мръднала от предишни свои резултати. Умерените националисти от Лаос изпадат, заместват ги чисти фашисти, Златна Зора.
    Ще коментираме по обстойно като излязат крайните резултати.

    ОтговорИзтриване
  2. Много е лесно да си ляв - ей така виртуално, само по теории, без детството и младостта ти да са преминали под знака на дефицита, на постоянното следене, без пионерски и комсомолски организации, без водеща роля на Партията. Вие, гърците сте по-свободолюбив народ. Ако бяхте подложени на това, в което се родихме ние, щяхте да сте скочили много преди нас. Но в крайна сметка и на нас ни писна...
    Сега - на въпроса. Дълговете, уважаеми г-н Мавракис трябва да се плащат. И да се внимава, когато се поемат. На 10.11.1989 ние се събудихме от една 45 годишна хипноза и с учудване и изненада открихме, че сме някъде встрани, а 10 милиарда долара ни висят като дълг. Едни такива 10 милиарда, дето нито сме ги виждали, нито сме ги помирисвали. АМА СИ ГИ ПЛАТИХМЕ! България произвежда храни да изхрани 4 пъти населението си, но минахме на купони. И живяхме с по-малко от $1 на ден. Никой не дойде да помогне. МВФ и Макгърк - каквото кажат, това ставаше. Забележете - става въпрос за 10 милиарда - сума, която вие гърците хапвате за месец-два и питате за още. Тъкмо малко се поизмъкнахме и твоите леви съмишленици ни изтропаха на главите една дълбоко идеалистична личност, наречена Жан Виденов. Ето това беше разпад! Не само на на банковата система, не само на държавата, самата тъкан на обществото се разпадна! Ще ми се тогава да си живял в България с пенсия от $6 на месец.

    ОтговорИзтриване
  3. Преживяхме хиперинфлацията и по трудния начин стигнахме до изводи, до които на вас ви предстои да стигнете. Трябва да си опичаш акъла и да внимаваш с финансите. Трябва да се простираш според чергата си и да не искаш непрекъснато всичко от всички. По простата причина, че никой не ти е длъжен. Нито да мисли за и вместо теб, нито да те храни, нито да ти дава джобни.
    Усещаш ли, че от една страна протестираш, че спрямо гърците е започнал да се проявява расизъм, от друга страна намираш за естествено и нормално мнението на гръцките политици, че "ние не сме като българите и албанците".
    Гръцкият дълг не е "омразен". Първо, защото е взет от политици, които са били избрани при свободни и демократични избори. Второ, защото сте имали свободна преса - знаели сте какви ги вършат и сте го приемали. Не ми казвай, че сте били заблудени - интернет не от вчера и е напълно свободен - самият ти блог е доказателство за това.
    Личните ми впечатления от работливостта на гърците. Отивам в 5-звезден хотел в Истанбул. Резервания и т.н. - направени. Паркирам пред входа. Четирима турци в униформи на хотела моментално се набират, един ме води на рецепцията, двама носят куфарите, един откарва колата ми нанякъде. Паспорт и един подпис са достатъчни, завеждат ме до стаята оставят ми куфарите, покланят се и се оттеглят.
    Гърция, приморски град до Олимп, също хотел 5 звезди, също резервация. Паркирам пред входа. От въртящата се врата изскача възмутен служител и безапелационно ми сочи паркинга (на около 200 метра). Подчинявам се, паркирам, разтоварвам трите куфара и ги довличам до хотела. По леко мъчителен начин прекарвам себе си и багажа през фамозната врата и попадам в луксозно фоайе, от единия ъгъл ме наблюдават с безучастно безразличие 3 пикола. Довличам багажа до рецепцията и зачаквам да се появи някой. След половин час се появява иначе любезна млада дама, която ми връчва лист А4 с около 30 различни места, на които трябва да разгадая какво се иска и да запиша всевъзможни данни. Накрая получавам ключ и номер на стая. Едно от пиколите се смилява и взима един от куфарите, другите си нося сам и се завличаме до втория етаж. Знам, че частен пример, но е показателен.
    Всъщност, уважаеми г-н Мавракис, няма нито една обективна причина гърците да получават заплати, които са около 5 пъти по-високи от българските. Ако изключим разбира се заемите, които правителството е взимало, за да плаща тези заплати. Лошото е, че дойде време заемите да се връщат. Гръцките граждани са останали с впечатлението, че те наистина изкарват толкова пари и сега ще дойдат някакви досадни кредитори, които ще им ги взимат, за да се плащат дълговете. В действителност едва ли някой ще им вземе нещо, просто вече ще им се налага да заработват прехраната си. Знам, че е крайно неприятно и абсолютно антисоциално, но какво да се прави - вече никой не иска да ви дава пари

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Емилия-Боряна Славкова8 юни 2012 г. в 23:47

      Анонимни, ако ми давате за пример суперолигархичния турски модел, бурно стимулиран от американските другари, значи, нищо не знаете за това общество, освен обзелата ви суета,когато турците са се втурнали да обслужват "уважавания господин". Което не значи, че турците са мързеливи и не работят. Но средновековното съзнание, че по-високопоставеният в обществото "повече знае", че "държавата(турската) има свой резон", т.е. трябва да се жертва живота винаги, за да е силна държавата, а тя е на олигархията - но Кочовци, на Сабанджъ, на Еджазаджъбашъ и още известен малък брой богаташи, които правят преврати, избиват хиляди хора, гонят ги от страната, за да няма "лоши идеи". И така ги деполотизираха след преврата от 80-та година и затова сега Ви гледат в очите. Но и сега се избиват най-редовно граждани в Турция. Ако очаквате това да правят другите хора на Балканите, знайте, че няма да го дочакате. Аз не искам Европа да ми дава пари на заем,защото Милен Велчев и Царю Честити са си правили далавери с моя дълг, за да се обогатяват, а аз да им плащам далаверите. Ето, това е неолиберализмът в България, господине.

      Изтриване
  4. Тук някой хленчи срещу социалистическа България, но май не предполага, че и други освен него са родени и отрасли в нея и ще бъде изобличен. Хвърляйки стандартните антикомунистически заклинания, авторът твърди, че е отрасъл в дефицид. Дефицид на какво - на чиста, силна истинска и качествена храна, на образование, на здравеопазване, на социална сигурност, на гарантирана работа и напълно заплатена отпуска, на спокойно и щастливо детство? Твърдението че някой (кой ли?) го е следял :) издава параноята на психарската десница с всички произтичащи от нея мантри за пионерската, комсомолската организации, ръководната роля на партията,външния дълг, правителството на Виденов, пенсиите и т.н. безумия, нямащи нищо общо с мрачната действителност на тоталното ограбване на българите, именно със съдействието на тази психарска десница, унищожаването на икономиката, разрухата и ликвидиране на държавата в периода 1997-2001 с помощта на мъртвата хватка на МВФ и СБ. Но да оставим зациклилият на 90-те години човечец, който едва ли знае, че днес брутния външен дълг на България е над 37 млр. евро, при напълно ликвидирана икономика, че външния дълг се изплаща с нови кредити, че от водите, енергетиката ни, подземните богатства печелят световните корпорации, а едва мъждукащата социална система се подържа от разпродаването на остатъците на икономиката ни и най-страшното - от разпродажба на територия. Боя се, че Гърция е вкарана в същия колониален капан и най-страшното предстои. Все пак, надежда може би има, защото гърците имат истинска, силна и влиятелна левица, която ще ги организира и помогне държавата им да бъде спасена.
    Един друг свят е възможен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз съм авторът на двата поста от 08.05.2012.
      Дефицит (пише се с "т") е липсата на всяка стока за която можеш да се сетиш. Дефицит е когато има Кореком. Дефицит е когато няма дамски превръзки, тоалетна хартия, дори капачки за буркани. Когато няма обувки, маратонки, бельо, телевизори, хладилници и печки. Дефицит е когато щандовете са празни. Дефицит е когато се купува с връзки.
      За сметка на това има: принудителен и безплатен труд по бригади, генерален секретар на БКП, затворени граници.
      На кой му пука за брутния дълг - той основно е частен, който го е взел, ако не си плаща, губи обезпечението и това е. Нас ни касае публичния дълг, а той е нисък (мисля, че беше под 4 милиарда) и добре провизиран.
      Доколкото разбирам, според теб държавата е била в перфектно състояние през 1997г. и е разрушена в периода 1997-2001. Това, лявото, явно не е заблуда, а диагноза! Интересно защо левите, когато говорят за изминалите години, пропускат собствената си роля в тях. Та повече от половината от времето, страната е била ръководена именно от леви сили или от управници, доминирани от левите. Всъщност, левите построиха капитализма такъв, какъвто си го представят с основна цел да покажат "виждате ли колко е по-зле така". Българския народ има странното свойство да назначава за историческите си задачи възможно най-неподходящите личности и сили - комунисти да строят капитализъм, цар да управлява република...
      Другия свят е възможен, дори го има! Ето ти Северна Корея, ето ти Куба.
      Но тук разговорът е за Гърция, не за спорове ляво/дясно.

      Изтриване
    2. Емилия-Боряна Славкова8 юни 2012 г. в 23:34

      А Финландия, Швеция, Норвегия,Исландия,та и Япония, Дания, Холандия - всички те са Държава на всеобщото благоденствие, със стабилна безкомпромисна правова власт, напълно отделена от законодателната и изпълнителната и с антикорупционна и антикорпоративна функция, която следи най-стриктно корвпоративният капитал да няма нищо общо с управление3то на държавата и политиката!

      Изтриване
    3. Браво на постинг 09 май 2012, 23:22 !

      Изтриване
  5. http://www.dokumentalni.com/?p=1882

    ОтговорИзтриване
  6. Влез и си избери което и да видео на Панос Каменос ...забрави леви и десни .Наблюдавай езика на тялото и това което казва и преди да го изгонят от НД.Погледнти и това http://www.youtube.com/watch?v=2xufMgFn_wE&feature=player_embedded
    1. Αμεση ανακυρηξη ΑΟΖ συμφωνα με τις αρχες του διεθνους δικαιου σε ΟΛΗ την επικρατεια και σε πληρες ευρος.
    2.Αμεση αναλυψη καταστατικου ελεγχου της Τραπεζας της Ελλαδας.
    3.Συγκροτηση επιτροπης λογιστικου ελεγχου για την αναλυση και ελεγχο του ποσου του εξωτερικου χρεους απο το 1974 ως σημερα.
    4.Καταγγελια των διεθνων συμβασεων και των μνημονιων επι τη βαση των αρχων που καθοριζονται απο τις Ευρωπαϊκες συνθηκες.
    5.Ομοφωνη διακομματικη προταση αναθεωρησης του αρθρου 86 του συνταγματος περι ευθυνης υπουργων και ελεγχο του ποθεν εσχες ολων των πολιτικων απο το 74 ως σημερα με ΑΜΕΣΗ αποδοση ευθυνων.
    6.Ενημερωση του συνολου της εθνικης αντιπροσωπιας σχετικα με τα πεπραγμενα των προϋγουμενων κυβερνησεων απο το 2009 ως και σημερα .
    7. Την εξαντληση ολων των μεσων πολιτικων και νομικων για την εισπραξη του συνολου των οφειλων της Γερμανιας.
    Αυτες ειναι οι θεσεις μας! Ξερουμε και τις δικιες σας! παρτε θεση ή ξεμπροσταστειτε!

    ОтговорИзтриване
  7. Това е преводът от Google. Общо взето става ясно...
    1.Директен обявена за изключителна икономическа зона в съответствие с принципите на международното право в цялата страна и пълната гама.

    Доколкото разбирам, Каменос иска обявяване на Гърция за изключителна икономическа зона. Какво ли значи това? Зона, в която да се връщат дълговете не е задължително?


    Анализ Устава 2.Amesi контрол на Централната банка на Гърция.
    Сега и да анализират и да не анализират - все тая ...



    3.sygkrotisi одиторски комитет, да анализира и контролира количеството на външния дълг от 1974 г. до днес.
    И тук - все едно. Да бяха одитирали навреме.



    4.katangelia международни конвенции и договорености въз основа на принципите, установени от европейските договори.
    Това не го разбрах


    5.omofoni двупартийна предложение за преразглеждане на член 86 от Конституцията за отговорността и контрола на министрите, заемащи всички политики от 74 до този момент с пряка отчетност.
    Да, тука напълно съм съгласен. Би трябвало да се носи отговорност за действията. В личното ми мнение има известен нюанс - според мен и партиите като правен и поличически субект също трябва да носят отговорност. С две думи - ако една партия се изхитри да завре в кучи задник народа, сглупил да й гласува доверие да го управлява, та такава партия би трябвало да се забрани, а ръководителите от определено ниво нагоре да бъдат подвеждани и под персонална отговорност. Такъв прецедент има - денацификацията.


    6.enimerosi цялата национална делегация, водена от председателя на постиженията на правителството prougoumenon от 2009 г. до момента.
    Това също не го разбирам


    7. Изчерпване на всички политически и правни средства за събиране на всички дългове на Германия.
    Сори, изчерпани са. Гърция е подписама, че няма претенции към Германия. Отделно, че е много нагло да се дървиш именно на народа, който се е заел да ти помага.

    ОтговорИзтриване
  8. Кой е подписал господин( 17 май 2012, 13:51)?- 2 ма инкорпорирани политици на Гърция. Защо отхвърляте правота на целокупния гръцки народ да си каже думата и накаже тези свои корумпирани политици? Народът винаги може да си каже думата с формите на пряка демокрация и Германия няма как да отхвърли мнението на гръцкия народ. А що се отнася до външния дълг, то банките кредитори са направили 500 милиарда печалби от 300 милиарден дълг на Гърция, която половината се е върнал да напълни търбусите на банките, а ще се изплаща от всеки гражданин?! Цинизъм е да не се анулират подобни договори с банки при това положение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кой е подписал господин( 17 май 2012, 13:51)?- 2 ма корумпирани политици на Гърция. Защо отхвърляте правота на целокупния гръцки народ да си каже думата и накаже тези свои корумпирани политици? Народът винаги може да си каже думата с формите на пряка демокрация и Германия няма как да отхвърли мнението на гръцкия народ. А що се отнася до външния дълг, то банките кредитори са направили 500 милиарда печалби от 300 милиарден дълг на Гърция, която половината се е върнал да напълни търбусите на банките, а ще се изплаща от всеки гражданин?! Цинизъм е да не се анулират подобни договори с банки при това положение!

      Изтриване
  9. Кой е подписал господин( 17 май 2012, 13:51)?- 2 ма корумпирани политици на Гърция. Защо отхвърляте правота на целокупния гръцки народ да си каже думата и накаже тези свои корумпирани политици? Народът винаги може да си каже думата с формите на пряка демокрация и Германия няма как да отхвърли мнението на гръцкия народ. А що се отнася до външния дълг, то банките кредитори са направили 500 милиарда печалби от 300 милиарден дълг на Гърция, която половината се е върнал да напълни търбусите на банките, а ще се изплаща от всеки гражданин?! Цинизъм е да не се анулират подобни договори с банки при това положение!

    ОтговорИзтриване
  10. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване