18.2.09

Как се произвеждат новини с помпозни заглавия – Константина Кунева епизод ІІ


След кратко сърфиране из интернет, открих следната неточна /по-долу я опровергавам/, но пък за сметка на това помпозна новина:
вижте само как се копират едни други. Ако новината е достоверна, иди-дойде, но ако не е, какво се случва с изстрадалото обществено мнение?

  • http://lead.actualno.com/news_221444.html
Издигат изгорената с киселина Константина Кунева за евродепутат
Коалицията на радикалната левица "Сириза" иска да сложи Константина Кунева начело на листата си за изборите за евродепутати на 7 юни, съобщи гръцкият вестник "Македония".

  • http://www.kompasbg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5945&Itemid=39
Коалицията на гръцката радикална левица “Сириза” иска да сложи залятата с киселина българка Константина Кунева начело на листата си за изборите за евродепутати на 7 юни, съобщи гръцкият вестник “Македония”.

  • http://www.novini.elitno.com/?p=7462
Издигат изгорената с киселина Константина Кунева за евродепутат
Коалицията на радикалната левица “Сириза” иска да сложи Константина Кунева начело на листата си за изборите за евродепутати на 7 юни, съобщи гръцкият вестник “Македония”.


  • http://www.bgnet.info/index.php?option=com_content&task=view&id=12435&Itemid=38
Издигат изгорената с киселина Константина Кунева за евродепутат
Коалицията на радикалната левица "Сириза" иска да сложи Константина Кунева начело на листата си за изборите за евродепутати на 7 юни, съобщи гръцкият вестник "Македония".


  • http://viara-online.com/show_news.php?show=25218
Гърция издига Константина Кунева за евродепутат
Коалицията на радикалната левица "Сириза" иска да сложи Константина Кунева начело на листата си за изборите за евродепутати на 7 юни, съобщи гръцкият вестник "Македония".


Но и медията, за която всички ние плащаме – БНТ:

  • http://www.bnt.bg/bg/news/view/4195/partija_v_gyrcija_predlaga_kostadinka_kuneva_za_evrodeputat
Партия в Гърция предлага Костадинка Кунева за евродепутат
Залятата с киселина в Атина българка Костадинка Кунева да оглави партийна листа за изборите за Европейски парламент. Това предлага гръцката партия Коалиция на радикалната левица СИРИЗА.
Тук текстът се различава малко от другите, само че бих искал да разбера как се казва този „говорител на партията”, който „специално за БНТ” е „потвърдил новината”?



  • http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-02-13&article=266645
Гърци ще правят нашата Костадинка евродепутат
Коалицията на радикалната левица "Сириза" иска да постави Костадина Кунева начело на листата си за евроизборите на 7 юни, съобщи гръцкият в. "Македония".

  • http://www.vsekiden.com/?p=45475
Гръцката радикална левица иска залятата с киселина българка за евродепутат
Коалицията на гръцката радикална левица “Сириза” иска да сложи залятата с киселина българка Костадина Кунева начело на листата си за изборите за евродепутати на 7 юни, съобщи гръцкият вестник “Македония”.

  • http://www.dnevnik.bg/sviat/2009/02/16/676098_gruckata_levica_izdiga_bulgarka_za_evrodeputat/
Гръцката левица издига българка за евродепутат
Лявата гръцка коалиция СИРИЗА е предложила на българката Костадинка Кунева, залята с киселина преди Коледа пред дома й в Атина от неизвестни лица, да оглави листата й за предстоящите избори за Европейски парламент.
А тук има и нещо, което въобще не отговаря на истина, ама в никакъв случай:
„Досега единствено българските синдикати, след дипломатите в Гърция, се ангажираха с пряка помощ за Кунева.”
Защото аз съм свидетел как по бг новините гледах председателя на КНСБ да съобщава, че ще се погрижат от синдиката да открият банкова сметка, когато аз вече бях виждал такава от гръцки новинарски сайт.


И ето прословутата статия в гръцкия вестник „Македония”:

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση της κεντρικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Τρίτης ο Αλέκος Αλαβάνος πρότεινε τη μετανάστρια από τη Βουλγαρία, συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, για τη θέση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του συμμαχικού σχήματος.
Η πρότασή του συζητήθηκε μέσα σε θετικό κλίμα και βρήκε ένθερμη υποστήριξη από εκπροσώπους συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ΑΚΟΑ.

Мой превод:
Според информация от заседание на централния секретариат на СИРИЗА /Коалиция на радикалната левица/, състояло се във вторник вечерта, Алекос Алаванос предложил преселницата от България, синдикалистката Константина Кунева, да оглави листата на коалиционната формация за евроизборите.
Предложението му е било разисквано в положителен климат и е намерило поддръжници сред представители на някои фракции в СИРИЗА, като АКОА (бел.прев.: малцинствена групировка в основната партия "Коалиция на левицата на движенията и екологията", участваща в коалицията СИРИЗА).

Откъде е видно /ако въобще приемем информацията на в. "Македония" за достоверна/, че СИРИЗА „издига българката за евродепутат” и то „начело на листата”?
Само предложение е постъпило, което пък
аз да информирам, че не е прието от мнозинството. По простата причина, според информация от кадри на СИРИЗА, че Коалицията не иска да спекулира с драмата на Константина . Иначе пък по мои наблюдения това беше организацията, която от самото начало направи всичко възможно, за да се разчуе историята.

Също така и Н. Бистис, кадър на най голямата опозиционна партия ПАСОК /братчето на БСП/, предложи неговата партия да издигне кандидатурата. Това вече е гавра! Само да отбележа, че ПАСОК е партията, която до 2004 г. е била близо 20 години на власт и е допуснала да се вкорени дълбоко в обществото цялата гнилост, която доведе до заливането с киселина на синдикалистката.
Но има и един много важен, може би главен фактор:
Самата Кунева, като чу за тези слухове, категорично отказа всякакво депутатско място. Тази смела жена показа още веднъж гордост и характер!

4 коментара:

  1. Благодаря за статията!

    Много добър блог м/у другото !!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Същото мога да кажа и за твоя. Както се вижда в дясно, много ми хареса статията ти "BTV - patriotic and ignorant" и не само!

    ОтговорИзтриване
  3. Мерси и аз хехе:) Но блога не е мой точно. Аз само помагам със съвети до колкото мога.

    Мисля, че е супер ценно, че пишеш за политическата сцена в Гърция. Не само защото е географски близо, а и защото политическата сцена там е изключително интересна и е яко да се види мнението на човек, който е добре запознат, а и говори езика. И другите неща са интересни естествено!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря!
    Да, сега ми стана ясно. epistemic заслужава поздравления също! Само от месец влязох в света на блоговете и ми липсва още рутината да ми става веднага ясно кое какво и как е :)

    ОтговорИзтриване