28.2.09

"Константина Кунева победи от болницата"


това е заглавие на статия, поместена на първа страница в атинския вестник „Авги” от 26-02-09.

Важните моменти от статията в свободен превод:

Една от най-важните стъпки в борбата на ПЕКОП /Съюз на чистачките и домашните прислужници в Префектура Атика (гр. Атина и околности) – синдиката, в който Кунева е секретарка/ срещу работодателския произвол, се реализира вчера, вдъхвайки оптимизъм и решителност на много несигурни за положението си работещи по света.
Главното искане за отстраняване на работодателската компания ИКОМЕТ на г-н Икономакис от ИСАП /Електрическа Железница Атина-Пирея - държавна компания/ поради произволности в ущърб на работниците в сектор почистване, както и неспазване на клаузите по договора между двете компании, върви към последната си фаза на решаването му.
Положителната тенденция е резултат от срещата в превзетата от първостепенни синдикати централа на ИСАП между представители на ПЕКОМ, Съюза на работещите в ИСАП, както и с изпълнителния директор Н. Папатанасис, където последния, въпреки първоначалното му нежелание, официално прие исканията на Съюза.

Константина не е сама. ИСАП - ИКОМЕТ Убийци

Трите точки, по които бе постигнато споразумение, са:
- „Управлението на ИСАП ще пристъпи към всякакви адекватни действия при констатиране на неспазване от страна на изпълнителя на договорености, което ще доведе до съответните последствия, в т. ч. прекратяване на договора.”, както пише в съставения протокол от срещата.
- Управлението на ИСАП ще внесе предложение за назначаване на постоянен персонал за извършване на почистването, искане с ясни политически измерения, тъй като изпълнението му зависи от намеренията на правителството.
- При обявяване на новия търг за почистването, условията на търга ще са резултат от тясно сътрудничество със съюза на служителите в ИСАП и с ПЕКОМ така, че да се гарантира спазването на законните права.

Синдикалистките представиха пред г-н Папатанасис редица данни, които доказват незаконните действия на г-н Н. Икономакис във връзка с незаплащането на тежкия и нездравословен труд, възползвайки се от популярния номер с половинчасовата почивка – неща, за които изпълнителният директор е бил уведомен и преди.
Те изискаха също така г-н Папатанасис да поеме отговорността си за прахосването на държавни средства, тъй като една е сумата, отпускана от държавната компания ИСАП на частната ИКОМЕТ, а друга е сумата, получавана от служителките!


Статията посвещавам на скептиците, които не намират смисъл в синдикалните борби от една страна, а от друга на тези, които се заблуждават, че системата може от само себе си чрез прословутите „правила” да работи за „благото на гражданите”.


И още нещо: Нека не забравяме, че ситуации на погазване на правата на служителите срещаме всеки ден в много компании, „реномирани” или не, и в България. Кога ли ще се организират и те?

3 коментара:

  1. http://a-bg.net/new/images/stories/oikomet0.jpg

    активисти разбиват фирмата, където кунева работеше. велика снимка!
    между другото, вчера четох новини за нея. пишеше че е отказала на няколко леви партии да им стане евродепутат или нещо от сорта. голяма работа е тази жена! проблема е че не мога да се сетя къде го четох, за да ти пратя :(

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за коментара :)
    Относно прословутото предложение за кандидатурата на Кунева за евродепутат, съм обстойно "разследвал" и изложил в предишна моя статия:
    http://mavrakisbg.blogspot.com/2009/02/blog-post_18.html

    Бъди сигурна, че нищо повече не се е случвало от това което пиша. Помпозните заглавия са за рейтинг на тези които ги измислят/преписват, без да се интересуват от същността на информацията, за сметка на шараните които им се радват.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване