25.4.09

Ако на някой му пречи шума от историята, нека се обърне на другата страна и продължи съня си

или
Будните младежи в дясно? (Отворено писмо до Мария) - Част ІІ /по повод дискусията в
nicodile

"Защо не отговаряш на всичките тези аргументи в защита на твоите тези
?” ме питат приятели.
На какво да отговоря?” казвам аз.
За да разбере човек моите тези, при тоталното доминиране на господстващата идеология, където привидното материално благоденствие е самоцел и смисъл, би трябвало да следи моите писаници за една година напред, а и да не забравяме, че съм нов блогър. Защото огледалцето, с което се примамват „индианците”, е по-лъскаво от моите аргументи. Готови са да попаднат в клопката, да продадат/подарят какво ли не от себе си, само и само да притежават едно лъскаво огледалце.

Апетитните хамбургери, черното газирано питие, лъскавите хипер-магазини, лъскавите нови и по-нови модели коли, плазми, мобилни телефони и т.н., разбира се, са силен и „сериозен” контрааргумент.

А и тук май има едно тотално недоразумение: В нападките ми към дясното, обремененото от „социалистическото” време съзнание отъждествява всяко антидясно с определеното ляво, което се нарича БКП, диктатура на пролетариата, пленуми разни и тн.
Къде е видно да защитавам онова тоталитарно време, което всъщност, дори и от марксистка гледна точка, няма общо със социализма, ако изключим отделни наченки. По простата причина, че производствените сили не са били в ръцете на пролетариата, а в тези на господстващата класа, номенклатурата. Къде го видяхте социализма?
Във всяко време от човешкото развитие съществува една по-будна, прогресивна част, която роптае и се надига срещу установения ред на съответните управляващи, които са се вкопчили здраво в него и не искат по никакъв начин устоите на старото да се разклащат, било то робовладелство, феодално господство, всякакви форми на експлоатация и потисничество, до съвременните усъвършенствани механизми на заробване, които не се виждат зад многото си опаковки, и на които всички сме потърпевши, и благодарение именно на тази част обществото крачи напред.
Нима някой мисли, че ако нямаше хайдути и въстания, къде успешни, къде неуспешни, България или Гърция щяха да се освободят от султанската тирания?
Та, искаме или не искаме, за последните двеста години тази част е прието, условно, да се нарича лява.
Нима има смисъл да обяснявам с простички примери за постигнатите права и свободи на обикновените хорица. От Спартак до Априлско въстание? Не се замислят хората, че от ратай не се става свободен и равноправен гражданин, дори формално, само от благородството на управляващите.
Дискусията, предвидимо за българската обремененост, се превърна в „за” или „против” онази, критикувана и от мен, система на „реалния социализъм”. Но никой като че ли не насочва поглед към отрицателните черти на капиталистическата система, разновидност на която всъщност беше и онази, а само към положителните, без да се отчита факта, че те са отвоювани. Някой някога се е борил за това. А борбата няма край, защото винаги в обществото съществува главното противоречие между господстващите и останалите. Мога хиляди примери да дам в подкрепа на това от световната история, но и в частност българската и гръцката такава. Различни такива примери, по различни поводи, ще ги виждате написани във този блог, когато времето ми позволява.
Та, за последните два века и малко отгоре, дясното се смята за консервативно - това, което се държи за статуквото, за установения ред (като БСП например), а лявото за проводник на нови идеи, за нарушаване на статуквото – къде по-радикално, къде по-умерено (за БГ като чели не мога да дам пример за сега!). Т.е. нарушаване на рахата на господстващите сили. Това е историята.
А, /не си спомням къде прочетох това/ ако на някой му пречи шума от историята, нека се обърне на другата страна и продължи съня си.

Което и става с похвалния за системата уклон на будните младежи. Този подход кара хората да си седят и да се радват на заблудата, в която живеят. Губи се стремежът за каквато и да е промяна, а това води до застой, до регрес. Защото няма ли кой да „бутне” големците, нещата си стоят на едно и също място, нещо повече, отнемат се и извоюваните. Виждаме днес по повод прословутата криза, как с лека ръка тези, които я причиниха и всъщност не живеят по-зле, премахват извоювани и установени за десетилетия права, благодарение на този сън-наркоза.

3 коментара:

  1. Властта може да бъде само дясна.

    ОтговорИзтриване
  2. Примерът е Зелените.
    Наричат себе си десни, защото точно както ти пишеш поста си, като повечето българи си мислят, че ляво = БКП/БСП = тоталитаризъм = лъжа в опаковка от хубави думи.
    Именно заради изродите от БКП/БСП в България под "ляво" се разбира статукво, а под "дясно" - проводник на нови идеи. И този сбъркан модел, наложен ни от тоталитаристите ни убива бавно, но сигурно.
    Относно Зелените, каквото и да си въобразяват, идеите им, действията им са леви. И то леви в смисъл на това, което ти разбираш под ляво, а не на това, което БКП/БСП нарича и ни приучава да разбираме под ляво. Да видим обаче ще излезе ли нещо от тази нова партия, защото доста добре й подливат вода силите на деня и не зная ще изплува ли...

    ОтговорИзтриване
  3. Кашата от "ляво-дясно" в България е толкова гъста, че просто тези етикети, както и да се използват, все ще са вредни според мен. Няма оправия.
    Отново силен текст, между другото!

    ОтговорИзтриване