ТВ предаванията (видео)
18.05.2016
Rise up, Εurope!
Какво става по площадите на градовете на Европа?
Говорихме с Явор Киселинчев от Атина и Антон Василковски от София за протестите, за алтернативните свободни общности, за солидарната икономика, въобще за алтернативата на капитализма, но и репортаж от един студентски протест в Стара Загора.


11.05.2016
Будна нощ, 15 май 2016 г. - Европа, Париж, София
За системата и стаята с ....движещите се стени. 
И ... Каква ли е връзката между 15 май 2016 г., Май`1968, Парижката комуна от 1871 и Априлското въстание от 1876 и Панагюрското царство?
Какво става по площадите на градовете на Европа?
Свързване с Париж и безуспешен опит за свързване със София.

20.04.2016
Актуалното в Гърция - каквото медиите не казват #2
За втори път говорихме с нашия ...коресподент в Гърция Михалис Зурнас от гр. Янина. Как успяват гърците да ... опазят жените и вярата си от многохилядното нашествие на джихадистите!? Как реагират ФИФА и УЕФА на реформите, които правителството налага за справяне с дерибейството на футболната мафия?
Защо се бави оценката за изпълнението от Гърция на предвиденото в третия меморандум? Скандалите в здравеопазването и какво предават медиите вместо това.

20.04.2016
Посланикът на Гърция в България г-н Д. Стоидис 
пред Блогът на Мавракис /превод/
Интервюирахме посланика на Гърция в България г-н Димостенис Стоидис и го попитахме за двустранните отношения, за мнението му относно начина, по който се представят новините за и около Гърция, как се чувства в тази антигръцка медийна среда, има ли начин журналистите да се информират от ...извора? Защо затвори гръцкото консулство в Пловдив...
Тук интервюто в оригинал - на гръцки 

06.04.2016
Архивите говорят за Бедечка
Със съводеща Любомира Райкова, направихме един исторически преглед относно парк "Бедечка" въз основа на архивни документи от 1955 г. Мнение изразиха също арх. Александър Бакърджиев и Силвия Пешева

30.03.2016
Актуалното в Гърция - каквото медиите не казват
Този път разговаряхме с Михалис Зурнас от гр. Янина за актуалното в Гърция. Защо ли гръцкото правителство беше обект на яростна критика поради "неспособността" си да опази границите от "нашествието на джихадистите", а за Белгийското днес не се чува подобна критика? Кой знае за: Закона за медиите, който обърка съня на олигарсите? За скандалите в които са намесени олигарси (местни и чужди)- медии - управляващи политици? Проверките на гръцките граждани с тлъсти спестявания в швейцарските банки? Закона за медицинското осигуряване на неосигурени лица вследствие на кризата? За конфликта на министъра на спорта с футболните фактори? За безплатна ел. енергия за крайнно нуждаещите се? За закона за съжителството?

23.03.2016
Тероризъм и ксенофобия
След всеки терористичен акт, първичната реакция, породена вероятно от инстинкт за самосъхранение, е реакция на страх и ксенофобия.
Но след като първоначалният шок отшуми, дали не се променя емоционалната преценка?
За това разговаряхме с Василис Михалелис - инж. химик/преводач, роден и израснал на остров Лесбос, през който от векове до днес минават прокудени от родните си места и угнетени хора.

16.03.2016
Какво ти е мнението за Бедечка
Питахме обикновени граждани в Стара Загора за мнение относно парк/квартал(?) Бедечка. За или против застрояването? Анкетата е направена от Любомира Райкова. Освен нея, в студиото взеха участие старозагорците Жоро Хаджиев, Мира Желева, Стоянка Димитрова.


27.01.2016
Безусловен базов доход с Тони Баждаров
В стремежа си да търсим алтернативата, решихме да разнищим и концепцията за Безусловен базов доход. За тази цел говорихме в студиото с Тони Баждаров, един от застъпниците за прилагането на идеята в България. Какво представлява Безусловен базов доход? Поредна утопия? Нещо революционно? Дали не си потриват доволно ръцете неолибералистите от възможността за спасяване на капиталистическата система чрез декоративни поправки? Или пък форма на комунистическо общество, в което всички сме почти равни, а се произвеждат …мързеливи хора? Или може би наистина спасението на огнетените?

27.01.2016
Солидарността не свършва на границата #2

Продължение на темата от миналата седмица. 
Над милион бежанци пресякоха границите на ЕС през 2015 г. Това предизвика реакции от всякакъв род – от акции на солидарност, до призиви за разстрели по границата.
В предаването представихме алтернативната гледна точка. Опитахме се да достигнем до корена на проблема и да препоръчаме, ако не решение, то действия, които трябва да се предприемат. Не от държавата, но от всички нас, обикновените хора, които нямат желание животът им да бъде сринат заради интересите на едно привелегировано малцинство. С активиста Златко Костадинов.

13.01.2016
Солидарността не свършва на границата

Над милион бежанци пресякоха границите на ЕС през 2015 г. Това предизвика реакции от всякакъв род – от акции на солидарност, до призиви за разстрели по границата.
В предаването представихме алтернативната гледна точка. Опитахме се да достигнем до корена на проблема и да препоръчаме, ако не решение, то действия, които трябва да се предприемат. Не от държавата, но от всички нас, обикновените хора, които нямат желание животът им да бъде сринат заради интересите на едно привелегировано малцинство. С Райна Митева и Златко Костадинов.

16.12.2015
Коледният ултраконсуматор
Покрай раждането на Христос (истина или мит) трябва да се радваме. И тази си радост трябва непременно да я изразяваме с подаръци, лъскавина, фойерверки. И най-вече пълни магазини, радват се получателите на подаръците, радват се и търговците - оборота се върти, попупко-продажбата на емоции, чувства и любов, също. Кое за сметка на какво? Къде е границата между необходимата консумация и излишната? Докъде води всичко това? Защо се прави? Това е капитализма, или?
На тези и още подобни въпроси се опитахме да дадем отговор, с ...активните алтернативисти: 
Любомира Райкова, Десислава Стоянова и Антон Василковски.11.02.2015
Гръцкият дълг - митове и факти
ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ, от позицията на унижаваните и лъгани народи на Европа. Всичко за прословутия гръцки дълг. 
Кога и как се образува днешният дълг на Гърция?
Тезата си изложиха: 
Вагелис Карафотакис - Д-р Анализатор на балкански икономики и
Янис Лиолиос - Бизнесмен в България.


04.02.2015
А аз съм СИРИЗА
Какво по дяволите е СИРИЗА? Нещата от извора.
Разговор със Златко Костадинов

28.01.2015
ПРОМЯНАТА ЗАПОЧНА
Анализи, истини, лъжи, след парламентарните избори в Гърция и победата на СИРИЗА. Гости в студиото: 
Маргарита Милева - председател на ПП Българската Левица и вицепрезидент на 
Европейската лява партияи 
Огнян Буюклиев - член на политическия съвет на ПП Българската Левица и на УС на Европейската лява партия.

21.01.2015
CHANGE EUROPE
Едно предаване плод на колективни усилия - идеи, творчество, реализиране. Разбира се, на доброволни начала, какъвто е принципа по начало на предаването. Българи и гърци изразиха солидарността си към промяната, която тръгва в Гърция и има изгледи да зарази цяла Европа.

14.01.2015
Програмата на СИРИЗА
За програмата на гръцката лява партия СИРИЗА, разговаряме с:
Янис Лиолиос - бизнесмен в България, и
Вагелис Карафотакис - Д-р анализатор на балкански икономики.
И за една лъжлива информация, която повечето бг медии разпространяват относно изказване на Ципрас.

17.12.2014
Израел - Палестина, национално-религиозен конфликт, или нещо друго?
Може ли национализмът сам по себе си да разпалва войни, ако няма и друга причина?
Едно правителство с националистична политика полезно ли е за народа си?
И въобще, има ли полезна власт? Особено в условията на капиталистическо общество, където всичко се диктува от финансови интереси? 
Антисемитизъм ли е поддържането на тезата за създаването на държава Палестина?
Кому е нужно съществуването на най-големия съвременен затвор в света - ивицата Газа?
Разговор със Самуел Йосифов, български евреин, живущ в Израел.

10.12.2014
Гърция днес - една победа на отстояването докрай!
Гръцкият парламент прие исканията на Романос! Една победа на живота и солидарността!
Разговор в студиото с Теофилос Гонидис и по скайп с Веселин Николов - редактор на информационния портал "Без Лого".
Ситуацията в Гърция, прословутата криза, за предстоящите преждевременни парламентарни избори и предвижданията. Ще бъде ли 2015 г. годината на старта на преобръщането в Европа?

03.12.2014
Емиграция <> Революция
"Идеята, представата, че ако нещата станат „съвсем зле“, ако „няма светлина в тунела“, „ако до няколко месеца не си намериш свястна работа“, винаги можеш да махнеш с ръка на „тая шибана държава“ и да се запътиш към терминал 2 на път за западния рай, е ментален спасителен пояс, който помага на много хора да не се отчайват от безперспективната ситуация. Повечето от тези хора всъщност няма да емигрират. Но идеята все пак помага да не униваш… Идеята помага не само на закъсалите и унизени българи обаче. Тя е особено полезна за мафиотската олигархия..." ("Свободна мисъл")
Разговор със Златко Костадинов


19.11.2014
До какво довежда "силната ръка" и каква може да е силата на народа
По повод 41 годишнината от събитията в
Политехника - Атина, ноември 1973 г.
виртуални гости – Йоргос Коцалис и Аспа Арони - преки участници в едно от последните велики събития в новата история на Гърция, ценни с обективния си поглед – нещо, което винаги е рядкост.
В студиото Матеос Брулис - собственик на ресторант в България

12.11.2014
Революцията в Кобане - през очите на алтернативистите
За Кобане, за един нов тип общество, което се гради там, за борбата срещу средновековната ислямска държава ...
Разговор със Златко Костадинов и Руслан Трад

18.06.2014
В защита на Човека
Какво нещо е човека? Какви са хората? Какъв съм аз, какъв си ти? Наистина ли „адът, това са другите“ или „човек звучи гордо“?
Поставяме под съмнение разбирането, което явно или неявно доминира в публичното пространство - че повечето хората са егоистични, мързеливи, некадърни и алчни. Или пък, че са стадо, което има нужда от овчар... 
Разговор със Златко Костадинов


11.06.2014
Автономизъм и марксизъм
Дискусия и представяне на книгата "Автономизъм и марксизъм: от Парижката комуна до Световния социален форум" с
Мария Иванчева - Антрополог и социолог, и с
двамата съставители и редактори на сборника: 
Николай Кърков - лектор по философия в Щатския унивеситет в Кортланд, САЩ, и 
Станимир Панайотов - докторант по джендър изследвания в Централен европейски университет в Будапеща, Унгария.


04.06.2014
Две непримирими идеологии, две непримирими култури ...
Днес няма идеологии. Културата, изкуството не трябва да се политизират. Протестите не трябва да се политизират. Да или не?
По тези и подобни въпроси разсъждаваме с поредния "алтернативист" 
Петър Загорлиев от Пловдив 
създател на сайта и страницата в Фб Червеният ездач.

28.05.2014
Антисистемен анализ на резултатите от 
евроизборите за България, Гърция и Европа
След обстойното представяне на изборните резултати в Гърция и субективните коментари на водещия, в т.ч. за евродепутатите Манолис Глезос и Костадинка Кунева и за "крайнолявата" СИРИЗА, разговор с 
Маргарита Милева
председател на ПП Българската Левица
и вицепрезидент на 
Европейската лява партия,
за резултатите в Европа и "у нас".

21.05.2014
Свободна книжарница
алтернативна инициатива, свободна от пари и други окови..
По повод организирането на "Свободна книжарница" в много градове в България
Разговор с
Мария Стефанова и Евгени НикитинВарна.
Яна ЛалеваБургас
Ася ПетроваСофия

14.05.2014
ЗА ИЛИ ПРОТИВ ГЛАСУВАНЕТО.
По повод предстоящите избори
 ЦИГАНИТЕ И ЗАКОНА
По повод събарянето на незаконно построените къщи в старозагорския ромски квартал Лозенец. 
Разговор с Златко Костадинов

07.05.2014
Фашизъм ООД
Документален филм на Арис Хадзистефану.
Първо излъчване с български субтитри (от Даниела Пенкова). В него за пореден път лъсва всепризнатата истина, че фашизма се храни от самата система, по-точно от тези които държат юздите - от икономически силните, когато виждат, че вече става опасно за самите тях. 

30.04.2014
ДЕРАЙЛИРАЙТЕ ПРИВАТИЗАЦИИТЕ!
Първо излъчване с български субтитри на гръцкия документален филм 
"Дерайлирайте приватизациите!"
 за гръцките железници и тяхното съсипване с цел приватизиране. 
След което разговаряхме за състоянието на БДЖ и общия път, който ги свърза с гръцките железници - съсипване и опит за приватизиране с:
Веселин Кирев - ГИ За обществен и релсов транспорт
Борис Боев - Участник в различни протести срещу приватизацията на БДЖ

16.04.2014
Ще изгоним ли капиталистите от храма?
Какво всъщност означава смяна на системата?
Каква смяна и на каква система?
В студиото на живо беше Даниела Пенкова, известна в интернет и като "Световна Свобода", но най-вече със сайта dokumentalni.com, в който се публикуват документални филми, които не са особено интересни на медиите, тъй като критикуват общоприетите „истини".

09.04.2014
Корнелиус Касториадис и автономията
Корнелиус (или Корнилиос) Касториадис 
е философ, икономист, психоаналитик и актуален ... алтернативист!
Известен е с концепцията му за автономия. Критик на капиталистическата система, но и на съветския режим, както и на марксизма.
За автономията, пряката демокрация и др. говори Касторядис в филма, който излъчихме "Корнелиус Касториадис и автономията"(1984) от архива на гръцката национална телевизия, преведен от Явор Тарински.

02.04.2014
Вие не можете ли? Ние можем ...да задвижим колелото!
ВИО.МЕ. е поредната изоставена от собствениците си фабрика, в Солун - Гърция. Разликата от други е, че работниците решават да я окупират и да я управляват сами, 
без шефове!
След тринадесет месеца вече самоуправление, питахме Макис Анагносту, един от работниците, как върви ...
Събеседвахме също с Евгени Никитин -
активист от Солидарен център Варна и мрежа на хоризонталните структури в България - Бъди Промяната.

26.03.2014
Свобода и/или партиен ангажимент
Двама "алтернативисти" в студиото:
Чавдар Кръстев - професор в ЮЗУ-Благоевград
активен член на ПП Българската Левица.
Златко Костадинов - Федерация на анархистите в България 
вестник "Свободна мисъл
Извънредно 
разговор с Първан Симеонов (вж. кратко видео)
за изнасилването което е на път да се осъществи - Застрояването на Парк "Бранителите на Стара Загора"


12.03.2014
Синдикализъм - Гърция, България
 Разговор с Марина Кондаки от Гърция, синдикалистка от ПАМЕ
колежка на залятата с киселина преди 5 години, заради синдикалната си дейност Костадинка Кунева, с която заедно са отстоявали справедливите си искания. 
Втори събеседник Веселин Николов, от Автономен работнически синдикат.

05.03.2014
Мястото на жената в обществото и съзнанието ни
Запис от миналогодишното предаване с
Екатерина Митринова 
студентка по археология в СУ, 
активен участник в студентско-ученическо движение „Призив
Но преди това, мнението на водещия относно събитията в 
Украйна.

26.02.2014
За българските левици със или без кавички
Всичко за лявото в България. Разговор с
Чавдар Кръстев
професор в ЮЗУ-Благоевград
активен член на ПП Българската Левица.
И запис от отговор на въпрос, който зададохме на 
Пиер Лоран 
председател на Европейската лява партия, 
който гостува в София, по повод заседание на УС на ЕЛП.


19.02.2014
Национализъм, расизъм, патриотизъм ... 
"Национализмът е детско заболяване. Той е дребната шарка на човечеството!" 
Прав ли е бил Айнщайн?
 Разговор с:
Росен Джагалов 
преподавател в Истанбулския Университет "Коч"

12.02.2014
"Живот след растежа - Икономика за всички", или що е то Degrowth 
Панацея ли е растежа? Това ли е критерий за висок стандарт и щастие на гражданите? Дали пък опита не показва друго? Кои се възползват от растежа? Неограничени ли са възможностите на земята? За алтернативата Degrowth или Обратен растеж разговаряме с:
Антон Василковски 
след излъчването на преведения от него филм 
"Живот след растежа - Икономика за всички"

18.12.2013
Другата гръцка музика 
За последното предаване за 2013 г. 
Един алтернативен поглед към непознатата част от гръцката музика, некомерсиалната, без шоуто и показността.
виртуален гост:
Янис Георгиу 

11.12.2013
Анархизмът 
В студиото:
Златко Костадинов 
Федерация на анархистите в България 
вестник "Свободна мисъл
по скайп:
Веселин Николов
Автономен работнически синдикат
Информационен портал Без Лого.

04.12.2013
Сирия - виждаме ли отвъд носовете си? 
За събитията в Сирия от различни ъгли разговаряме с:
Д-р Молхам Газал
председател на Асоциацията на сирийците във Варна.
Мария Антонова
преводач, арабист
Руслан Трад
председател на Форум за арабска култура, блогър

27.11.2013
Български социален форум - една нова визия?
Има ли смислено предложение за едно по-справедливо бъдещо общество?
От " Български Социален Форум" ни убеждават, че имат такова! 
За Визията за радикална промяна и за социална реализация разговаряме с:
Вал Тодоров 
писател активиствизионер. 
Режисьор, сценарист и продуцент на филма “България, тази вечна ерес”.
Петър Пиперков 
икономист и активист, докторант по Политическа икономия в УНСС, София. 
Участва в създаването на филма “България, тази вечна ерес”


20.11.2013
Хляб и петрол
Какво ядем, какво ни карат да ядем и защо? Световна конспирация ли е това или нещо по-просто? Съпротивляваме ли се? Имаме ли алтернатива? 
За Е-тата и други добавки в храните, за МОНСАНТО и други имперски корпорации, за всичко това говорихме с: 
Любомира Райкова
създател на групата в Фейсбук "Да забраним отровите в храната", и

Антон Василковски 
антистемен активист, участва в "Бъди промяната", Аделанте.

13.11.2013
Политехника - една друга окупация. Гърция, ноември 1973 г.
Паралел между две студентски окупации:

- Гърция, 1973, студентската окупация на Политехниката, довела до края на хунтата.
виртуални гости – Йоргос Коцалис и Аспа Арони - преки участници в едно от последните велики събития в новата история на Гърция, ценни с обективния си поглед – нещо, което винаги е рядкост.
- Днешните студентски окупации в България отвътре и отвън, срещу какво, срещу кого, за какво… може ли една такава акция днес да роди ново социално качество. 
Виртуални гости – Йоанна Мараведизи от Социален център „Аделанте” и Ангел Златков – участник в днешните студентски протести.

06.11.2013
Катастройка - филм за разсейване на мъглата
Филмът „Катастройка” е един филм, който не трябва да се пропусне от човек, който претендира, че се интересува от света, от истината, от изхода.
Как от Чили до Русия, от Германия до Гърция, от Англия до България се прилага все един модел за разграбване на богатствата, създадени с десетилетия от народите на тези държави.
А изхода? Той се заключава в една фраза на Тукидит ...

30.10.2013
Образованието в окупация!
В първото предаване след лятното прекъсване, обсъждаме протестните действия на студентите, за или против окупацията и за зимните и летните протести, с :
Антон Николов
старозагорец, студент във Варна, 
сред активните участници на зимните протести в Града на липите, и
Александър Николов
докторант в Софийски университет 
участник в Студентско-ученическо движение "Призив".


05.06.13
Самоорганизиращи се свободни общности - Част ІІI
На 24 май в много градове в България бе организирана 
"Свободна книжарница
една алтернативна инициатива, свободна от пари и други окови на системата. Разговаряме по телефона със съорганизатори от 
Варна, Бургас, В. Търново и София.
Гост в студиото: съорганизатора за Стара Загора - Никола Райков.
Както и запис от интервю на място - Аделанте.

29.05.13
Гърция през погледа на една българка
Положението днес. Гръцката криза. 
Как се стигна до тук? Причини.
Бг капитализъм или гръцки? Само българските политици ли са корумпирани?  
Мързеливи ли са гърците? Как се отнасят към една българка? ...
Гост в студиото: Люси Пърпова, 
която от доста години живее и работи в южната съседка.
Виртуален събеседник: Янис Георгиу
грък, който пък от доста години живее  в България. 
Но преди това видео с интервю, взето от 
Теодоракопулу Наташа
член на ЦК на СИРИЗА 
(главна опозиционна партия в гръцкия парламент) и 
Изпълнителния комитет на Европейската лява партия.

22.05.13
Самоорганизиращи се свободни общности - Част ІІ
За Социален център "Хаспел
За предстоящата "Свободна книжарница"
или 
за пропукването на капитализма
виртуален събеседник: Мария Иванчева
в студиото: Никола Райков

15.05.13
Трима гърци бистрят политиката
Мантос и Андонис на гости при Мавракис
Мантос - кръчмар
Андонис - обущар
Капитализмът през погледа на трима гърци, оцеляващи в България

08.05.13
Ръководство за експлоатация и унищожаване на малък бизнес, Раздел І:
Преводачески бранш
За перипетиите на преводачите,
 разговор в студиото с 
Дарина Спасова 
преводач и собственик на преводаческа агенция в Ст. Загора.

01.05.13
1-ви май - Поредното пресушаване от смисъл на още едно понятие
Комунистически празник ли е 1 май?
Защо "Ден на труда", 
а не ден за почитане на борбите на трудещите се за права?
виртуален събеседник: Златко Костадинов

24.04.13
Феноменът "СИРИЗА"
гръцката коалиция, която уплаши европейския елит
С интервюта от :
Атанити Олга
член на ЦК на СИРИЗА (от АКОА), 
член на Секретариата на УС на Европейската лява партия 
Теодоракопулу Наташа
член на ЦК на СИРИЗА (от СИН), 
член на Изпълнителния комитет на Европейската лява партия
Хадзиламбру Василис
депутат от СИРИЗА (от КОЕ)

17.04.13
Самоорганизиращи се свободни общности - Част І
или 
Един друг свят е възможен. Дайте заедно да го измислим!
виртуални събеседници:
Явор Киселинчев "Аделанте"
Валентин Тодоров - "Български Социален Форум"
в студиото на живо:
Теодора Николаева от "Различния поглед" - Ст. Загора
Мариела Моллова - сред организаторите на свободния пазар "Ден на подаръка" в Ст. Загора.

10.04.13
Вляво ли е изходът от неолибералния лабиринт? Част І
събеседници:
Представители на Радикалната левица - "Съюза на комунистите в България" и "Че Гевара":
Павел Иванов - зам-председател на ПП „Съюз на Комунистите в България” и водач на листите в Пловдив и Варна
Мария Петрова - водач на листата в Стара Загора.
Цветомир Стоянов - водач на листата в Бургас.

03.04.13
Партии и протестиращи - как звучи?
виртуален събеседник:
Неделчо Илинчев - Общобългарско движение на протестиращите "Освобождение" - организация, която ще участва в изборите чрез партия "Другата България"

27.03.13
Кипър - поредният експеримент ли?
събеседници:
Димитрис Христодулу - синдикален деец в гр. Лимасол - Кипър 
Макис Казакеос - активист, сред координаторите на протестните действия в Кипър.

20.03.13
Човек или природа! До кога с тази дилема?
събеседници:
Борислав Сандов - съпредседател на ПП „Зелените”
Йордан Йорданов - активист, защитник на парк "Бедечка"

13.03.13
Млад координатор на протестите на изпит при Мавракис
събеседник: Антон Николов
активен координатор на протестите в Стара Загора
студент в Икономически Университет - Варна

06.03.13
Мястото на жената в обществото и съзнанието ни - стереотипи и клишета
виртуален събеседник: Екатерина Митринова 
студентка по археология в СУ, 
активен участник в студентско-ученическо движение „Призив


виртуален събеседник: Жана Цонева
докторант по социология, блогър в Истерическа парезия, активист

20.02.2013
събеседник: Велизара Цонева
журналист в Тв Стара Загора
водещ на тв предаването "Още по темата"