20.3.13

Човек или природа! До кога с тази дилема?



Не сме собственици на земята, тя ни е дадена назаем от децата ни
Какво общо може да имат с. Попинци (Панагюрище) и парк Бедечка (Стара Загора)?
Информирани ли сме адекватно, с необходимия акцент и шум, всеки път, когато усилията на шепа хора успяват да доведат една кауза до успех и да отвоюват от акулите общите гора, вода, въздух? Макар и малко, такива случаи има. За колко от тях знаем? Възможен ли е успех, ако се действа поединично?

Парк "Бедечка" - Ст. Загора
Възможно ли е да опазим природата, ако не озаптим изнасилвачите й? Виждаме ли задкулисен интерес във всеки протест за повече природа? Вярваме ли в чистите намерения на еко-протестиращите?

По тези въпроси, както и по парливата за старозагорци тема парк Бедечка, разговаряхме с
  • Борислав Сандов - съпредседател на ПП „Зелените”, и
  • Йордан Йорданов - активист, защитник на парк Бедечка


Ето един пример на спечелването на една малка победа, за която обществеността беше оскъдно информирана:
" ... Отдавна се знае, че в хълма Петелово има повече от 10 тона злато – прокопани са рудни галерии още от римско време. А през втората половина на XX век са направени многобройни геоложки проучвания, без обаче комунистическите власти да се решат да пристъпят към златодобив, който на практика би наложил изселването на исторически значимото село.
Но през 2004 г., във времето на министър Долорес Арсенова, информацията за златото в Петелово някак достига до бизнеса; говори се, че резултатите от 50 години геоложки проучвания са купени срещу сумата 2000 долара, или 50 грама злато в днешни пари. Фирмата „Мартерн” сключва с властта проучвателен договор и се опитва да направи фиктивни сондажи на хълма, след което ще има право да регистрира търговско откритие и евентуално да започне златодобив.
Разбирайки за това, жителите на селото правят палатков лагер на върха на хълма, за да спрат „откривателите”. Само щом разберат, че проучвателната компания е наблизо, те се качват горе. Веднъж се наложило да дежурят на Петелово 37 дни без прекъсване. Цялото село беше там – разказва Христина Даскалова, един от инициаторите на местния протест.
„Едни се качваха, други слизаха, въртяхме се, постоянно имаше поне 50 души горе. Хората отиваха на работа от върха и се връщаха след работа направо там. Там ядяха, там спяха на палатки, там живееха”. Понякога буквално с телата си спирахме сондите, описва Даскалова.
Накрая Попинци побеждава – минават трите години, в които е разрешено „проучване” и фирмата е принудена да си отиде с празни ръце. Въперки многократните сигнали, във времето на борбата повечето медии не са показали интерес към този сюжет. .."

2 коментара:

  1. Мисля, че трябва да добавите и Аязмото. Там можеше да има феодален замък. Малко хора са виждали първият спрян проект. Не от Общината.

    ОтговорИзтриване
  2. Да! "Малко хора са виждали първият спрян проект". Може ли малко повече информация за това? Как е спрян?

    ОтговорИзтриване