12.1.15

Програмата на СИРИЗА


На 25 януари 2015 г. в Гърция ще се проведат извънредни парламентарни избори.

Тъй като системните български медии по правило представят едностранчиво информацията, т.е. както е угодна на финансовия и политическия елит на Европа и на България и следователно информацията за истински лявата партия СИРИЗА, за която всички проучвания предвиждат, че ще спечели изборите, и вероятно ще развали плановете на елитите на Гърция и Европа, съответно и на България, е оскъдна и/или изопачена, често пъти и лъжлива.

Затова реших да преведа програмата й, за да има най-после българският читател, нещо от извора, без изкривявания.

А в сряда, 14.01.2015 г., от 19:30 в тв предаването "Блогът на Мавракис" по Телевизия Стара Загора, ще разискваме на живо тази програма и други въпроси, касаещи политическата обстановка в Гърция, с гръцки граждани, живущи в България (София), симпатизанти или членове на СИРИЗА. В предаването може всеки да се включи и зададе въпрос или да отправи критиката си.

Ето програмата, както е изречена от председателя й Алексис Ципрас на 03.01.15 г., пред постоянния конгрес на партията:Послание на Ал. Ципрас с английски субтитри


На 25 януари необходимата промяна в Европа започва от тук - от Гърция.
А тази наша победа ще стане и победа на испанския народ, в края на тази година.
С Подемос и Обединената левица, които идват на власт.
А година по-късно и на ирландския народ.
С партията Шин Фейн на Джери Адамс.
И следва продължение.

Гръцкият народ, като гласува за СИРИЗА, ще превърне Гърция в положителен пример за прогресивни промени в Европа.
А това вече не го казваме само ние.
Отбелязва се и от европейската преса.
Дори и Файненшъл Таймс тълкува развитието на политическата ситуация в Гърция като послание за необходимостта от промяна в политиката и край на строгите икономии в Европа.
Немското списание Дер Шпигел признава, че СИРИЗА е политическа сила с реалистично и справедливо искане - заличаване на гръцкия дълг.
А това са само две примерни публикации, които показват промените в климата.
Но не само медиите.
В поредица от изявления на висши европейки чиновници се забелязва скъсване с практиката по всяване на страх за утрешния ден.

Изявленията за политически неутралитет от редица фактори на европейския политически елит, показва как всички осъзнават, че промяната в Гърция предстои да се разпространи в Европа.

СИРИЗА е лицето на променящата се Европа.
Г-н Самарас е точно обратното - ариергардът на г-н Шойбле в отстъпващата Европа на строгите икономии.
Но на 25 януари не гласува г-н Шойбле ..
Гласуват гърците.Видео от речта на Ципрас, преведена в настоящата статия

На 25 януари се сблъскват два свята. От една страна, старият политически свят, който си отива. Главните герои на гниенето и кризата, Нова Демокрация и ПАСОК, си тръгват, след като причиниха удавянето на страната, след като поощряваха корупцията, игрите на тъмно и клептокрацията.


 • Тръгват си, след като предоставиха ключовете на страната на кредиторите и на Тройката. И това е така, защото никога не са преговаряли!
 • Тръгват си, оставяйки след себе си около половината от населението на страната, а именно 6,3 милиона човешки същества, в бедност.
 • Тръгват си, след като оставиха почти половината от трудоспособното население безработни, а 71% от безработните са обречени на дългогодишна безработица.
 • Тръгват си, след като се ангажираха пред Тройката, с известния имейл на г-н Самарас (министър-председателя), с нови съкращения на заплати и пенсии, с увеличаване на ставките на ДДС за лекарства, хранителни продукти, сметки на вода и ток, с премахването на ЕКАС от 2015 г., (бел. пр. - Помощ за социална солидарност за пенсионерите, която се даваше на получаващите ниска пенсия пенсионери) за приблизително 320 000 пенсионери.
Съвместната правителствена програма на Нова демокрация и Тройката е нов Меморандум.
И още по-лошо, те са се договорили и приели, веднага след изборите, ако бъдат преизбрани, да започне погром от търгове на първо жилище.
Вече големи пакети жилищни кредити се препродават от системни банки на така наречените distress funds, известни още като "пазарни врани", които се готвят да атакуват първото жилище на обикновения трудещ се, ипотекирал дома си.
Това е така, защото правителственото мнозинство в Парламента гласува вече два пъти против предложенията на СИРИЗА за забрана на прехвърлянето на кредитите на хората на враните.

Затова не е преувеличено да се каже:
Някога пропагандата заплашваше, че ще дойдат комунистите да ни вземат домовете.
Днес домовете на хората са в опасност, но не от комунистите, нито от левите въобще.
Къщите на хората са в опасност заради банките и новите меморандуми, които г-н Самарас вече е приел и подписал.

Ето защо нашият народ вече знае и няма да се излъже.
На 26 януари ще дойде окончателният край на националното унижение и хуманитарната криза. Ще се приключи и с абсурда на меморандумите. Като се гласува за СИРИЗА. Със самостоятелно правителство на народа. Самостоятелно правителство на СИРИЗА.
За да бъде проправен път на производствено възстановяване, реконструкция и културно възраждане на страната ни.

С "Програмата от Солун" (бел. пр. - в Солун, септември 2014 г., беше обявена програмата на СИРИЗА) гарантираме икономическа сигурност и достоен живот за всеки грък и гъркиня.
С решителни преговори гарантираме наистина равноправно участие на страната ни в еврозоната, без строгите икономии, които не са задължителни съгласно европейските конвенции, а са причинили толкова много страдания на страната.

Нашите опоненти ни обвиняват, че се стремим към прекъсване на отношенията с нашите партньори в еврозоната. Всъщност това, което искаме и планираме, е противопоставяне на варварството. Скъсване с абсурдите и грешките.
Тази политика не може да продължи. И не го казваме само ние левите. Знае го всеки. Дори и партньорите ни.
Нито дългът е устойчив.
Нито сегашната политика е устойчива.
Затова и ще променим тази политика.
Ще сложим край на икономическата и социалната абсурдност на меморандумите и строгите икономии.
Това е в компетенцията на гръцкия народ и на никой друг.

Ние повеждаме битка за спасяване на Гърция от кошмара на дълга.
Ще отстояваме чрез искрени, но решителни преговори с "червена линия" интересите на народа ни, отписването на голямата част от дълга.
Тъй като дългът не е просто непоносим. Обективно е невъзможно той да бъде изплатен.
Не е възможно Гърция да получава заеми, за да изплаща заеми.
Обективно е наложително да се сложи край на този порочен кръг.
И да тръгне най-накрая Гърция по пътя на развитието.

Политиката на строги икономии трябва да бъде прекратена, това е наложително, както от социална, така и от икономическа гледна точка.

Ние твърдим, че:
Политиката на строгите икономии е безразсъдна и разрушителна.
Дългът, за да бъде погасен, се нуждае от смело преструктуриране.

С това ще се съгласи всеки сериозен анализатор в Европа.
Никой не може да го отрече!
Въз основа на тези прости и реалистични тезиси:

Първо:
Отхвърляме логиката на нереалистичните първични излишъци, което е другото име на строгите икономии.
Залагаме твърдо на балансирани бюджети, както и на необходимостта програмата за държавни инвестиции да бъде изключена от дефицита.
Второ:
Стремим се към споразумение за инструменти за развитие, които ще допринесат за цялостно развитие, което засяга всички граждани.
Трето:
Защитаваме банковата система в рамките на ЕЦБ и гарантираме депозитите на гръцките граждани.
Четвърто:
Преговаряме в рамките на ЕС и европейските институции за ново реалистично споразумение за обслужване на дълга и развитието на реалната икономика, за взаимна изгода, за постигане на следните крайни цели:


 • Първо: Опрощаване на по-голямата част от номиналната стойност на дълга, за да стане устойчив, с технически мерки, които няма да ощетят народите на Европа, а ще бъдат реализирани с помощта на колективни европейски механизми. И тук искам да отворя една скоба: Германия няма моралното, не политическото, а моралното право, да лишава Гърция от това, което Гърция и останалите страни от Европа са й дали през 1953 г. Това, което е приложено за Германия през 1953 г., е както справедливо, така и необходимо да стане за Гърция и за другите държави от европейския юг през 2015 г.
 • "Клауза за развитие" за неговото погасяване, така че да се обслужва от развитието, а не от бюджетния излишък (бел. пр. - при положително развитие на страната се изплаща процент от дълга. Така е решено за Германия през 1953 г.).
 • Гратисен период, т.е. «мораториум» върху обслужването му, за незабавно икономисване на ресурси за развитието и рестартирането на икономиката.
 • Изключване на програмата за публични инвестиции от ограниченията на Пакта за стабилност и растеж за определен период.
 • Споразумение за "European New Deal", с публични инвестиции за развитие.
 • Количествени улеснения. Да се отнасят и за Гърция решенията на Европейската централна банка, с директна покупка на държавни облигации от ЕЦБ. Надяваме се това да стане реалност в заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ на 22 януари.
Чуваме напоследък да се твърди, че правителството на СИРИЗА е обвързано с подписа на г-н Самарас в името на "непрекъснатост на държавата".
Което ще рече, както твърдят разпространителите, че ръцете ни са вързани.
Но, едно е непрекъснатостта на държавата и друго е настояването за една политика обективно безнадеждна и социално разрушителна.
Нека да е ясно:
На 25 януари подчинението, придружено с беззаконието и авторитаризма, свършва.
Добре е всички да знаят това.
И преговори ще се проведат!
И споразумение ще има!
И меморандумът, заедно с Тройката, ще бъдат минало!

Когато самото немско правителство нарушава общоприетия максимален праг от 6% търговски излишък, позовавайки се на националния интерес, немислимо е едно правителство на СИРИЗА да приеме политики, които отхвърля от 2010 г. и ще бъде избрано с мандат точно затова, за да ги премахне.

Правителствената програма на СИРИЗА е напълно завършена и готова.
Това е "Програмата от Солун", или Националният план за възстановяване, който ще се изпълни независимо от изхода от преговорите.
Това е една аналитично изготвена и остойностена програма за справяне с големите травми, които предизвика Меморандумът, за рестартиране на икономиката в условията на финансова уравновесеност.
План, който не създава нови дефицити, а условия за социална реконструкция и устойчиво икономическо възстановяване.

Нашата програма включва и реалистичните и прогресивните реформи, необходими на обществото - не неолибералните антиреформи на икономическата и социалната дезорганизация.

СЪЩИНСКАТА ПРОГРАМА 
"Програмата от Солун" включва следните четири основни направления за преустановяване на социалното и икономическото разграждане, възстановяване на икономиката и излизане от кризата:
A. Справяне с хуманитарната криза,
Б. Незабавни мерки за рестартиране на икономиката.
В. Национален план за възстановяване на трудовата заетост.
Г. Реформи за институционална и демократична трансформация на публичната администрация.

A. Нашият план за незабавно справяне с хуманитарната криза и подпомагане на пенсионерите с ниска пенсия включва:
 1. Безплатен ток и купони за храна за най-малко триста хиляди домакинства;
 2. Програма за осигуряване на покрив;
 3. 13-та пенсия за пенсионери с пенсия под 700 евро;
 4. Безплатно здравеопазване;
 5. Специална карта за пътуване;
 6. Премахване на акциза върху нафтата за отопление.

Б. Второто направление включва незабавни мерки за рестартиране на икономиката. Целта е да се подкрепят малките и средните предприятия, но също така и увеличаване на държавните приходи чрез уреждането на просрочените задължения.

Мерките на правителството на Самарас затова се провалиха.
Показателно е, че от 1,7 милиона длъжници на осигурителните фондове, досега са подадени само 3000 молби.
Това е така, защото уреждането, което предлага правителството, има толкова много условия, че е на практика неизпълнимо.
В същото време, просрочените дългове, дължими на държавата, са доста - над € 70 милиарда.
Само през ноември 2014 г. просрочените задължения са се увеличили с 1,6 милиарда €, надминавайки всички предишни увеличения.


 • Поради това не само е актуално, но и наложително предложението на СИРИЗА за създаване на специализирани регионални комисии за извънсъдебно уреждане, за да се изплатят незабавно дълговете към държавата и пенсионните фондове.
 • Вноските не трябва да надвишават 30% от годишния доход на длъжника.
 • Допълнителните такси и глоби, няма да надвишават 30% от първоначалната сума на непогасената главница.
 • Незабавно уреждане на неуредените отношения с данъчните и осигурителните институции за тези, които се включват в тази процедура
 • Незабавно преустановяване на конфискациите и съдебното преследване на хора, които се включват в уреждането и ще бъдат отменени за тези, които доказано имат нулев доход.
 • Отмяна на противоконституционната процедура по задържане при заварено престъпление за дългове към държавата.
 • Отмяна на данъка-гилотина ЕНФИЯ (Единен данък сгради). Определяне на социално справедлив данък за голям имот.
 • Определяне на необлагаем минимум € 12.000.
 • Учредяване на Обществена банка за развитие и Банки със специално предназначение за малки и средни предприятия и земеделските производители.
 • И накрая, прилагане на Програма на нова „сисахтия”, т.е. отписване на задълженията по уреждането на "червените" кредити.
Уреждането на червените кредити е от важно значение за рестартирането на икономиката, т.е. справяне с дълговете на частниците към банките, които не само унищожават длъжниците финансово, но в същото време създават проблеми в ликвидността на реалната икономика.

Представили сме основните принципи на нашето предложение за справяне с проблема.
С учредяването на междинна държавна институция за управление на дълговете на частниците, но не като «bad bank», а като управляваща всеки тип просрочени дългове към банки и контролираща банките за изпълнение на договорените условия.
Създаваме я, за да се осигури равноправно и справедливо третиране на всички кредитополучатели.

За разлика от предишното правителство на Самарас, което предаде със закон задлъжнелите фирми на банките, които едностранно вече могат да ги въвеждат в принудително специално управление, т.е. специална форма на фалит и ликвидация, ние прилагаме решение за бързо прилагане, без продължителни бюрократични процедури.
Решение, което ще гарантира работа и има за цел продължаването на дейността на предприятията, за да се избегне олигополната пазарна концентрация.
Ние също така се стремим към решение, което няма да се финансира с държавни средства, с някои изключения, за специфични цели за развитие.

Забраняваме придобиването на червените заеми от международни фондове, които целят единствено да спекулират на гърба на гръцките граждани и на гръцката икономика.

По въпроса за търговете, ние се ангажираме:
Гръцкият народ да спи спокойно, и в домовете си, при правителство на СИРИЗА.
Отменяме търговете на първото жилище.
Няма да позволим на банките да се докоснат до първото жилище на средната класа и трудещите се.
Точка по въпроса!


В. Третото направление на нашия план включва мерки за възстановяване на трудовата заетост.
Подкрепата на трудещите се и укрепването на преговорната им сила са сред най-важните политически направления на програмата СИРИЗА.
Слагаме край на произвола на работодателите.
В сътрудничество със Международната организация на труда, връщаме трудовото законодателство, което бе отменено от законите на Меморандума.

Оставаме верни на нашите ангажименти за:
 • Връщане на минималната работна заплата на € 751 за всички.
 • Възстановяване на колективните трудови договори, както и възстановяване на: увеличението на заплатата за стаж на всеки три години, връщане на колективните трудови договори, които да са в сила и известно време след изтичането им, както и практиката на арбитража.
 • Отмяна на разпоредбите за масови съкращения
 • Изпълнение на Проект за незабавно създаване на 300 000 работни места в частния, публичния и социалния сектори на икономиката.

Г. Четвъртото направление включва намеса за институционална и демократична реконструкция на държавата.

СИРИЗА не носи отговорност за състоянието на клиентелската държава, създадена от партиите, които са управлявали и съсипали страната.
Ние познаваме болестите на държавната администрация!
Убедени сме, обаче, че правителствата на меморандумите не са направили нищо, за да ги променят.
Напротив, гръцката държавна администрация в момента е пред разпад.

В рамките на програмата за нейната реформа, предлагаме цялостен план за демократични реформи и рационализация.
 • Променяме структурата на правителството (чрез сливане на министерства, премахване на държавни институции) за по-добра координация и планиране на производственото възстановяване.
За правителството на СИРИЗА се предвиждат само десет министерства.
Няма да имаме декоративен министерски съвет, а мощен колективен орган за политическо планиране и координация.
 • Премахваме многобройните правителствени организации, които функционират като развъдници на корупцията и размиване на политическата отговорност.
 • Намаляваме в публичния сектор войската на съветниците и непостоянните служители и насърчаваме наемането на персонал за канцелариите на Министрите, генерални секретари и директори от редиците на държавните служители
 • Премахваме диктуваното от меморандума законодателство относно дисциплинарните процедури за държавните служители
 • Реабилитираме противоконституционно уволнените.
 • Премахваме противоконституционния закон за атестирането на държавните служители. Оценяването на служителите и услугите ще се основава на обективни показатели.

Ние знаем, че основният проблем на гражданите е бюрокрацията, забавянията, свръхрегулацията, която в действителност е технология на властта за поддържане на корупцията. Тя обхваща процесите на публичната администрация.
Поради тази причина:
 • Ние ограничаваме физическия контакт между администрацията и обслужваните, за да се пребори малката корупция.
Обновяваме КЕП (Центрове за обслужване на гражданите) като ги превръщаме в многофункционални обслужващи центрове за граждани и фирми и предвиждаме създаване на Отдели за обслужване на гражданите във всички държавни служби.
 • Въвеждаме електронната карта за всеки гражданин с пълната информация, необходима за отношенията му с държавната администрация
 • Премахваме многобройните документи, необходими за издаването на разрешения за строеж и разрешения за работа на магазини и заведения.
На мястото на превантивния контрол въвеждаме репресивния контрол.
 • Създаваме специално бюро за кодиране на законодателството под ръководството на парламента.

Пречупваме греховния триъгълник - политически партии, икономическа олигархия и банки.

За политическите партии СИРИЗА се ангажира:
 • Да реформира контекста на банковото кредитиране за партиите, чрез създаване на кредитен таван, забрана на дългосрочно кредитиране и обща забрана за отпускане на заеми на повече от една малка част от държавното финансиране
 • Да насърчи пълния контрол и прозрачността на партийните финанси

За медиите:
 • Прилагаме незабавно разпоредбите на закона, които:
(а) дават възможност на Централната банка на Гърция или на компетентните органи на прокуратурата да извършват проверка за произхода на финансирането на медийните компании, и
(б) важат за всички акционерни дружества и предвиждат, че дружество, което работи на загуба, не може да работи безкрайно, без рекапитализация.
 • Обявяваме от нулева основа конкурс за лицензите на СМИ.

В областта на обществените поръчки, правителството на СИРИЗА ще ревизира институционалната рамка, която ги регулира, като се съобрази със съответното европейско законодателство.
 • Засилване практиките за обществен контрол, прозрачност и публичност на всички етапи,
 • Затягане на условията за планиране и изпълнение на обществените поръчки
 • Установяване на обективна и прозрачна институционална рамка за провеждането на публични конкурси.
И накрая, СИРИЗА раздава правосъдие:
 • Систематизираме събирането на данни и информация относно проблемните конкурси, които са в ход или са проведени през последните пет години.
 • Гарантираме незабавното възстановяване на всяка имуществена или друга загуба на държавата, в случаите на т. нар. "греховни" договори.
 • Премахваме противоконституционните и обидните за демокрацията разпоредби, предоставящи имунитет на членовете на УС на ТХС (Фонд за финансова стабилност) и ТАИПЕД (Фонд за оползотворяване на имуществото на държавата). /бел.пр. - аналогичен на българската Агенция за приватизация/. 
Тези имунитети са признаване на виновност от страна на подчиняващия се на меморандумите номенклатурен апарат и неговите служители, които съзнателно навредиха на гръцката държава.
Не сме забравили. Няма да го забравим!


СИРИЗА слага край на безнадеждността, на беззаконието, на лошото управление, на корупцията, на упадъка!
И за това е необходима реорганизация и укрепване на механизмите за контрол.
Нашето послание, което трябва да се чуе добре:
Спазване на закона навсякъде!
Правова държава навсякъде!
Партито свърши!

Консолидираме всички механизми за контрол в един орган, който ще докладва пряко на министър-председателя.
В тази посока, първите стъпки на СИРИЗА са:
 1. Укрепване и подкрепа на Отдел "Финансови престъпления" и Инспекцията по труда, за да се спазва закона в частната икономика и публичната администрация, но и да се изчисти пазара на труда от практики на дива експлоатация и неосигурен труд.
 2. Подпомагане на успешния старт за борба с прането на пари, придобити от престъпна дейност.
 3. Възобновяване на дейността на Комисията за контрол на произхода на парите.

При правителството на СИРИЗА, всеки ще даде отчет за произхода на парите си.

СИРИЗА не идва, за да наследи една корумпирана и в несъстоятелност система на властта.
Идва, за да я преобърне.
Не идва, за да се настани на структурите и привилегиите на властта.
Идва, за да промени структурите и да премахне привилегиите.
Идва, за да раздаде правосъдие, справедливост, меритокрация.

Но ние сме напълно наясно с трудностите, пред които сме изправени.
Ние знаем, че ще получим не просто изгоряла земя.
Ще получим една разтурена производствена база, една страна разделена, дискредитирана политически, социално и финансово.
Нашата отговорност е да я съберем отново, всички заедно.
И да я доведем до безопасна и благоприятна почва за реконструкция, развитие, достойнство.


Превод на български език от сайта на СИРИЗА:
Г. Мавракис

Редакция:
DS Translations


4 коментара:

 1. син пролетарски13 януари 2015 г. в 18:16

  На пръв поглед, така както е написано, изглежда добре!
  Когато обаче, човек който разбира, като същински източник на кризата, породеното от капиталистическите частнособственически отношения свръхпроизводство, а не види никакъв проект за неговото ликвидиране, той започва да се съмнява!

  Общо взето цялата тази програма звучи така: Ние да си запазим капитализма, но да го подобрим с една камара обещани реформи! Дори реформите наистина да се осъществят, от това причината за кризата и мизерията няма как да изчезне!

  ОтговорИзтриване
 2. НА МЕН МИ ЗВУЧИ РАЗЛИЧНО

  ОтговорИзтриване
 3. Много добре си звучи!Идеално дори!Това е лява партия,която ще управлява страна в условия на капитализъм.Никой да не се лъже,че ще се върне ленинско-марксическия комунизъм,и то точно в Гърция!Браво,Алекси Ципра!

  ОтговорИзтриване
 4. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

  ОтговорИзтриване