6.3.09

8 Март, от 1857 г. до 2009 г.

На 8 Март:

1857 – Тъкачките в Ню Йорк протестират за намаляване на работния ден от 16 на 12 часа, за изравнени възнаграждения с тези на мъжете и за човешки условия на труд и живот.

1910 – В Копенхаген се провежда международна конференция на жените от социалистическия интернационал, където се приема идеята за Международен ден на жената.
1977 – Общото Събрание на ООН утвърждава Деня на жената като Международен ден на правата на жената и международния мир.


Любопитни факти:
1930 - Годината, през която жените в Турция придобиват по закон много права, между които за първи път право на глас и право на участие в избори.
1931 - За първи път и в Гърция жените гласуват, но само за общински избори и без право на участие в тях. Пет години по-късно това право е отнето от диктаторския режим на Метаксас. През 1944 партизанското правителство на Свободна Гърция дава отново правото на глас и участие в избори, но официално в Гърция това е признато през 1949 г.
1944 - Българката има право да гласува и да бъде избирана.

2009:
-
Протестно шествие от централния вход на Софийския университет до гръцкото посолство, в знак на солидарност с Константина Кунева.
- В различни градове в Гърция също са организирани подобни изяви.

И (противо)естествено...
... цветя, почерпки, треска за подаръци, сексизъм - доказателство колко още има да се извърви до завладяването на пълната половина на небето от "слабия" пол.


3 коментара:

  1. Чудесно мина протестът. Аз съм доволна. :) А вие?

    ОтговорИзтриване
  2. За съжаление аз не бях(черното от страни може би подсказва причината), но поздравявам инициативата и всякакви подобни. Дайте напред!
    Няма как да тръгнем на пред ако стоим с кръстени ръце.

    ОтговорИзтриване