9.3.09

Как мина „празникът” 8 март в София и Атина /състоянието на Константина Кунева/



Информацията за вчерашното шествие в София е оскъдна, както винаги, когато става въпрос за акции, които засягат системата.

Малко са местата в интернет, където можем да се информираме за случилото се:

"Студена мрачна сутрин. Както винаги, бързам по улицата в последния момент. Никога не мога да се организирам да тръгна навреме и се дразня на това. Все пак, стигам в 11:05. Заварвам хора около Ректората, сред които и журналисти с камери и един куп фотографи. На стълбите на Ректората са колегите от „Призив“ с плакати с лозунги: Солидарност с Костадина Кунева“

„Солидарност с борбата на всички трудещи се жени“
„Солидарност с шивачките от Кърджали и Червен бряг“
„Не на евтиният женски труд – 15% разлика в заплатите!!!.....“



"Студенти протестираха пред посолството на Гърция в София в знак на съпричастност със залятата с киселина в Атина българка Костадина Кунева.…."


А шествие имаше също и в Гърция:
По повод на световния ден на жената вчера бе организирана демонстрация от Световната Мрежа на Жените, Съюза на африканките, Обединението на жените емигрантки, Българският културен център и др., които стигнаха до болницата, където се лекува Константина.” пише в grreporter.info.
Като допълнение в www.tvxs.gr четем и за други организации, участващи в акцията „ ... Женска група за самозащита, Мрежа за подпомагане и поддържане на емигрантки, Мрежа на жените от СИРИЗА и др..
В същия линк може да видим и видео от шествието до болницата, в която се лекува Кунева, който мина под мотото „Не празнуваме, а отстояваме”.
Други лозунги: „Гъркини и имигрантки си подаваме ръце”, „Солидарност с Константина Кунева” и др.
Пред болницата думата взе майката на Кунева, която между другото каза:
„ Най-малко след три месеца ще успее да стане на крака Константина, но за още една година поне ще бъде под лекарско наблюдение. ....Едното й око вече не функционира, а на другото е направена операция и засега е добре.... Говорът й е затруднен и е принудена да говори само по необходимост. Все още не може да се храни през устата. .... Искам от сърце да ви благодаря много за всичко, за солидарността, която оказвате.... Призовавам ви да продължите този път, по който сте тръгнали, да продължите делото на Константина.”

А как са празнували в Стокхолм вижте тук

Други статии за 8 март, които си заслужава да прочете мислещият човек:
baidalai.blogspot.com
openlyfeminist.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар