5.2.16

Гърция - протестни действия и щастливи журналисти


Правителството на СИРИЗА-АНЕЛ-Зелени реши да играе по свирката на кредиторите лятото, за да остане на власт с намерение да спасява каквото може в рамките на правилата на джунглата - поне според тяхното обяснение. Алтернативата изглеждаше катастрофална и може би си е била такава. Тогава почти всички парламентарни партии освен ККЕ (Ком. партия) натискаха за бързо споразумение с "партньорите", каквото и да е то. 
Тези дни, когато правителството на СИРИЗА-АНЕЛ-Зелени предложи за обсъждане законопроект за реформи в осигуряването, почти никой не го приема, защото щял да доунищожи всички браншове. Народът е на улиците (не е лошо), опозиционните партии критикуват яростно. И какво се оказа? Кредиторите не приемат дори този "лош" законопроект! Те искат повече кръв. Сложна ситуация.

Хубавото е, че най-после голяма маса народ излезе отново на улицата. Дори и такива, които никога до сега не са го правили, дори и такива които са критикували яростно такива прояви. Представете си, някои с ...вратовръзки! Защо така ли? Защото са решили "Стига вече!". Решени са да отстояват докрай. Така казват. Дали? Какво значи "докрай" обаче? Защитниците на законопроекта твърдят, че обикновените хора са пак заблудени, не можели да видят, че новият законопроект предвижда улеснения за по-слабите и прехвърля тежести към по-можещи. И го доказват с примери. Дали пък не е това причината за цялата врява?
Честно казано, аз не мога да преценя дали е добър или лош този законопроект за народа. Има противоречиви мнения. Но забелязвам друго, което ме кара силно да се съмнявам в правотата на критиците на правителството.
Откакто се помня се занимавам с политика, в смисъла на "политично животно". И откакто се помня, големите медии - системните, както им казваме, винаги са обработвали съзнанието на народа към посока обслужване на икономическите интереси на господстващата класа - национална или транснационална.
Вчера в Гърция, за първи път, имахме пълна и подробна картина и информация за абсолютно всички прояви на протест в цялата страна! Вчера, за първи път не чухме от коментаторите, обслужващи интересите на господстващата класа, нито една критика към протестиращите, като "тези стачки са катастрофа за икономиката ни", "убиват туризма", "създават неудобства на гражданите" и т.н., и т.н. За първи път "хулиганите, които чупят и палят магазините" не са първа новина! За първи път високоплатените гръцки журналисти съобщават за протестни действия с щастливи лица!
И се питам: Защо ли господстващата класа ще иска да има протестни действия в Гърция?

Няма коментари:

Публикуване на коментар