7.5.15

Етиен Балибар: "СИРИЗА е огромна надежда и пример за Европа"

 „За нас, за всички европейски граждани, които искат една различна Европа, вашата политика е основен източник на надежда", каза обръщайки се към гръцката публика във френския Институт на Атина, Етиен Балибар - един от най-известните философи (а едновременно и политическа личност) на Франция, ученик на Луи Алтюсер, автор на няколко книги и университетски преподавател във Франция и САЩ.

Г-н Балибар обвини институциите на ЕС и МВФ в това, че искат да доведат до провал "гръцкия опит за демокрация", да накарат СИРИЗА да капитулира, което да стане бързо, за да не се превърне в пример за останалите европейци, особено за испанците.

"СИРИЗА е огромна надежда и пример за Европа", подчерта той. Нейният успех се дължи на това, че защитава нацията, без да приема антиевропейски и ксенофобски позиции. Изтъкнатият френски философ подчерта необходимостта за Европа да използва кризата, за да пресъздаде политиката.

"Нека да не „предъвкваме” нашите критики и дискусии, а да подкрепим това, което се случва в Гърция", каза Балибар, който нарече ситуацията в страната "трудна”, но в никакъв случай „безнадеждна”.

Споменавайки т.нар. "морален аргумент", който е налаган на гърците, за да плащат дълговете си, г-н Балибар изтъкна лицемерието на европейските лидери, които не казват и дума за скандалните масови измами и укриването на данъци в Европа, а също и за начина на създаването на дълга чрез корумпирането на гръцкия елит.

Политиката на институциите е една "революция отгоре", подчерта френският философ, като използва формулата на Бисмарк и Маркс, една "превантивна контрареволюция”, за да се неутрализират предварително реакциите на народите.

По отношение на спорния въпрос за еврото, отбеляза: "Не ви казвам, че не трябва да напуснете еврозоната" и подчерта, че перспективата на една страна зависи от нейния икономически растеж и от отношенията й с международните финансови пазари. Той припомни и за класическия дебат, който навремето противопостави сталинизма и троцкизма относно възможността за "социализъм в само една страна."

От друга страна, той постави под съмнение тезата на кръга около Шойбле, че са предприети всички мерки, за да се избегне криза поради Grexit (излизане на Гърция от Еврозоната), като подчерта, че такова нещо никак не е сигурно. „Европа не направи нищо, за да регулира финансовите спекулации и затова днес си остава в опасна позиция, с която се опитва да се справи като прехвърля тежестта върху Гърция”, каза той.

Етиен Балибар се спря и на явлението „завръщането на народа” като значим фактор и политическа сила в политическата сфера, в Европа и в Латинска Америка - факт, който  дори неолибералите не могат да отрекат.

Ето защо, управляващите елити, атакуват всяка форма на народен суверенитет, нарочвайки я като "популистка". Европейските елити се опитват да демонизират популизма, да инкриминират народните искания и критиките към европейската интеграция. Бездънната пропаст между елита и народа води до възраждане на исканията за равенство и справедливост, каза той.

Т.н. "популизъм" на левицата е съвсем различно нещо от популизма на крайната десница, която иска да замени една олигархия с друга и една корупция с друга, подчерта той.
Етиен Балибар е един от най-известните философи на Франция, ученик на Луи Алтюсер, автор на няколко книги и университетски преподавател във Франция и САЩ.

Източник: www.amna.gr
превод: В. М.

2 коментара:

 1. Омразният дълг на Гърция
  http://bulgaria.indymedia.org/article/37929

  ОтговорИзтриване
 2. Appeal to support the Resisting Greek people and its truth Commission on Public Debt
  http://cadtm.org/Appeal-to-support-the-Resisting

  Сред подписалите е и Етиен Балибар на пето място, сред които също Ноам Чомски и Кен Уолч...

  Източник:
  CADTM - COMMITTEE FOR THE ABOLITION OF THIRD WORLD DEBT:
  -Greece- http://cadtm.org/Debt-of-the-Northern-countries,613

  ОтговорИзтриване