1.5.15

Ципрас: Варуфакис е важен „asset” за правителството и страната


На 27.04. Ципрас се подложи на 3-часово интервю от известния журналист Никос Хадзиниколау, както и отговори на въпроси на граждани в студиото. Гърците не помнят министър-председател да е давал такова обширно интервю.

За Янис Варуфакис каза следното:
"Икономист, който ги подразни, защото говори техния (на партньорите) език - езика на икономиката, по-добре отколкото го говорят те. Разбира се, с радикални позиции, схващания, които са известни. Не отстъпва лесно, той е един честен характер, който държи на позициите си. Но, трябва да е ясно, преговорите не са дело на един човек. А отговорността се носи от министър-председателя. Безпорно е създаден отрицателен климат спрямо Варуфакис. Но това е част от преговорите. Биха предпочели (партньорите) да имат отсреща един финансов министър, на когото да диктуват, а той да изпълнява (бел. пр. визира предишни министри). В никакъв случай не искат да имат насреща си човек като Варуфакис. С Варуфакис сме в отлично сътрудничество, както аз, така и целият екип по преговорите. ….  Намираме се в крайната и решителна фаза на преговорите и имаме нужда от по-добра координация. Има нужда от преструктуриране на силите, за да можем да имаме максимален контрол и най-добра ефективност. Така или иначе, финансовият министър координира всичко."

В същото интервю каза също:
"Нашият стремеж е да стигнем до един реалистичен изход и много скоро, до седмица-две, да е налице едно първо споразумение в рамките на минимален пакет. Мисля, че сме близко. Стремим се към решение, което да не повтаря порочния кръг на остеритета и унищожаването, решение, което ще дава перспектива, без да излиза от европейската рамка. Това е мандатът, който получих от народа. Ако се наложи споразумение извън тези рамки (в една или друга посока), може  да се допитаме до народа. Но аз съм оптимист, че няма да се наложи......"


Спорните въпроси с европейските партньори, на които правителството според Ципрас, слага червена линия са:
 • Ненамаляване на пенсиите.
 • Трудови права - не на масовите уволнения, връщане на колективните трудови договори, постепенно увеличение на мин. раб. заплата.
 • Неувеличаване на ДДС по островите (не искаме хоризонтални мерки - искаме да облекчим тежестите на бедните и да "натоварим" онези, които са с повече възможности).
Относно външната политика подчерта: 
След споразумението с Русия за "гръцкия газопровод", американците заявиха, че пристигат с контраоферта.

И на края:
Това, което ме подлудява е, че някои ни сочат с пръст и ни обвиняват, че не искаме да си платим дълговете, а в същото време тези, които ни сочат с пръст, се правят на луди за неизплатения дълг - окупационния заем и репарациите… и въпросът със Сименс за нас не е приключил…2 коментара:

 1. Понеже е публикувано на 1ви май, ето още малко по темата:


  International Workers’ Day:

  Christos Tsadaris, Greece http://www.criticatac.ro/lefteast/international-workers-day-christos-tsadaris/

  Sylvia Koilakou, Greece http://www.criticatac.ro/lefteast/international-workers-day-resounding-struggles-from-greece-to-russia/international-workers-day-greece


  Първомайски заплахи към кредиторите отправи Атина http://www.grreporter.info/prvomaiski-zaplakhi-km-kreditorite-otpravi-atina/17209

  ОтговорИзтриване
 2. Я здесь, чтобы поделиться своим свидетельством о том, что хорошая кредитная компания, которой доверяют, сделала для меня, я из России, и я прекрасная мать 3 детей. Я потеряла свои средства, пытаясь получить кредит для расширения моей вечнозеленой группы компаний. это было так тяжело для меня и моих детей, я пошел в Интернет, чтобы искать помощь в кредите, вся надежда была потеряна до одного рокового дня, когда я встретил своего друга, который недавно получил кредит от очень честного человека, мистера Педро. Она познакомила меня с этим честным кредитным специалистом, г-ном Педро, который помог мне получить кредит в течение 5 рабочих дней, я всегда буду благодарен г-ну Педро за то, что он помог мне снова встать на ноги. Вы можете связаться с г-ном Педро по электронной почте: pedroloanss@gmail.com / WhatsApp: +18632310632 они не знают, что я делаю это для них, но я просто должен сделать это, потому что там много людей, которые нуждаются в помощь в получении кредита, пожалуйста, обратитесь к этому честному человеку, и вы также можете быть в безопасности.

  ОтговорИзтриване