9.11.11

Ок, чухме медиите, сега да чуем истината за Гърция

"На площада сме"


Чухме от медиите как трябва да разбираме гръцката криза. Но така ли стоят нещата? 
БТВ е характерен пример на инструмент за промиване на мозъци, винаги вярна на линията на световните медии, ръководени от финансовия елит.
В откъса от новини за Гърция от 07.11.2011, единствената мисъл, с която ще се съглася, е, че "перспективите са мрачни" относно бъдещето на Европа, без да изключваме България.
Репортерът, както виждаме, се е ориентирал прекрасно в ситуацията в Гърция - хората са осъзнали наложителността на мерките и са се кротнали. Е, от време навреме практикуват любимия си национален спорт с протестите, както се изразява водещата Гена Трайкова, но затова пък след това старателно почистват. Г-жо Гена Трайкова, навярно вие сте от елита, нямате нужда от увеличение на заплатата или други права, но не сте ли чували, че ако нещо е извоювано по света, то е благодарение на протести, борби и човешки жертви дори?
Много съм любопитен кои гърци е попитал репортерът Косьо, а те пък му казаха, че одобряват външната намеса? Разбира се има и такива, но не са представителна извадка. Иначе как щяха да се пълнят площадите? Това обобщаване за цял един народ май се поражда от навика на този вид медии да ни карат да мислим всички еднакво.
"Гърците гледат с надежда към новия премиер" - кои гърци бе, Косьо?
Защо никой не казва, че в момента преговарят за правителство две партии, които по всички последни проучвания събират 22+15, или общо 37% от гласоподавателите? Само за справка в парламентарните избори през 2009 г. сборът от двете партии е бил 77,4%!
Къде е демокрацията, за която тръбят "защитниците" на човешките права? Говоря за европейския политически и финансов елит, който натиска за сформирането на едно на практика нелегитимно правителство, което ще вземе решения за следващите 30 години.  Защо ги е страх от избори? Да не говорим за референдум.
И промиването продължава.
Защо винаги се говори за "помощ от Европа", а не за нов кредит от Европа, който само увеличава предишния? Няма "помощ от Европа", която да е дадена или да предстои да се даде безвъзмездно.
И защо "гърците гледат с надежда към новия премиер", а не  "кредиторите гледат с надежда към новия премиер"? Защо не се споменава, че на никой не му дреме за Гърция и народа й, както и за който и да е друг народ? Че единствената грижа на европейските управляващи политици е да защитят интересите на кредиторите и подобните им. Защото, фалира ли Гърция, те губят милиардите си.
И защо "всеки грък има около 30 000 дълг", а не "на всеки грък му е наложен около 30 000 дълг"? Защо тенденциозно се крие факта, че заслуга за по-голямата част от гръцкия дълг имат спекулантите, които координирано сринаха рейтинга на гръцкия дълг и го оскъпиха поне 5 пъти? А и останалата по-малка част от дълга, натрупан с години, е направен без никога да са питали този, на когото го стовариха - гръцкия народ. В такъв случай, неморално ли би било ако едно гръцко правителство, което е на страната на народа, реши да спре да плаща дълга, или поне голямата му част? Но няма такова. Правителствата, в това число и българското настоящо и минали, обслужват на първо място интересите на финансовия елит. Затова и Борисов апелира за затягане на коланите. В помощ на същите интереси идват медиите да ни убедят, че кризата се предизвиква от някакви мързеливи народи, които нямат финансова дисциплина. Как тогава в G20 приемат да членува една държава с „мързелив” народ и липса на финансова дисциплина като Италия? Дали пък истинската причина за кризата не е другаде? Именно това се опитват да прикрият слугите на системата.
А за "отписаните 100 милиарда", Косьо, като познавач на нещата, защо не казва, че на практика услугата е мечешка, тъй като по-голямата част от тези пари, гръцката държава ще се наложи да ги даде за рекапитализация на частните кредитори (банки) и за затваряне на дупки в бюджетите на социалните фондове, които притежават част от въпросния уж отписан дълг. 

И най-важното, защо Косьо не казва, (откъде да знае човекът, или пък каквото му кажат, това пее вероятно), че г-н Пападимос е бивш шеф на Гръцката централна банка при приемането на Гърция в еврозоната, а след това вицепрезидент на ЦЕБ и не се ли учудва как тези, които толкова клеветят Гърция за ЛЪЖЛИВИТЕ показатели, благодарение на които тя влезе в Еврозоната и които ЦЕБ тогава ОДОБРИ, сега лобират същият този човек да застане начело и да "спасява" Гърция. Лицемерието на върха си!

Дали пък не искат да спасят собствените си кожи, като смъкват тези на народите от Европа? Кога ли медиите ще кажат на българина, че не е в негов интерес да е в унисон с неговите кожодери? Кога ли и хората ще проумеят същото?
След броени минути ще се обяви новия палач на гръцкия народ. БТВ и подобните медии пак ще ликуват за "края на политическата криза в Гърция" и наново ще скрият от българина, че кризата тепърва започва, и за него включително!

26 коментара:

  1. Mоже ли този материал да го получа на гръцки?

    ОтговорИзтриване
  2. Като подкрепа и допълнение...
    http://kpetkov.eu/node/238

    ОтговорИзтриване
  3. Tova za Papadimos e jalkata, gruba istina i e olitzetvorenieto na tzialata igra!!!! Bravo!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря на анонимния, статията е много интересна макар и да не съм 100% съгласен с писмото, но си заслужава да се прочете от човек, който се интересува от обстойна информация за гръцката криза.
    Десислава, този факт доказва за пореден път истината, че икономиката винаги е зад политиката. Това винаги се опитват да го прикрият, но в случая излезе на яве - банкер на кормилото, банките вече и формално ще управляват. Така де, за какво са им посредници - политици.

    ОтговорИзтриване
  5. Авторът е пропуснал да спомене някои "дребни" подробности:
    1.Какъв е процентът на държавните служители в Гърция спрямо заетите в частния сектор, сравнен с този в другите европейски страни?
    2. Какво е съотношението производителност на труда/средна заплата в Гърция, България и Германия например?
    3. В коя държава огромни сектори (например железниците) могат да работят с години на огромна загуба, но с много висока средна заплата на заетите в тях?
    4. Къде освен в Гърция има т.нар. "затворени професии" и доколко пазарно е това?
    5. Ако всички заеми на Гърция бъдат опростени, но й се забрани да взема нови, каква средна заплата и пенсия би прогнозирал той?

    Истината е, че на гърците много им хареса да живеят на кредит, но всяка приказка си има край. И те много добре знаеха за всякакви разхищения на европари и заеми от елита, но понеже имаше и за тях(обикновените гърци), си мълчаха. Няма нито да се учудя, нито да се разстроя особено, ако в Гърция избухне гражданска война, понеже бунтовете се правят не от гладните, а от ситите, които са пропуснали да нахранят един път.
    Личните си впечатления от културата и възпитанието на гърците няма да коментирам, за да не изляза от добрия тон.

    ОтговорИзтриване
  6. Тимурчо, живея вече 20 г. в Гърция и моите впечатления за културата и възпитанието на Гърците са много по-изчерпателни от твоите, тъй като предполагам че слизаш в Гърция за по 1 седмица я до Солун, я до Кавала. Ясен е намекът ти, но не позна, гърците в сравнение с българите са на светлинни години по възпитани и културни. Поразходи се по Черноморието и пак си помисли.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря на Тимур и неговите командоси, че ми дава идея за следваща статия, когато ангажиментите ми позволят. За сега ще кажа само, че финансовия елит на всяка държава, гледа да граби колкото се може повече богатства от държавата и народа (иначе няма как да съществува) в комбина с политическия. В този си стремеж в различни държави среща различна съпротива. Ако съпротивата е голяма, пред страха да изгуби всичко, хвърля по голям комат хляб и преспива по голямата част от народа. Когато съпротивата я няма, оставя народа да мизерства.
    А хубавия разказ "Вино и стари градски песни" можеше да се отнася и за едно село в Гърция например. Киро тракториста можеше да е Кирякос тракториста. Героите са различни. Различни герои, различни хора има на всякъде. Така, че обобщаването за цял един народ е неадекватно и не се вписва в културата на един интелигентен човек.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте!

    Как бихте коментирали тази статия: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=7193

    ОтговорИзтриване
  9. Т.е., ако не бяха гадните спекуланти, Гърция щеше да може да продължи да взема заеми с ниски лихви, за да харчи повече, отколкото произвежда.

    Де да беше това решение на проблема.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, казвам и на двамата Анонимни и сори за закъснелия отговор.
    На първия Анонимен: За тази статия, която очевидно по нищо не допада с моята по-горе, искам да кажа, че за едно съм съгласен: къде ли е бил възмутения? и ще продължа, толкова години седнал на канапето, гледайки телевизия, стремял се към американската мечта и от време на време е гласувал за тези политици, които го закопаха?
    А да разбирам ли, че четете гръцки? обърнете внимание на тази статия http://www.scribd.com/doc/74064467/73927762-COLPO-GROSSO
    заслужава си човек за малко да си затвори телевизора и да прочете внимателно.

    За втория Анонимен, разбира се, не е това решение на проблема. Аз не казвам такова нещо. Ако това сте разбрали, препоръчвам да прочетете и тази моя статия написана преди година и половина по темата, но е актуална. Решение на проблема е събарянето на системата на тоталното господство на финансивия елит и неговите лакеи - политиците и антуража. Това важи за всяка една държава. Но за да стигнем до там, трябва да осъзнаем няколко неща. А първото е, че не можем да обобщаваме, да слагаме под един знаменател цялото население на една държава и още повече да отъждествяваме държавата с гражданите в нея. Знам, трудно е, дори и тази първа стъпка е трудна, но за това пък решението няма да дойде.

    ОтговорИзтриване
  11. Имам предвид тази статия
    http://mavrakisbg.blogspot.com/2010/05/blog-post.html

    ОтговорИзтриване
  12. От стажа ми в две доста големи гръцки фирми мога да кажа, че гръцкия манталитет е по принцип "кредитен милионер". Те умело могат да представят нещятя в розово докато ножа не опре до кокала и няма на къде. Та то за това така стана, че както бяха много добре по принцип и хоп дълбока криза за по-малко от месец! Само неразбирам защо ги толерират и до кога!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами то това им е работата на кредиторите, да преценят риска. То затова е и приказката че не е луд тоя дето яде баницата а този който му я дава. Даването на кредит е инвестиция която носи и риск във всяка предприемаческа дейност част от риска се носи от инвеститора, когато инвестираш с ясна визия че финансово няма да ти излезнат сметките и риска явно имаш други неща които си оредвидил че ще ти покрият финансовия дефолт. Тея които дават кредитите и те трябва да си понесат отговорността

      Изтриване
  13. "кредитен милионер" това е термин, който пък аз го научих от стажа ми в Бг, началото на 90-те. Кой от кого го е взел? Българина от гърка или обратно? Колкото и да разсъждавам по въпроса стигам до извода, че фразата "гръцкия манталитет е по принцип "кредитен милионер"" е най-тъпата мисъл която съм прочел и се разочаровам защото се надявах, че моя блог се чете от мислещи индивиди.

    ОтговорИзтриване
  14. От тона на статията и на отговорите ти, да разбирам ли че защитаваш "гражданите" на тази държава, а не самата политика в нея? "не можем да обобщаваме, да слагаме под един знаменател цялото население на една държава и още повече да отъждествяваме държавата с гражданите в нея" - а с какво да отъждествяваме държавата, ако не с гражданите? Ми то без граждани няма държава! Защо разделяш тези две понятия "граждани" и "държава"? Верно е, че има изключения, но като цяло държавата няма как да не се отъждествява с гражданите. Същото се отнася и за България - не всички български граждани сме мързеливи, гледащи как да вземем парите на чужденците, но това е тяхното мнение за нас, ако се позовеш на техните медии!

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване
  16. Гръцката криза според доста медии може да я разбереш по различен начин. Само те самите си знаят какво точно представлява. Не всички са мързеливи така е.

    ОтговорИзтриване
  17. С мързеливостта се срина мита , тъй като по офицялни данни примерно германците работят 7 часа на ден до като при гърците е 8. Стига с тези мързеливостти , Боже!!!!! И кой го казва? Българина? Абе хора ,същите тези хора ,които доведоха България до това дередже , сега ни казват ,че Гърция живеела на кредит.От "помощите" които отпуснаха на държавата, по -малко от 15% са влезли в икономиката.Единствено ако се направи финансов контрол на държавата може да се разбере какво е станало.От там нататък , всичко си абсолютна пропаганда на медиите , която българите я повтарят и повтарят до степен ,че да си повярват и даса сигурни в това което коментират.То и в Ирак имаше оръжия за масово у-е........

    ОтговорИзтриване
  18. Публикувам без линк последния коментар, който изтрих:

    почивки в чужбина 14 август 2012, 13:24
    Тази Гърция, дано в скоро време си стъпи на крака и почнем да слушаме хубави неща за нея.

    Този блог не се подчинява на главната "ценност" на капитализма - печалбата. Не може да бъде използван за комерсиални цели, макар и един безобиден линк!

    ОтговорИзтриване
  19. Наистина подкрепям написаното в поста с две ръце! Много неща се драматизираха и преекспонираха за ситуацията в Гърция. Сега поотихнаха нещата и не се коментира толкова много, особено у нас. Не съм следила международните медии като бибиси и сиенен или евронюз. Но предполагам и там вече не спрягат Гърция толкова често. Хората са си го казали "всяко чудо за 3 дни". Медиите определено са си промивачи на мозъци, но и хората са си виновни че се връзват, вместо да помислят малко логично.

    ОтговорИзтриване
  20. Аз също съм много учудена защо никой не казва, че в момента преговарят за правителство две партии, които по всички последни проучвания събират 22+15, или общо 37% от гласоподавателите?Хубаво е че даваш справка в парламентарните избори където сборът от двете партии е бил 77,4%.Не знаех, че Пападимос е бивш шеф на Гръцката централна банка при приемането на Гърция в еврозоната, а след това вицепрезидент на ЦЕБ.Има много неща, които ни спестяват на нас гласоподавателите, които разбираме твърде късно, а не би трябвало да е така.

    ОтговорИзтриване
  21. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  22. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  23. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  24. Поздрав свима. Видео сам коментаре људи који су већ добили кредит од кредита са чистим срцем, а затим сам одлучио да се пријавим на основу њихових препорука и пре само неколико сати сам на личном банковном рачуну потврдио укупан износ од 35.000ЕУР за који сам затражио. Ово је заиста одлична вест и саветујем свима којима је потребан прави кредит да се пријаве путем своје е-поште (Мрфранкпотерлоаноффер@гмаил.цом) Срећна сам што сам сада добила кредит за који сам тражила

    ОтговорИзтриване