30.9.11

Рашковците нямат етнос, както и парите мирис!

Твърдя, че в случая Катуница преобладават социалните различия и проблемите, които се създават от това. Защо съм убеден в това?

Първо, трябва да направим разлика между причината и следствието.

Причината:
Защо се стигна до инцидента с убийството?
Когато феодалът си мисли, че е цар, третира обикновените хора като поданици, въобразява си, че може да прави каквото си иска с тях, включително и да отнема човешки живот. Още повече се настървява, когато вижда, че държавните институции си затварят очите, и как няма, след като „Царят” ги държи с хиляди поданици - гласоподаватели.
Това е силата на богатството. Парите и силата им над човека. „Морал”, стимулиран и толериран от системата. Нима това е черта, присъща само за богаташите от ромски произход?
А онези, още по-рафинираните от К. Рашков бизнесмени, разполагащи с цели екипи от висококвалифицирани юристи, намиращи им вратичките в закона, които винаги съумяват да останат в сянка, както и сега? Те не предизвикват така безцеремонно обществеността, но също неморално присвояват богатства, също посягат на човешки живот в името на пари, и в повечето случаи не са цигани.
А онези, които предизвикват цели войни със същата цел – отново пари и печалби?
Затова, докато съществува тази система с конкретния морал, ще има убийства над невини деца, ще има и войни.
Затова и хората в Катуница, изпитали пряко въпросното отношение като към нисши, не са против всички цигани, а против конкретната фамилия, от която страдат българи и роми.

И следствието:
Убийството, което разбуни духовете. Стана повод различни хора да изразят натрупан гняв - против ромите, против финансово силните, против политиците. В повечето случай от млади хора. Младите не могат да търпят лъжите, измамите и лицемерието. Виждат как властващите политици от последните 20 години си затварят очите пред дерибейството на финансово силните, и търсят решение. Много от тях вярват, че циганите са виновни за положението в родината им. Но според мен в дъното и на техния гняв стоят социалните проблеми, безизходицата, неясното бъдеще.
Логично, от подобни конфликти винаги се вадят политически дивиденти, в случая от „патриотични”, крайно-националистични и крайно-десни партии и организации, които зад патриотичната маска работят на практика против държавата, като внушават, че проблем № 1 на България са циганите. Например, неплатеният ток на ромите /не че не е проблем/ едва ли може да се сравни със сумите, грабени при игрите на политици и едри бизнесмени? Защо тогава все съдим ромите, нима те са тези, които тънат в охолство?


Мнението ми по темата, пред Телевизия Стара Загора в предаването „Още по темата” на 26.09.2011 с водеща Велизара Цонева - (част 1)


При икономически кризи националистичните и расистки конфликти ескалират.
Много от тези младежи залитат по националистичната кауза от криворазбран патриотизъм. Те търсят виновник за проблемите – своите и на средата, в която живеят, и са подведени от демагози, които им посочват врага, за момента, в лицето на циганите. Защо? За да не се насочва вниманието към истинските виновници -"Рашковците”
Кои наричам условно "Рашковците”? Тези, които печелят много пари, независимо как го правят и към коя етническа група принадлежат. Поради социалното си положение, те са със специален статут винаги – с тях се съобразяваме и уважаваме, затваряме си очите, когато правят незаконни неща. Те са нужни на системата. „Рашковците” смазват добре държавния механизъм и работят в хармония с политическата върхушка. Не бива тях да ги бараме, нищо, че са в основата на проблемите.
И така, съзнателно или не, водачите на крайно националистични и расистки групи вършат услуга на истинските виновници за положението на страната.

Решението винаги е едно – буден народ, който разбира кой е първичния проблем. Ако това го разберат хората, ще е добре, защото рано или късно ще насочат гнева си срещу когото трябва.

1 коментар:

  1. Вместо коментар (и като поздрав):

    http://www.youtube.com/watch?v=DmMTlI6b4wo&feature=related

    ОтговорИзтриване