19.2.09

Време е за куиз! Намерете разликите. Давам жокер: 60 години


За още "забавление" кликнете


Знам, че ставам банален. Но не мога да гледам и слушам /затова вече и толкова гледам и слушам / „неутралните” медии и част от блогърите да оправдават днешните нацисти.

Престъпна е неутралността при съотношение на убити от последната агресия на фашисоидите 1000 + цивилни към 13 войници! (Не уважават ли тези хора закона на Мойсей?)

Снимките са от http://www.tvxs.gr/v3657

3 коментара:

  1. Но не смяташ, ли че прекалената демонизация на Израел също може да бъде вредна. Аз напълно разбирам от къде идва сравнението между престъпленията на нацистите и политиката на Израел относно палестинците. Няма спор относно това, че случващото се е абсолютно брутално и нечовешко, както и че няма никакво място за извинението му. Но в крайна сметка не се извършва втори холокост и израелците не са масово нацисти. Все пак обявявайки всички крайно-националистически режими и сили за фашисти рискуваме да обезмислим понятието и то да се превърне в просто квалификация за всичко, което мразим по една или друга причина.
    Прекалено лесно проектираме фашизъм точно върху Израел, но защо не правим същото нещо относно например българската държава, когато участва във военни окупации, които не са по-хуманни (Афганистан, Ирак).

    Напълно съм съгласен, че престъпна е неутралността при една толкова жестока и гнусна война, която в крайна сметка е против всички хора. Но свръх демонизацията на Израел за сметка на липсата на критика относно палестинските крайно-десни фундаменталистки елементи, защото са по-слаби, според мен отваря серия проблеми, които в крайна сметка спомагат не за решаването, а за задълбочаването на проблема. А именно отваря пространство, в което анти-семитски и фашизирани сили в Европа (и целия свят) могат по-лесно да инструментализират трагедията, като по този начин легитимират гнусния израелски (религиозен) национализъм, както и целия имперски проект на САЩ. Такава позиция може да отчужди много прогресивни израелци, както и жители на други държави, за сметка на апел към свръх консервативни безумци.

    Моето мнение е че трябва да сме еднакво критични към всички анти-човешки екстресмисти, без оглед на това дали в момента са от печелившата или губещата страна. Т.е. в някакъв смисъл Хамас е също толкова опасна и вредна организация, както и израелските крайно-десни сили, които в момента са на власт. Например в България това, че Сидеров в момента не е на власт, по никакъв не прави християнския му фундаментализъм по-приемлива позиция. Трябва да гледаме на палестинците(а и на всички човешки същества) като на зрели хора, а не на недорасли деца, които биха били оправдани ако например започнат да отричат холокоста, да застават на анти-еврейски позиции, да се сближават с нацисти или каквато и да е подобна глупост.

    Само да не ми се издразниш сега!!! :). В някъв смисъл разбирам паралела, който правиш. Просто казвам, че може би е добре да останем самокритични, когато прибягваме към такива сравнения.

    поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. zdravei, mav, super blog! sorry za latinicata.
    eto ti edin link ot moj post za izrael i palestina, za da dopuylnq poziciqta na biskvitenpoto. nadqvam se ne e spam.
    http://baidalai.blogspot.com/2009/01/my-country-my-land-my-ancestors-my.html
    keep up the good work!

    ОтговорИзтриване
  3. Сори за забавения отговор, но много работа напоследък. Поради същата причина -оскъдно време- не мога да изложа цялата си позиция по въпроса. В общи линии съм съгласен със вас, но както виждате, повечето ми статии са насочени към лъжата и манипулацията на повечето медии. Та, понеже по медиите нищо подобно не се (по)казва, решавам аз да анти - казвам.
    А иначе разбира се, много добре знам многовековния начин на управление на масите от олигарси: чрез религия, национализъм и т.н. Визирам и арабските олигарси в т.ч. палестинци. Но не мога да чета без да вземам отношение манипулационните заглавия като "Ципи Ливни дава 1/2 от земята на Израел за мир с палестинците", без да се споменава, че всъщност тази 1/2 земя и не само толкова е била на живи до ден днешен палестинци т.е. не от 2000 г! Какво ще им върнат, това което са им заграбили? И го афишират като жест от тяхна страна? Това неутралност ли е? И какъв е начина да воюваме с тази "неутралност"?
    И за да не се създадат грешни впечатления, не съм от онези конспиратолози които виждат във всички беди ръката на "световното правителство", "протоколи на Сион" и други подобни неоснователни исторически измислици.

    ПП. Бисквитено Чудовище как мога да се издразня? На против. Беше ми вече омръзнал монолога на моя блог! Благодаря за коментарите.
    Еpistemic благодаря. И аз харесвам разсъжденията ти.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване