10.2.09

Изкуствено ли е напрежението поради купуване на оръжия?


В един мой коментар в началото на миналия месец в Мониторинг се усъмних в сериозността на писаното от гръцкия вестник „Авриани” относно „провокациите на Турция в Егейско море”, които „ескалирали и били на път да доведат до нова война”.
Изглежда се оказах прав.
Преди две седмици се разкри и същинската новина:
Гърция купува нови оръжия!
Известният в Гърция журналист С. Кулоглу с разобличаващите си политически репортажи пише в новинарския сайт и блог (Телевизия без граници) на 26.01.2009:
Заглавие: Изкуствено ли е било напрежението с Турция поради купуване на оръжия?
Ето в свободен превод някои акценти от статията:
"Докато гръцките медии подклаждат напрежение за евентуална „турска опасност”, в Турция си нямат „хал хабер” за това, нещо повече - там се случват редица нечувани до момента миролюбиви инициативи.
Неотдавна в един от кварталите на Истанбул с познатото на българите старо наименование Сан Стефано, сега Yesilkoy, се случи новаторско за Турция събитие - кметът на квартала даде името на една от улиците на гръцкия лекар Д-р Константин Калангос, който е живял и работил в същия квартал.
Цялото тържество се е осъществило на открито с гръцки и турски танци, веселба, музика и мезета. Синът на доктора, който понастоящем живее в Швейцария, е бил официален гост и е държал реч пред събраните турци, ромеи (гърци), евреи и арменци, населяващи квартала. Събитието е отразено подробно от турските медии.

С други думи, всички събития в съседната страна говорят за един съвсем противоположен на кризисния климат, който се внушава в Гърция. От началото на годината турският държавен канал (TRT-6) излъчва 12 часа в денонощието на кюрдски език, който беше забранен преди няколко години. Правителството разглежда също вероятността да се стартира телевизионен канал на арменски език.
Преди няколко седмици по интернет тръгна инициатива за събиране на подписи за извинение за геноцида над арменците, една тема-табу за турското общество и кемалската воена номенклатура. За първи път в историята на съвременната Турска република, обикновените граждани започват да говорят открито за защита на малцинствата, повдигайки въпроси от миналото.
Вълната за извинение стана модерна. В Смирна (Измир) група граждани поеха инициатива под надслова „Извиняваме се, че ги избрахме”, като имат предвид двама местни депутати, които са се обърнали срещу малцинствата. С правителствено решение е върнато турското гражданство на всеизвестния турски поет Назим Хикмет, който след заточения и затвори е починал без гражданство в Москва. За турската левица това има символична стойност.
Министърът на Културата е поискал извинение от Алевитите /турско религиозно малцинство/ и в резултат на техни протестни действия(http://greece-salonika.blogspot.com/2008/11/h_17.html , http://www.dveri.bg/content/view/7613/33/ , http://www.dnevnik.bg/sviat/2008/02/04/455189_protesti_na_alevitite_sreshtu_pravitelstvoto_v_turciia/) съобщи, че ще превърне в музей ресторанта, в който десетки Аливити са убити през 1992 г. в резултат на терористичен акт от страна на турски парадържавни структури. Колкото и отвратително да звучи интервюто на известен турски артист, в което той признава, че е убил 10 гръцки кипърци през 1974 г. по време на турската офанзива в Кипър, то също е резултат от гореспоменатите инициативи.

Още по-важно е, че „дълбоката държава” и косвено военната номенклатура поемат удар след удар в резултат на разкритията по случая Ергенекон (тайна мрежа от бивши военни, политици и др. с цел дестабилизиране и вземане на властта от крайните националисти). Досега са арестувани и се разпитват десетки граждани „извън всякакво подозрение” като бивши генерали, военни офицери, но и университетски преподаватели, журналисти, писатели полицейски началници, адвокати.
Военните, които са дърпали конците при всяко гръцко-турско напрежение, са в отстъпление. Специалистът по военните въпроси Али Байрамоглу е писал, че „става въпрос за съвсем нова ера за Турция.”
А за да съществува напрежение между двете страни, трябва на първо място да се фанатизира общественото мнение в тях.

Как бихме могли да свържем горното с дебелите заглавия на гръцките медии за криза в Егейско море? (някои от които се превеждат и в българското медийно пространство, катокато www.bta.bg/cgi-bin/site.1/freenews/bulgariaes_news.pl?sepfilename=337833760, или както споменах в началото http://monitoringbg.blogspot.com/2009/01/blog-post_6472.html)

Всъщност става въпрос за турски военни учения в Егейско море, които се повтарят всяка година по това време. Някои турски самолети са нарушили района за полетна информация (FIR Атина), а не националното въздушно пространство на Гърция, но това е по-скоро обичайна практика, както и отблъскванията от страна на гръцките самолети.
Случаят с турската фрегата «Turgutreis», която всъщност наруши правилата за безвредно преминаване, а не гръцките териториални води, близо до Сунион, нашумя много, но само в Гърция.
Според публикация в турския вестник „Хуриет”, турския генерален щаб стартира разследване, за да се установи дали фрегатата се е отклонила от хода си. Ако се предположи, както е писано в гръцките медии, че от турска страна се е подклаждало напрежение, тогава реакцията на фанатичния и обикновено поръчков в-к „Хуриет”, както и на генералния щаб, нямаше ли да бъде съвсем различна?

Отговор е дало гръцкото правителство:
Съобщи се за нова програма за въоръжение на стойност 5,6 милиарда евро!”

За да се събере тази сума става ясно какви тежести се стоварват върху гръцкия данъкоплатец. А той горкия трябва да е убеден, че има защо!
„Това е без прецедент за цяла Европа. При условия на тежка икономическа криза, едно правителство харчи огромни средства за въоръжаване, които, както е установено от специалисти, минимално допринасят за отбраната на страната – независимо от намеренията на Турция.
Единствено печелят търговците на оръжия, тези, които ще гушнат процентите, и разбира се партийната каса в предстоящите избори.”

Докато тук и там надъхват хората едни срещу други, а и хората не обичат да си задават много въпроси, тарикатите потриват доволно ръце и инвестират в това.

Докога народите ще се бутат като стада там, където вождовете им ги водят?

1 коментар:

  1. Тук не е място за реклами. Тук е СВОБОДНО ПРОСТРАНСТВО. Така, че изтривам коментара написан по нагоре и пействам само текста без линка:
    Това дали на нас не се казва, че дадена страна купува или не купува оръжия не означава че не го правят.Сигурна съм, че купуват и то доста, но тайно, все пак къде отиват всички пари и данъци,които си плаща цялото население!?Лично аз не виждам смисъл.Вече сме достатъчно разумни същества и от война няма смисъл, само да умират невинни хора, би трябвало да забранят изцяло производството на оръжия , а докато има такова е нормално и да се купува.Статята ви е страхотна и се радвам че ни писахте.

    ОтговорИзтриване