7.3.13

Мястото на жената в обществото и съзнанието ни - стереотипи и клишета


Мястото на жената в обществото и съзнанието ни

Това беше темата на телевизионното предаване "Блогът на Мавракис" вчера, сряда 06 март 2013, по повод предстоящата еуфория за подаръци, цветя и почерпки, уж в знак на уважение към "слабия" пол на 8-ми март.

Виртуален събеседник беше Екатерина Митринова - студентка по археология в СУ, активен участник в студентско-ученическо движение „Призив”, от младежите, които не чакат да прелее чашата, за да се борят за правата си, жена с позиция по въпросите, касаещи мястото на жената в обществото и съзнанието ни.


Вярно на първоначалното си обещание, предаването се опита и този път да обори стереотипи и клишета, които владеят съзнанието ни.

Поставиха се въпроси като:
Редно ли е да се подаряват цветя на жените точно на 8-ми март? (превръщането на борбата на жените за равни права в лъскав и сладникав ден на забавление)
Как звучат думите "дама", "рицар", "джентълмен", или "принцеса", т.е. защо и днес използваме думи, изразяващи назадничаво преклонение към „висши”(по-заможни) прослойки в обществото като епитет за нещо положително или красиво?
Положението на българката - заплата, насилие, допускане до политика, сексистки стереотипи в ежедневието.
Какво е сексизъм?
За криворазбрания феминизъм.
Губи ли жената от нежността си, от женствеността си, като се опитва да върши "мъжки" работи?

Кой е виновен за това жената да се разглежда предимно като сексуален предмет, мъжете, самите жени, природата или законът за по-силния – физически и икономически? Осъзнават ли всички жени това отношение от страна на мъжете като несправедливо? Или им харесва и се възползват? Доколко еволюират критериите на мъжете към жените или външността е поставяна винаги на първо място? А върху това се базира цяла индустрия от реклами, мода, дрехи, кино, музикални клипове…. 
Съпротивляваме ли се и как?
Еманципацията начин на обличане и поведение ли е само или начин на мислене и действие?
Докога ще се възприема, че е нормално мъжът да черпи, да плаща сметките и излизането от този модел да се счита за принизяващо мъжкото у мъжа и женското у жената?

Да припомня, че "Блогът на Мавракис" се излъчва
всяка сряда от 19:30
по Телевизия Стара Загора
може и онлайн тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар