30.5.12

СИРИЗА, ККЕ и парламентарните партии от лявото пространство в Гърция


Малко светлина върху Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА), която спечели второ място в последните парламентарни избори от 6 май в Гърция с 16,78% и 52 депутатски места и много проучвания й отреждат първо място за предстоящите избори от 17 юни. По-специално отношенията, приликите и разликите й с други леви партии, основно с Гръцката комунистическа партия (ККЕ ).

Според ККЕ, като една марксистко-ленинска комунистическа партия, която в последните избори от 6 май получи 8,48% и 26 депутати, СИРИЗА е поредна форма на социалдемокрацията, пореден опит на капитала да озапти масите чрез изпускане на парата и толкова. Нещо като ПАСОК на Андреас Папандреу от 70-те и 80-те. Затова ККЕ отказва да се коалира със СИРИЗА и по този начин от една страна остава вярна на исконните леви марксистко-ленински идеи и на онази част от обществото, които ги изповядват, от друга страна обаче тези идеи остават в изчакване на условия, които хипотетично ще узреят някой ден, но дотогава врагът не спи, както виждаме, а вече съблича и кожата на обикновения човек и колкото и силен да е отпорът в опозиция, важните решения са в ръцете на притежаващите власт.

Малко предистория накратко:
Връзката между ККЕ и СИРИЗА е, така да се каже, кръвна.


- През 1989 г. ККЕ и ЕАР (това е "Гръцката левица", наследница на "ККЕ Вътрешна", сформирана в резултат на разцеплението на ККЕ през 1968 г., представителка на еврокомунизма в Гърция) сформират предизборна коалиция с наименование „Коалиция на левицата и прогреса”, по-известна като Синаспизмос (т.е. ”Коалиция”).

- През 1991 г. в Синспизмос възникват идеологически разногласия под влияние на разпадането на социалистическия лагер в Източна Европа. ККЕ се оттегля от Коалицията, но много нейни членове, в т.ч. и много членове на ЦК, които не са съгласни с „твърдия” марксистко-ленински курс на партията, а са за реформи в идеологическата линия, остават в Синаспизмос. Основен спор е отношението към режима на страните от бившия „реален социализъм”. ККЕ до днес остава поддръжник на онзи режим.
- През 2003 г. Синаспизмос се превръща от коалиция в партия и се преименува в „Коалиция на левицата, движенията и екологията”, но накратко продължава да се нарича Синаспизмос. Ние от Синаспизмос сме убедени антикапиталисти, но не възприемаме за правилен модела на страните от така наречения реален социализъм. Ние сме за обновлението и осъвременяването на лявата идеология, политическо движение на левите и прогресивните граждани, противопоставящо се активно и отхвърлящо отношенията на експлоатация, подтисничество и отчуждаване в капиталистическото общество. Това е в общи линии идеологическата платформа на Синаспизмос.
- През 2004 г. Синаспизмос, заедно с други по-малки леви партии и движения сформира Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА) - труден експеримент, преминал през много перипетии.
- През 2005 г. в Атина се провежда учредителния конгрес на Европейската лява партия (ЕЛП ) в която Синаспизмос е членка, както и АКОА (Реформистка комунистическа екологична левица, членка също на СИРИЗА). Да отбележим, че от страна на България в ЕЛП членува от 2010 г. партията Българската левица.

- От 2008 г. председател на партията е Алексис Ципрас, който на младини е бил активен член на КНЕ (Гръцка комунистическа младеж, това е младежката организация на ККЕ). От 2010 г. е вицепрезидент на ЕЛП. Той също е и председател на парламентарната група на СИРИЗА.


- През 2010 г. една част от Синаспизмос, която не е съгласна с участието на партията в СИРИЗА, се отцепва и сформира новата партия „Демократична Левица” (ДИМАР) начело с Фотис Кувелис, с идеологическа платформа по-близка до социалдемокрацията. Тази партия за първи път участва в избори на последните избори и получи 6,11% и 19 депутата. На предложението на Нова Демокрация и ПАСОК за участие в правителство, постави условие участието на СИРИЗА.


Днес в СИРИЗА участват 12 партии и движения, от политическия спектър вляво от социалдемокрацията до крайнолеви, маоисти, троцкисти и др. Обединява ги лявата идея, която в Гърция може да се каже, че е запазила своята чистота, далеч не се отъждествява с това, което разбират в България или други страни от Източна Европа. Тоест, левите в Гърция изхождат от основното положение, че главното противоречие в обществото е между капитала и труда. Проблемите на обществото започват да се решават при твърда конфронтация с притежателите на капитала.

Но да се върнем на ККЕ.
Откакто напусна Коалицията, през 1991 г., ККЕ пое „самотния” курс. Фрапиращ пример на "самота" е синдикалната й организация ПАМЕ. Внушителни и дисциплинирани са митингите на ПАМЕ и доста плюсове може да се изтъкнат за тази "самотна” борба, но хората, особено левите хора, се питат "Докога ще сме на ъгъла?", "Докога други ще решават вместо нас?".

Покойният вече съпруг на Алека Папарига (Ген. секретар на ККЕ) написа книга, в която прави анализ на световните събития от 20 век. В тази книга той прави извода, че когато и където комунистическото движение влезе в коалиция с други сили, накрая излиза с големи загуби както за самото движение, така и за народа. За пример той дава Испания през 30-те, Гърция през 40-те и 90-те години и други.
И така, ККЕ изчаква да узреят субективните условия, за да се намеси сериозно. Друг е въпросът, дали дотогава ще е останал народ, поне в Гърция, предвид хуманната катастрофа, която се извършва в момента, с който народ да бъде направена дългоочакваната революция!

Разбира се, не може да се каже със сигурност, дали СИРИЗА ще удържи докрай, че няма някой от кадрите й да се огъне, да бъде купен или сплашен, че няма да се превърне в поредния корумпиран апарат, че ще се противопостави толкова жестоко на финансовия елит,  както засега декларира. За това се иска и подкрепата и участието на народа, в който последните години твърде се съмнявам, но в края на краищата, наистина докога ще чакаме?

ККЕ във всички нейни изявления атакува СИРИЗА, точно както прави и за партиите, които явно защитават капиталистите, третира СИРИЗА като партия на класовия враг, отхвърля предложението на СИРИЗА за коалиция на всички леви партии за сформиране на ляво правителство. ККЕ с тази си позиция за съжаление губи доста и от своите дългогодишни подръжници (казвам го с отрицателна лична емоция). Народът иска обединение, поне левите. Главната причина, поради която СИРИЗА имаше такъв успех, е именно това й послание, за сътрудничество с всички леви сили, включително ККЕ и ДИМАР.
И продължава в същия дух.

2 коментара:

  1. СИРИЗА са много приятни хора, стига да не те управляват. Първо, защото са крайно различни вътре, въото, защото говорят неща, които хората в този момент искат да чуят, популист са и трето, защото нямат представа каво ще правят, ако имат властта.

    ОтговорИзтриване
  2. Прав/а си, СИРИЗА са много приятни хора, защото не искат да те управляват, искат да се самоуправляваш, ще съумееш ли?

    ОтговорИзтриване