5.4.12

Политическо самоубийство ли?

Изстрел срещу окупационното правителство на Гърция!
Вчера, на пл. Синдагма, пред парламента се самоуби 77-годишен пенсионер, бивш аптекар. В джоба му е намерено следното писмо:

"Окупационното правителство на Цолакоглу* буквално унищожи възможността за моето оцеляване, което зависеше от една прилична пенсия, за която в продължение на 35 години сам (без държавна помощ) съм си плащал осигуровките.
Понеже съм на възраст, която не ми дава възможност за лична динамична реакция ( без да изключвам, разбира се, че ако един грък бе грабнал калашника, вторият бих бил аз) не намирам друго решение, освен един достоен край преди да започна да ровя из кошчетата за боклук за прехраната си.
Вярвам, че младите хора без бъдеще, един ден ще вземат оръжията и на площад „Синтагма” ще обесят с главата надолу националните предатели, както направиха през 1945 г. италианците с Мусолини, (Piazza Poreto Милано)"

*Правителство на Цолакоглу - марионетно правителство в Гърция (1941-42 г.) по време на немската окупация

2 коментара:

  1. Жалко за човека!
    Но преценката за ставащото в Гърция и онова, което тепърва ще се случва неизбежно, е прекалено емоцонално наситена и безкрайно субективно.

    ОтговорИзтриване
  2. А може би е по-обективно от преценката за ставащото в България, която се изчерпва с търпене и "стягане на коланите, за да е после по-добре"... а това после никога не идва. Преценката за ставащото в България се изчерпва с "така трябва" и с постоянно прекланяне пред авторитетите, с оплюване на всеки, който си позволи да не се съгласи със статуквото - било отделен по-"луд" човек тук или съседен народ като гърците. Лесно е да се плюе, лесно е да се вярва и чака, трудно е да се мисли и да се противопоставя. Затова ние ще ставаме все по-зле и по-зле, а освен това ще го правим в пълна тишина и съгласие.

    ОтговорИзтриване