3.6.10

Давид и Голиат


Големият терорист - държавата Израел, пак показа истинското си лице.
Извърши поредното престъпление във вид на международно пиратство, в международни води, срещу цивилни граждани, включени във Freedom Flotilla от 50 страни, които са осъществявали хуманитарна помощ, предназначена за обсадената Газа.
Ивицата Газа - парче земя, изолирано от останалия свят, e най-големият съвременен затвор в света. Блокадата е наложена от държавата Израел през 2007 г. като КОЛЕКТИВНО наказание за това, че живущите палестинци там гласуваха за Хамаз! Дори и инсценирано да е било това гласуване от доминиращата Хамаз, колективното наказване на цял един народ е практика само на тоталитарни режими. Блокадата лишава населението от най-елементарни нужди от лекарства и храни до строителни материали и др.

Отдавна съществува тази практика на активисти от много страни, подчертавам - по инициативи на граждани, а не на държави, да се опитват да пробиват тази несправедлива блокада, доставяйки хуманитарна помощ. Международното движение Free Gaza Movement, с филиали в много страни организира последния опит, както и други преди това, с помощта на IHH в Турция, Ship to Gaza в Гърция и др. Това се разчу едва сега, защото медиите, нали знаем, искат кръв, за да публикуват нещо. Скучна би била новина с някакви си идеалисти, които се солидаризират с един народ, забравен иначе от „цивилизования” свят. Сега се сети и официалната международна общност да осъди държавата-пират. Но все пак да не забравяме финансовите интереси които не позволяват разрешението на проблема.


Има хора, за които животът има смисъл само в търсенето на собствената угода, забавления, консумация, пари, пари, пари и въобще върховния идеал - забогатяването. Но има и хора, за които наистина съществуват ценности като солидарност към пострадали от различни причини други хора, свободолюбие, справедливост и др. Такива са повечето активисти, които участват в мисиите на „Free Gaza”.

„Израел ги е предупредил” казват. Израел забранява достъпа до Ивицата Газа. И това е достатъчен мотив, за да обвиним активистите. Те са виновни, щом не спазиха закона на Израел, трябва да бъдат застреляни. А те направиха нормалното. Противопоставиха се на едно пиратство. Били са въоръжени. Е тук и котката ми, дето я нямам, се смее на наглостта на Голиат. Да, вярно, били са въоръжени с …прашки и топчета, с които сме играли като малки! „Оръжейния арсенал” на активистите се вижда много ясно дори от видео-пропагандата на Израел.

Трябва да сме „възпитани” винаги и да изпълняваме законите и правилата, независимо дали са справедливи или не, независимо дали са ни питали, за да ни ги приложат. А възможност за нарушаване на закона, когато той очевидно е несправедлив, не допускаме ли? Но, ако беше така, досега щяхме да живеем в робовладелския строй. Жените щяха да ходят със забрадки, да не говорим за къси поли, а мъжете единствено с къси коси и еднотипни панталони.
Човечеството върви напред само защото някои се осмеляват да нарушават несправедливите закони и правила. Тези, които не разбират това, нека се забавляват с БТВ и подобните и нека сънуват богатства, басейни, пластмасови цици, Лас Вегас и т.н.


Все още 600 активисти са задържани, сред които 30 гърци. Във Freedom Flotilla са участвали 6 кораба от които 2 гръцки. Който подпише декларация, се екстрадира. 6 гърци са подписали и са екстрадирани от Израел, 4 от които дадоха вчера пресконферинция. Ето какво разказаха:

„В мирно време стана война, като от едната страна са застанали въоръжени мъже, а от друга единственото оръжие беше тялото на отбраняващите се”

„…разбира се, гръцкото правителство не е направило нищо в защита на гръцките граждани, арестувани незаконно"

„гръцкото правителство е длъжно да настоява да се върнат вещите и техниката, собственост на Гърция и на активистите” казва трети

Друг от арестуваните разказва: „когато ни закараха до пристанището и ни записаха данните, ни казаха, че сме обвинени в незаконно навлизане в територията на Израел. Аз им казах, че незаконно постъпват те, като ни арестуват на около 80 мили навътре в морето, в международни води, и още повече, че сме поискали направление Газа, това им е било известно, а не Израел. Не съм имал никакво намерение да ходя в Израел. И тогава, безмозъчният полицай ми отговаря: Да, господине, това са международни израелски води „ Никъде на полицаите не се гледа като на особено умни :)))
И същия активист заключва с думите: „Аз, въпреки че имам малък здравословен проблем, бих искал пак да участвам, но този път с уверението, че ще успеем да стигнем до Газа”
Цялата пресконференция http://e-dromos.gr/

А късно снощи е публикувано писмо-декларация подписано от затворници в затвора Бершеба, в което се описва как са станали жертва на пиратско нападение от страна на въоръжени израелски командоси в международни води, как върху някои от тях е упражнено физическо насилие, не само по време на завземането на кораба, а и в пристанището, където са ги водили, в резултат на което 3-ма от тях са в болницата. Отказват да подпишат декларацията. Подканват гръцкото правителство да прекъсне всякакви дипломатически отношения с „държавата-пират” Израел, която премахва 5000-годишно свободно плаване в Средиземноморието.
И завършва:
„…Декларираме, че докато Газа е блокирана, докато Палестина е окупирана, докато международната общност не смее да наложи на Израел международното право, и международните решения, ние ще продължим да подготвяме нови мисии и да отплаваме до водите на Газа. До момента, когато най-големият концентрационен лагер, създаден от израелците в 21-ви век, престане да съществува.
вторник, 1 юли 2010
затвор Бершеба, Израел”
следват подписи на 20 затворника

21 коментара:

  1. Сложил си интересен плакат. Интересно, как ли ще изглежда, ако размениш мястото на еврейчетата с това на палестинчетата...
    Омразата ражда омраза. А който мрази, вярвай ми, той много често вярва, че единствено той е прав.
    Не съм сигурен, че Израел нямат също поне 10 аргумента, срещу аргументите ти. Това не прави ситуацията по-малко неприятна.
    Крайно време е да настъпи мир по онези земи, които не са виждали спокойствие от много години.
    Децата си приличат, това което ги разделя са глупостите, извършени от родителите им....

    ОтговорИзтриване
  2. Размяната е невъзможна, защото Давид не притежава танкове, а само прашка (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Osmar_Schindler_David_und_Goliath.jpg).

    1400 са моите аргументи - толкова бяха убитите палестинци /цивилни/ от които 400 деца от миналогодишното нападение на държавата Израел в Газа, срещу 21 убити израелски войници. Останалите живи братчета на тези деца мислиш ли, че могат някога да обикнат причинителите на тази касапница, дори и да ги предпазим от пропагандата на средновековно мислещи религиозни водачи на ислямския фондаментализъм? Да, омразата ражда омраза - абсолютно си прав за съжаление.

    ОтговорИзтриване
  3. Именно заради омразата, това е което върти цялата тази глупава история в Близкия Изток. А вероятно никой вече не си спомня защо е започнало всичко това. Тъпо е когато два братски народа се карат, убиват и унищожават.

    ОтговорИзтриване
  4. Ивайло, мисля, че омразата е само следствие, оправдание, повод. Като вникнем по дълбоко, всички воини в минало и настояще от троянската война до Ирак, са имали и имат ЕДНА ЕДИНСТВЕНА истинска причина в дъното, а тя е икономическата агресия и конфликтите които тя поражда. Религиозни, етнически и други противопоставяния се подклаждат изкуствено за да раждат и подържат омразата –толкова необходима за подържането на напрежението, а от там обслужване на икономически интереси. Това с което не мога да се примиря в конкретната ситуация е, че в името уж на обективност изравняваме вината между Палестина и Израел, между Давид и Голиат. А аз съм възпитан да вземам страната на Давид.
    Колкото до забравата, смятам, че това е най големия недостатък на множеството човеци. Защото, ако не са забравяли, или поне ако са компенсирали с четене и задълбочаване, щеше човечеството да е много по напред.

    ОтговорИзтриване
  5. Как да ти кажа, Давид и Голиат. Единият е голям, вероятно ще победи. Давид обаче има прашка,от която много боли. Не си ли мислил,че може да има трета страна, която да вземе участие в тази абсурдна битка и да застане между тях и да ги спре. За мен това е правилната страна.
    Няма смисъл да се помпи една или друга идеология, защото войните се стартират от политиците и от бизнеса, но в тях умират пионките, като теб и мен. И докато играем на тяхна страна, без значение на коя от двете, вероятно това ще продължава конфликта. И докато си развяваме флагове, доктрини и идеологии, които вместо да ни обединяват ни разделят, до този момент ще сме обречени да сме враждуващи нации.
    Някой път ще се видим покрай този Клуб на етническите общности. Да не се учудиш на коя маса сядам...

    ОтговорИзтриване
  6. Добре, че ми помагаш за да не се обяснявам на дълго и широко как не само на думи, но и на практика съм за разбирането между хора от различен произход и правя всичко възможно за това и чрез Клуба на етническите общности.
    До голяма степен имаме сходна позиция, както например, че „войните се стартират от политиците и от бизнеса, но в тях умират пионките, като теб и мен”.
    Но нека слезем на земята. Системата която се гради на агресивната икономика не може да позволи да няма конфликти, от тях се храни. Именно ние, ти и аз и множество народи бихме могли да развалим плановете на големците. Това се опитва да направи движението „Свободна Газа”.
    Както казваш, Голиат е по голям, вероятно ще победи. Правилно ли би било? Коя ще е тази трета сила която ще спре конфликта? Международни решения не се изпълняват предимно от страна на Израел –именно защото е големия в случая. Неутралната идеология /и това е идеология/, от страна на народите, означава винаги в история да побеждава само най силния, независимо дали е прав или не.
    Лично аз не мога в името на „обективност” да бъда неутрален в този случай, при положение например, че в Ивицата Газа живеят деца които не могат да се лекуват, защото нямат лекарства вследствие на блокадата. Трябва най после Палестина да се освободи. Да се спазят международните договорености.
    А с пасивността - идеология която „политиците и от бизнеса” насаждат, няма да се постигне нищо.

    ОтговорИзтриване
  7. В конфликта между Израел и Палестина няма прави или пък грешни. И двете страни са прекалено насъсквани от едни или други демагози, за да можем да говорим за нечия морална правота.Взимайки която и да е страна, ти взимаш страната на идеолозите и, не на обикновените хора, които искат да живеят спокойно и нормално.
    Наистина не говоря за пасивност. Това, че си срещу политиката на Израел не винаги трябва да те прави привърженик на Хамас.
    "Системата която се гради на агресивната икономика не може да позволи да няма конфликти, от тях се храни. Именно ние, ти и аз и множество народи бихме могли да развалим плановете на големците. Това се опитва да направи движението „Свободна Газа”."
    Стига да не става маша в ръцете на другата страна...
    Имаме Сърбия близо до нас. Едните спечелиха, унищожиха другите, другите решиха да си го върнат, унищожиха спечелилите, които....това може да продължава вечно.
    Вероятно е нужна една стабилна международна политика, която да принуди двете страни да седнат на масата на преговорите и да преговарят и да спре тази вражда. За такава политика бих се борил. Но еднакво ми е чуждо и да избивам араби и стоя с бомба и да гръмна за Аллах.
    Обективността никога не означава "неутралност". Истинската обективност в случая е третата страна. Когато двама братя се бият, грешка е да взимаш страната на този, който е с по-малки шансове. Истинската обективност е да вземеш място между тях и да ги спреш. Или поне да ги накараш да говорят. Това е моето мнение.

    ОтговорИзтриване
  8. Изумен съм,
    Ивайло е ясен пример за противоречиво отношение към този остър проблем не чак толкова далече от нас - Палестинският въпрос и Израел. Предложението му "Трябва сами да се оправят с добра воля от двете страни" е ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.
    Че до сега кой им е пречил да се оправят? Щом не е станало, значи нито има добра воля за това, нито някакви условия то изобщо да се случи. Или пък другото ялово предложение "С посредничество на трети" - също е пример за ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО, като идея. Че до сега винаги е имало и трети, и четвърти - ООН, САЩ, ЕС. И какво? Пак нищо. Щото, както става ясно принципите на Международно право важат за всички останали, но не и за Израел. Той може да си прави каквото си иска. Даже и да навлезе в международни води, да арестува хора, насила да ги заведе в Израел, а после да ги екстрадира като престъпници, влезли по собствено желание там, противозаконно, за което и после да ги накаже с конфискация на фотоапарати, лични вещи и черен печат със забрана за 10 г. да влизат в Израел (виж http://www.euinside.eu/bg/faces/story-of-a-czech-journalist-about-the-israeli-storm)
    Израел е един разпищолил се анархист и пират, който нагло се подиграва с цялата световна общественост и й показва среден пръст, настоявайки да си нарушава закони и принципи на хуманността, когато си поиска, без да позволява после да му търсят отговорност!
    И накрая, най-нелепото изказване - Израел имал право да се брани от палестинците и това, че И ДВЕТЕ СТРАНИ БИЛИ ВИНОВНИ! Ето, това е пример за ПЕРВЕРЗИЯ!
    То все едно Турския аскер да го слушам как обосновава потушаването на Априлското възстание с подобни оправдания, които, бъдете сигурни, също са били изказвани по онова време: "Ами ние, Османската империя също страдаме от Българското насилие; не сме избивали никакви жени и деца - това са си го направили бунтарите - не възстанници, ами бандити-хайдути, дето грабеха и крадях и ние бяхме принудени да се бием за нашата сигурност и да защитим мирното население..."
    Вместо Турци сложи Израелци и вместо Българи - Палестинци и става пълно тъждество!
    На къде отива тоя свят!
    Отвратен съм!
    И Изумен!

    ОтговорИзтриване
  9. Моите поздравления на автора за хубавата статия, ако аз имах поне малката "дарба " (според мен) да пиша , статията ми нямаше да се отличава много от тази, но както и да е... Искам и аз да кажа няколко думи за снимката , напълно реална си е и на място, не бих могла да сменя нито една сцена на нея, защото не децата в газа ги зарибяват още от малки колко са лоши палестинците и какви терористи са (в случая не става дума за организацията Хамас, а за обикновените и мирни жители )и не палестинските деца се подписват на ракетите (касами)които предстоят да изстрелят по териториите на ивицата Газа, уж в "знак на защита " от "лошите " араби, терористи...

    Но въпросът тук е друг, каква власт и какви закони дават право на Израел да се разпорежда и пиратства в международни води ?Разбирам , ако ставаше дума в израелски води, то може да се разбере мотива на Израелските власти, но в международни ...
    Има една поговорка- " Не прави на другите това, което не искаш да правят на тебе", с една дума Израел прави същото , което едно време по времето на Втората световна война, по времето на Холокоста , ( не ми е приятно да припомням) еврейския народ е претърпял от Нацистка Германия.
    Абсолютно същото , с едното изключение че не могат да унищожат наведнъж палестинския народ...
    Но иначе действията на Израел спрямо Палестина са си чист геноцид..
    Известно е още че още през 1939 година ционистите започват да осъществяват плана за нелегална миграция на хиляди евреи в Палестина, и до ден днешен въпреки забраната на САЩ , и негодуванието на много други страни нелегалното строителство на еврейското поселение продължава.
    Не мисля че е редно да продължа, възмутението ми срещу безчинствата на израелските власти е огромно.Солидарноста ми към окупираните хора в Газа е безкрайна.
    Много се надявам в най скоро време справедливостта да възстържествува.

    ОтговорИзтриване
  10. "Отвратен съм!
    И Изумен!"
    Фантастично е, че все още мога да будя такива силни чувства, даже и у непознати. Дано да са истински, иначе ще ме разочароваш и ще ме огорчиш.
    :)
    Иначе, моята гледна точка е по-горе. И двата народа са така заслепени от омразата си, която може да сътвори неприятни неща в Близкия Изток.
    Необходимо е да се застане между тях, да се спре войната и да се седне на масата за преговори.Това е моето мнение. Трябва ли да си го сменя, само защото ти го наричаш "перверзия" ?

    ОтговорИзтриване
  11. "Искам и аз да кажа няколко думи за снимката , напълно реална си е и на място, не бих могла да сменя нито една сцена на нея, защото не децата в газа ги зарибяват още от малки колко са лоши палестинците и какви терористи са (в случая не става дума за организацията Хамас, а за обикновените и мирни жители )и не палестинските деца се подписват на ракетите (касами)които предстоят да изстрелят по териториите на ивицата Газа, уж в "знак на защита " от "лошите " араби, терористи..."

    Прекалено много омраза се налива в главите и на двете страни. Сам виждаш резултатите.

    ОтговорИзтриване
  12. Напълно вярно е това , историята на арабско- израелския конфликт , не е от скоро.Нека си припомним че през 1948-49 Израел зае голяма част о тази територия на Палестина , която беше предназначена за арабската държава, през юни 1967 год , в поредната война Израел окупира цялата туритория на Палестина, заедно и с други арабски територии.

    Без съмнение проблемът тук е много дълбок.

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря на всички за коментарите!

    Виж Ивайло, аз картината я виждам така: http://indy.gr/analysis/skitso-toy-latoyf-gia-ti-gaza/neo-skitso-toy-latoyf-gia-ti-gaza/us_thwarts_un_gaza_ceasefire_by_latuff2.jpg/image_preview

    Единственото което виждам да има смисъл да правя е да помогна на пострадалите от пожара.

    Проблема е, че се надяваш че измежду ръководителите на Израел има някои с човещина. Има някои които ще седнат и ще говорят като нормални цивилизовани хора. Аз съм изгубил окончателно тази надежда миналата година. Само да ти кажа, че главната причина поради която създадох този блог беше цензурирания начин на предаване на информацията от казионните медии в България, от една страна на протестната вълна в Гърция през декември 2008 г., а от друга нахлуването на Израел в Ивицата Газа. Прочети моля тази статия за равносметката тогава http://mavrakisbg.blogspot.com/2009/01/blog-post_21.html

    Повтарям, коя е тази трета страна която ще успее да застане и да наложи примирие. Както правилно каза и анонимния по горе всички по силни международни организации са се опитали.
    Израел не признава международни договорености когато не го устройват. Настоява за контрол над ядрените съоръжения на Иран, но отказва да сътрудничи с International Atomic Energy Agency (IAEA), както и мълчи за собствения си ядрен арсенал. Блокадата на Газа е обявена от ООН за нелегална, но Израел се прави на глух. Израел, както и всяка друга държава има право на самоотбрана, но няма право да осъжда на глад и мизерия един цял народ.
    Ракетите на Хамас осъдителни. Но колко са жертвите от тях? Можем ли да ги сравним с отговора на Израел миналата година, който прилича на мини геноцид?
    Като си помисля за всичките жертви и зверства в пъти повече извършени от страна на Голиат, колкото и да ми се ще, не мога да бъда равнодушен. Това прави ли ме поддръжник на Хамас?
    За съжаление мисля, че „обективния” поглед е точно пресъздаване на тезите на Израел.

    И знаеш ли, колкото и да говорим, каквито хубави думи да използваме за разбирателството между народите и намесата на умиротворителна трета страна, трябва да стане ясно, че в дъното на проблема, не са нито религиите, нито нациите. Проблема е в системата на капитализма, сиреч на агресивната икономика която се храни от конфликта. Този и други по света. Нека не забравяме и тесните връзки на Израел с големия брат отвъд океана.
    И докато не бъде съборена тази система в резултат на бъдещата световна революция :) не виждам друго освен да поддържаме борбата за свобода на всички които страдат от силните и несправедливите.

    ОтговорИзтриване
  14. "И докато не бъде съборена тази система в резултат на бъдещата световна революция :) не виждам друго освен да поддържаме борбата за свобода на всички които страдат от силните и несправедливите. "
    Все се шегувам, че прекалено много вярвам в лявата идея, за да стана комунист или социалист.
    Това със световната революция я стане, я не...
    Темата за нея е страхотно мезе за поне две шишета вино на сянка под някоя асма, ама практически погледнато, повечето от "идеолозите" и не могат да погледнат и на метър отвъд шаблоните си. Някой път ще ти разкажа за отношенията ми с левите партии тук..трагедия.
    За медиите, не знам какви очаквания си имал...
    От истината боли и тя не привлича рекламодатели.
    Затова тук се прекалява с пудрата захар.

    ОтговорИзтриване
  15. Конфликта е двупосочен!

    ОтговорИзтриване
  16. И така конфликта е многопластов и стар....от създаването на Израел тя води периодични войни с арабите!

    ОтговорИзтриване
  17. В повечето случаи е нападната,в някой превантивно напада!Тъй като конфликта е религиозен,а не дори етнически това е обословило неговата продължителност.За евреите това е свещена тяхна искона земя тясно свързана с религията и сторията им.Съвременен Израел е съставен етнически от голяма часть от така наречените,Ешкинази т.е наследници на хазарите ,които са се юдеизирали,дори има хипотеза,че Втората Световна война е подпалена за до могат хазарите/така условно ще ги наричам/ да прочистят семитите евреи и явно са успели поне в голямата си част.Интересно е да се отбележи и че в Израел има и втори офицялен език и то е...РУСКИ/хазарите това им е така да се каже роден език,като не се е запазил хазарския/ голямя част от така наречените "руски евреи " се заселиха в 90-те години на 20 век и първото десетилетие на 21 век в Израял голямачаст от тях незнаещи иврит...Модерен Израел е твърдо решен да прочисти земите си от другите.ПОгледнато отстрани палистинците са слабите,а евреите са лошите,но те следват старата максима "зъб за зъб око за око" само дето за по-сигно избиват повече зъби и вадят повече очи.Израел е модерно въоръжена и изключително силна воено държава,където всички и жени и мъже служат.Палестинците са добре обучени терористи спонсорирани от арабски шейхове.....потърпевшите са народа и еврейски и палестински....изхода от конфликта ,ами май е само един едните да избият другите,мир е немислим,така като не може да се смесе масло и вода.Но проблема е основно в войнстващия ислям и вонстващия юдеизъм...Палестинците си имат нов явен приятел Турция,огромна 80 милиона въоръжена до зъби с 2-ра армия в НАТО по численост и явна ислямизираща се.ТОва е опасна тенденция на която трябва да се обърне внимание,защото едно е шейховете тайно да дават пари,друго е такава страна да застава явно зад гърба ти!Опасноста идва от предстоящи войни на верска и икономическа основа.Но този Арабо-Израелския конфликт е чисто религиозна война!

    ОтговорИзтриване
  18. Най опасната тенденция приятел знаеш ли къде виждам? В обръщане на прекалено внимание върху поводите а не върху истинските причини на конфликта. Както и друг път споменавам, няма война, няма конфликт в човешката история в която/който ИКОНОМИЧЕСКИТЕ причини да не са в дъното на нещата. Прекалено много усилия се хвърлят, проучвайки или измисляйки варианти за превръщане на поводи в причина, в стремежа да се замъглят, изтрият и накрай забравят истинските причини.
    Та дори, приемането на юдаизма от хазарската аристокрация в средновековието, не е ли било провокирано от икономически авантюри? Каквото се е случило и с християнизирането на българската аристокрация пак в средновековието.
    Средновековие! И ние днес продължаваме да вярваме в същите заблуди каквито са вярвали тогава обикновените хора, долу, не онези които са правели далаверите с религиите и са ползвали като инструменти за набавяне на богатства техните поданици.
    Не стига, че днес големите капиталисти определят и манипулират живота ни, на всичкото от горе успяват да ни заблудят, че са и невинни. Видиш ли „палестинците са терористи”, за "евреите това е свещена тяхна искона земя", „евреите прилагат максимата "зъб за зъб око за око" „ „опасната Турция се ислямизира” и тн.
    Господине, знаеш ли къде виждам истинската опасност? Че ние нормалните и обикновените хора разсъждаваме като в средновековието. Не можем да видим по далеч от носовете си. Не можем да разберем, че нямаме друг избор освен да си свалим границите които здраво са заковани в мозъците ни. Здраво са ни ги забили. И без да искаме обслужваме интересите на тези които ни манипулират живота. А знаеш ли колко ще им стане страшно когато успеем да ги махнем? Когато протегнем ръка на турчина например и му кажем "абе комшу, дай тука да видим, как е работата, не моем ли да се разберем?" Ама ние, НЕ. Уверявам те, че сред тях има много положително мислещи хора. Сред арабите още повече. Как иначе ще се изолира Хамас и подобните?

    Аз знам, че където и да отидеш по света, когато отидеш с добро, 99% от хората ще те посрещнат с добро. Когато отидеш с лошо, да го грабиш, да му вземеш къщата и земята, какво очакваш? С хляб и сол ли да те посрещнат? В това се състои „Арабо-Израелския конфликт”

    Пожелавам ти приятно "забавление" със следната анимация:
    http://www.youtube.com/watch?v=Hw8u6Yi423A&feature=player_embedded

    ОтговорИзтриване
  19. "Че ние нормалните и обикновените хора разсъждаваме като в средновековието."
    Хората просто не разсъждават. Всеки си седи в кочината и си играе на цар на околното пространство. Тъпо, нали?

    ОтговорИзтриване
  20. Трябва да помогнем на жителите на Газа да се освободят от тиранията на ХАМАС!

    ОтговорИзтриване
  21. да приятел анонимен, това също е проблем, но като гледаме дървото, дали не губим гората?

    ОтговорИзтриване