2.7.09

Как бих гласувал, ако можех?

Без много обяснения, моят главен критерий за избор на партия е:
Кой би могъл да защитава моите интереси?
Първо тръгвам от там, „моите интереси”.
Съвпадат ли те с интересите на тези, които защитават партиите, редували се досега на власт? И чии интереси защитават тези партии? Нима ще открия наново колелото? Но ще го кажа пак, за тези, които още са сънени: Те защитават интересите, на първо място, на притежаващите капитала – местен или чужд. Същото важи и за тази нова партия, на която проучванията отреждат първо място. Тя още отсега декларира вярност към имащите богатствата, с бизнес - структури по места и други прояви.
Притежаващите капитала ЗА или ПРОТИВ моите интереси са? Аз категорично твърдя, че са против. А моите читатели са интелигентни, за да разберат това без обяснения.
Е, тогава как бих гласувал за партия, която доказано защитава главно интересите на тези, които са против моите такива?

А един гръцки приятел обича да си задава въпроса: Как мога аз да пусна същата бюлетина като Вардиноянис, какво общо имам аз с него? /Вардиноянис е гръцки магнат/

А колкото до изкуствения конфликт доганизъм – антидоганизъм, отново доказва моята теза: КАПИТАЛЪТ И КОЙ ЩЕ ГО УПРАВЛЯВА - НАД ВСИЧКО.

Още един акцент: има партии, „народни” или не, които ни връщат с поведението и лозунгите си в 30-те години на миналия век и още по-назад, залагайки на „модерния” национализъм. Всъщност не играят ли и те, волно или неволно, по гайдата на едрия капитал, който всъщност /една част от него поне/ си трие ръцете, когато тук и там се създават конфликти и напрежения?


За кого бих гласувал ли?
Има ли партия, на която членовете се борят не само по време на предизборна кампания, а постоянно, организирайки гражданското общество, борейки се за различни каузи, които засягат милионите обикновени хора, каквито сме аз и ти, читателю? Каузи като ефективна защита на околната среда, отпор на отнемането на правата ни, отвоювани с кръв от десетилетия насам, нормално образование, човешко здравеопазване, справедливо отношение на държавата към гражданите. Но е ясно, че такава партия трябва да е готова да се противопостави на големите интереси.
Има ли такава партия? Тогава бих гласувал за нея.


Още нещо: Живея, работя, плащам данъци, харча пари в България, от ....векове :) Докога няма да имам право, понеже съм чужд гражданин, да гласувам на парламентарните избори?


8 коментара:

 1. Как така нямаш право? Нали си гражданин на ЕС, ако си регистриран за постоянно местожителство в България, би трябвало да може...

  ОтговорИзтриване
 2. Има. Само че ако изключиш здравеопазването. Някой гениален мозък е решил, че ако се приватизира ще е по-ефективно и вмомента водя безкраен спор по тоя случай във форума на партията. Като изключим това безумно недомислие, всичко друго е налице.
  Необходимо ли е да казвам името на партията:)

  ОтговорИзтриване
 3. Ники, само на европейски избори и МАЙ на местни.

  На национални гласуват само гражданите на дадена страна.

  ОтговорИзтриване
 4. И аз знам за една такава партия - създадена от граждани, да защитава и засилва гражданските (и не само) права и среда. И в здравеопазването ще се намери правилната посока, позиция и решения - с активното участие на граждани, компетентни в тази сфера.
  На национални парламентарни избори гласуват само граждани на страната (и по случайно съвпадение - граждани с двойно гражданство, едно от които е българското ;) ). Но това тр. да се промени - има хляб (дискусии)в тази посока!

  ОтговорИзтриване
 5. Сълзи напират в очите ми, защото знам за коя партия става дума. Напред, момчета!

  ОтговорИзтриване
 6. Бих казал, че между черното и бялото има твърде много цветове и нюанси. За мен основното е, обикновените хора да не се примиряват и да отглеждат и съхраняват НАДЕЖДАТА. В частност, да се множат активните граждани.

  ОтговорИзтриване
 7. Пробвай със Съюза на комунистите. За следващите избори! :)))

  ОтговорИзтриване