27.1.09

Случаят Кунева в Гърция

За тези които случайно не знаят:

Костадина Кунева, активна синдикалистка и секретарка на ΠΕΚΟΠ /Съюз на чистачките и домашните прислужници в Префектура Атика (гр. Атина и околности)/, толкова притесни босовете на фирмите, които наемат беззащитни жени за един комат хляб, погазвайки всякакви техни права, че решиха да й затворят устата. Двама неизвестни я нападнали пред дома й и я заляли със сярна киселина. Самата тя е разказвала преди инцидента за заплашителни телефони. Това се случи през декември. Големите медии в Гърция въобще не дадоха гласност на случилото се. Ясно защо. Но нали в Гърция, ако не друго, поне гражданското общество е будно. И солидарни демонстрации са организирани, и банкова сметка за финансово подпомагане на 44-годишната българка е открита, и въобще цялата общественост научи за случилото се, именно благодарение на будното гражданско общество.

Случаят Кунева в Гърция показва за пореден път две безспорно доказани истини през вековете - поне за тези, които си отварят очите.

От една страна, безцеремонните и безскрупулни действия на работодателите, когато виждат, че се засягат техните интереси.

От друга страна, необходимостта от солидарност между трудещите се хора, независимо от националната им принадлежност. Дали е гъркиня, българка или румънка, чистачката не е ли подложена на същата експлоатация? А ако са разделени, могат ли някога въобще да извоюват човешки начин на живот и работа?

А тези отсреща /работодатели, шефове, капиталисти, буржоазия, аристократи, инвеститори, бизнесмени, богаташи - кой както и да ги нарича, говорим за едно и също/ на това разчитат. Те именно в това са заложили много - различни по националност, религия или раса хора да се приемат едни други като врагове.

Това е нещо, което човечеството трябва още много дълъг път да извърви, за да го асимилира. Трябва още много кръв и пот да пролее, всякакви страдания да изтърпи, за да осъзнае тази проста истина, че тези, които го експлоатират и му налагат правилата – прословутите правила, за които никой от тези, които трябва да ги спазват, не е питан – само заради собствения си интерес, са готови на абсолютно всичко! А няма ли ответна реакция, загубени сме!

Докога народите ще се бутат като стада там, където вождовете им ги водят?

Повече за случая:

http://metafrasiorg.blogspot.com/2009/01/blog-post_6351.html


1 коментар:

  1. Най-големите престъпници са хората, които обръщат глава на другата страна. Хората, които не се интересуват. Ако всички бъдем единни и забравим неутолимия си егоизъм - обществото ще изглежда по съвсем друг начин. Но за съжаление, някои драпат за пари, власт, охолство. За какво ли им е? Както казва Казандзакис: всички сме храна за червеите.

    ОтговорИзтриване