25.2.10

Хората и нуждите им - над пазарите и печалбите!

Около два милиона и половина стачкуваха вчера 24-02-10 в Гърция.
Митинги и шествия имаше в много градове.
50.000 според INDEPENDENT и FOXNEWS, а 25.000 според гръцката полиция са били протестиращите в центъра на Атина.
Общата стачка беше обявена от:
ГСЕЕ /Обща конфедерация на гръцките трудещи се/ обединяваща всички синдикати в частния сектор.
АДЕДИ /Федерация на синдикатите на държавните служители/
ПАМЕ /Борчески фронт на трудещите се/ синдиката на Гръцката комунистическа Партия

От декларация на АДЕДИ четем:
„Свидетели сме на една безпрецедента криза. Криза в икономиката, политиката, обществото. Отговорна за това е политиката на неолиберализъм.
Основните компоненти на тази политика са: култ към пазара, произвол на капитала, на банковата система, на фондовите борси, на интересите, които, без принципи и морални ценности, унищожават бедните слоеве и средната класа, доходите на наемните служители и пенсионерите..."

От декларация на ГСЕЕ:
„Изискванията на пазара не може да станат правителствена политика, обществото не може да ги приеме, те не са решение за истинската икономика.
ЕС не може да е Съюз на банките, глас на финансистите и контрольор на пазара. ЕС е длъжен да бъде Съюз на гражданите и щит срещу печалбарските гризачи.
...
Отхвърляме неолибералните предписания.
Пазарът е длъжен да служи на обществото, а не обществото – на пазара.
Стига посегателства срещу правата на работниците.
Хората и техните нужди – над пазарите и печалбите.
СМЕТКАТА ДА СЕ ВРЪЧИ НА ИМАЩИТЕ И ПРИТЕЖАВАЩИТЕ "

И видео от протеста в Атина


Знак на протест:
Вратата на банка, зазидана с надпис:
Затворено поради лихварство

2 коментара:

  1. Всичко това ме кара да се замисля, как трябва да изглежда един богат човек в системата, която е в идеите на всички, които не са съгласни със сегашната..? „Изискванията на пазара не може да станат правителствена политика, обществото не може да ги приеме, те не са решение за истинската икономика.."- това е така вярно.. Единствено ме претиснява следното нещо: как един пазар или един имащ човек да служи на обществото, а то не на него... Най-лошото, което мога да си представя е... един талантлив човек, обичащ да получава също толко много (пари) в замяна на много добре свършената работа- и отсреща един ревящ беден, некадърен, мрънкащ човек, който смята, че богатия трябва да му служи, дори нищо да не прави- лицемерието взима страхотни размери... Не харесвам, когато немислещите бедни искат с оръжието на морала, на съвестта, да накарт богатите да се увстват гузни , че са богати.. Това е по принцип....иначе трябва да се прследи пътя на парите- доколко са спарведливи някои данъци, доколко някои правила на икономическия ни живот не са жестоки.....

    ОтговорИзтриване
  2. Само да кажа, че не съм аз анонимният, въпреки че съм съгласна с него.

    "Пазарът е длъжен да служи на обществото, а не обществото – на пазара." С това съм съгласна.

    Но сметката няма как да се връчи на тези, които са обрали Гърция, защото парите вероятно вече са в швейцарски банки или са непроследими. И мисля, че ако тези пари няма как да се открият, то гърците наистина трябва да стиснат зъби докато излязат от ситуацията и да се погрижат законите им повече да не позволяват да се случи същото. Като няма, значи че няма. Има ли полза да се увеличи още външият дълг и всички после да го връщат с данъците си?

    А ЕС не е съюз на банките, но също така ЕС не е и благотворителна организация - Гърция вече е взела сериозни пари от там за различни проекти. Но това са проекти за общото благо на съюза. А в случая става въпрос ЕС да даде пари директно за заплатите и привилегиите на гърците. Което е трудно за оправдаване.Пък и има и други държави в сериозни трудности освен Гърция - ако се дадат пари на едните, трябва и на другите. И тогава става грозно положението.

    Освен това четох, че в случая наливането на пари може дори да навреди и на Гърция и на ЕС. Не съм икономист, не мога да преценя доколко е вярно, но има известна логика. Така че...

    ОтговорИзтриване