12.3.10

Мерките няма да минатПовече от 80 000 души демонстрираха вчера, 11 март, в центъра на Атина, с което показаха решимостта си да не отстъпват, докато исканията им не бъдат удовлетворени. Всеобщата стачка беше обявена от трите конфедерации, обединяващи всички синдикати: ГСЕЕ (частен сектор), АДЕДИ (държавен сектор), ПАМЕ (Гръцка Комунистическа Партия). Според ГСЕЕ успехът на стачката е 90%.

Протестите бяха едни от най-динамичните за последните години, но същевременно и с най-много хвърлен сълзотворен газ, с който бе задавен центъра на Атина. Системата е решила непременно да озапти и последната бастилия в Европа.

Видео от протестите в Тесалоники /Солун/

И как се съобщават новините:
„Хулигани-анархисти атакуваха полицията.” - БТВ
„Без никакъв повод, провокативно, полицията атакува със сълзотворен газ в средата на шествието, опитвайки се да го прекъсне.” - прессъобщение на Координационния съвет на синдикатите от първо ниво. Всъщност това ясно проличава от горната снимка.


„Не се съобщава за пострадали.” - БТВ
„Ранени бяха 13 полицаи.” – прессъобщение на гръцката полиция.

Всеобщо е мнението, че протестните действия тепърва започват.
„Мерките няма да минат.”

4 коментара:

 1. Тази стачка няма да доведе до нищо добро

  ОтговорИзтриване
 2. Нищо против Гърция, но ако държавата не беше заложник на профсъюзи и нереалистично високи спрямо собственото производство заплати в последните 20-30 години, дотук нямаше да се стигне. Не може гръцките (както и българските, румънските, македонските) работници да се оплакват, че получават по-малко от немските след като произвеждат по-малко, работят по-малко часове и се пенсионират по-рано.

  ОтговорИзтриване
 3. Ок, приятелю.Но...
  Защо не ги пишеш тези неща и по форумите които заливат с помия Гърция и най-вече гърците. Защото досега не ти видях ника, а и стила на писане в нито един форум. ДА невъзможно е да се спори с "тъмни баалкански субекти", но една добре развита теза ще ти намери и повече последователи. Стоейки само в блога си, не чакай много посетители. Видно е и от броя на коментиращите. Приеми съвета ми благосклонно ако можеш.

  ОтговорИзтриване
 4. Анонимният е прав. Когато си отворя устата някъде да кажа добра дума за това, че гърците не позволяват да им играят фокстрот върху главите, и мен ме заливат с обвинения. Ти си по-навътре в нещата от мен, хубаво е думите ти да достигнат до повече хора. :)

  ОтговорИзтриване