14.7.15

Защо СИРИЗА загуби битката?

Целта е постигната. Капанът е заложен и чака мишките. ...СИРИЗА се разцепва... Ципрас се предаде, капитулира, Ципрас е предател.... Толкова леко, емоционално и първосигнално произнесохме присъдата, обяснихме всичко компетентно... после се чудим защо ли сме на този хал? 

Следващите няколко реда съдържат отговорите, които се търсят тези дни от нетърпеливите и лесно правещи заключения читатели, касаещи "капитулацията" на Гърция. Статията е превод от гръцки:





"В неделя вечер всички ние видяхме последното действие на организиран политически преврат от страна на най-консервативните неолиберални кръгове в Европа с единствена цел падането на първото правителство с лява основа в Европа. Целта - повече от очевидна: смачкването на позицията, с която нашето правителство зарази всички народи на Европа, че Европа може да поеме по друг път, различен от този на строгите икономии, път, продиктуван от основополагащите принципи на ЕС.
Министър-председателят и преговарящият екип бяха изправени пред три ясно откроени сценария:

1. Хаотичен фалит и Grexit
Има много критики за това, че не е имало план от страна на правителството и партията за напускане на еврозоната и връщане към националната валута. Отговорът е прост. Нямаше, защото такъв е невъзможен. Сметките не излизат. Една страна без надежден първичен и вторичен икономически сектор, една страна, която внася суровини от чужбина за почти всички отрасли на своето производство, със сигурност не може да има самодостатъчност. Дори и тези, които открай време поддържат връщането към националната валута и напускането на ЕС не са успели да разработят надежден план в тази насока. Самият Лапавицас (б.пр. - икономист, депутат на СИРИЗА и отявлен поддръжник на излизането от еврозоната) в неотдавнашно заседание на парламентарната група призна, че в този момент не можем да управляваме един Grexit. Единственото структурирано предложение за Grexit дойде от германския финансов министър Шойбле, за което всеки е съгласен, че е безкрайно разрушително.

2. Липса на споразумение и оставка
По логиката на Пилат Понтийски. Измиване на ръцете и предаване на тези, които управляваха с тези политики през изминалите години. Но ние знаем как ще управляват. Знаем кои народни слоеве ще носят тежестите. Знаем в кои джобове ще отидат евентуалните пакети за развитие. Знаем колко ще бъде засегната олигархията. Знаем също, че това би било абдикиране на левицата, не само в Гърция, но и в цяла Европа. Това би било едно ясно послание, че нищо в Европа не може да се промени, че не просто е загубена една битка, а е краят на самата война, от която излизаме победени...

3. Споразумение - болезнено, трудно, с рецесионни тенденции
Болезнено ли е постигнатото споразумение? Точно така!
Трудно ли е постигнатото споразумение? Точно така!
Преминава ли нашите червени линии постигнатото споразумение? Точно така!

Това споразумение обаче, колкото и трудно да е, ни дава някои основни инструменти. Дава ни шанс да продължим борбата. Дава ни възможността да разпределяме ние тежестите по социално по-справедлив начин. Дава ни възможността да разнищим вътрешните икономически преплетени интереси. Дава ни възможността да се реорганизираме и да контраатакуваме в скоро време и от по-добри позиции и разпределение на силите в рамките на Европа. Също така ни дава възможност за възстановяването на производството до степен, че да можем да изготвим надежден и реалистичен план Б, който ще бъде нашето оръжие в последващи преговори и конфликти.

Първият критерий на лявото съзнание е един единствен: кое е най-доброто за народа в дадения момент. 

Вярвам, че министър-председателят и преговарящият екип с отговорност и осъзнаване на последствията са решили с този критерий.

И нещо последно!

Нашата левица не се отказва! Нашето ляво се бори и отстоява!

Константинос Каранасиос – член на Координационен съвет Атина - СИРИЗА"

превод: Г. Мавракис
редакция: DS Translations

2 коментара: