13.2.12

Събитията в Атина с две думи


"Над петстотин хиляди граждани протестираха мирно по улиците на Атина и десетки хиляди в други градове, за да изразят несъгласието си с новите мерки. През това време, репресивните държавни органи биеха мирни демонстранти, докато оставяха на произвола парадържавни сили да изгарят Атина. Това е картината, която искат да се излъчи по световните телевизионни канали. Не образа на народа, който се бори за справедливост, а образа на парадържавността и разрушението. Гръцкият народ няма да се изплаши! Провокативните планове ще бъдат отблъснати! Гръцкият народ ще се бори, за да си извоюва суверенитета, демокрацията и независимостта, които му се отнемат! Никакво снизхождение на едно правителство, което се възползва от страха и ужаса и допуска исторически сгради в центъра на Атина да бъдат изгаряни от вандали, които би могло да контролира!"

Превод на Изявление от председателя на парламентарната група на СИРИЗА Алексис Ципрас, за вчерашните събития в центъра на Атина.

3 коментара:

  1. Мавракис, незнам какво те е впечатлило в това изказване на Ципрас...
    Как гръцкия народ ще извоюва демокрация и справедливост? Като на изборите през април Сириза вземе 12 вместо 6 процента? Голяма победа ще е това...
    Мирни протести - добре. И какво постигнаха? Нищо.
    Вярно е, че т,нар, "вандали" не са много наясно с целите и идеологията си, но що за "радикална левица" е тази дето се плаши от ужаса в очите на класовия враг и еснафите...
    Гледах протестите на живо по три гръцки телевизии и смея да твърдя, че полицията не можа нито да овладее, нито да "контролира" сблъсъците. Този път "вандалите" бяха добре подготвени.

    ОтговорИзтриване
  2. Весо ти мислиш, че тези които запалиха сгради и предизвикаха полиция да пръска сълзотворен газ още от началото на протеста, са наистина анархисти ли? Аз мисля, че не са. Но ако са, тогава ще престанат да са ми симпатични истинските анархисти. Защото виждаме резултата. Постигат ли нещо? Напротив, от една страна развързват ръцете на полицията да атакува демонстрантите и да ги разпръсква, това което иска системата, а от друга затварят все повече хора по домовете им, защото ги е страх да излизат на протест, като виждат какво става. Ще ми кажеш като ги е страх тогава си заслужават проблемите. Ок.
    Но, най важното за мен е, че истинската промяна може да дойде само ако поне 50% от обществото желае това. Аз не виждам това. Аз виждам по улиците да протестира едно малцинство на практика, нищо, че за българските разбирания гръцките протести са масови. 500 хиляди души спрямо пет милионния град Атина не е множество нали? И какво? Да речем, че избираме немирния път и да речем съборим властта. Като нямаш с теб множеството от обществото какво ще направиш после? Как ще приложиш идеите ти за ново устройство на обществото. Как ще се конфронтираш с капитала?
    А тези провокативни действия отдалечават, вместо да събират хората около идеите за ново общество.
    Така мисля аз и се извинявам за закъснелия отговор:)

    ОтговорИзтриване
  3. Много съм далеч съм от мисълта, че с подпалването на няколко банки и магазини, може да се свали системата.
    Но чета изявления от целия спектър на гръцката левица, че сегашната ситуация може да се смята за нова Окупация и народа е в състояние на Война с правителството и Тройката. Тогава? На война като на война. Безспорен факт е, че маскираните този път дадоха добър урок на полицията и показаха на целия свят, че има съпротива срещу капиталистическата наглост. Палежите бяха избирателни, нямаше ( за радост) бой между самите протестиращи. Врагът се стресна и това личи най-вече от истеричната реакция на медиите. А "левите" какво направиха - присъединиха се към медийния хор с приказките за вандалиъзм и "провокации"...
    Изключение направи КОЕ:
    http://bezlogo.com/2012/02/%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86.html

    Напълно ми е ясно, колко е трудно да се води борбата, когато противника е толкова силен, а "нашия лагер" е толкова разпокъсан. Но трябва, на всяка цена, да се намери начин, ако не заедно, то поне да вървят в една посока. Защото това в Гърция не е просто гръцка работа. Глобалните финансови терористи трябва да си счупят главата в Гърция, което ще доведе до много интересни и забавни събития в глобален мащаб.

    ОтговорИзтриване