26.6.11

Обща стачка и блокада на гръцкия парламент за 28 - 29 юни!



Народното /извънпарламентарното/ събрание на площад „Синдагма” Атина, разпространи следния призив:

28 - 29 юни: 48 часа на улицата!

Цяла Гърция на площад „Синдагма”, за да не мине Средносрочният план!

От един месец насам ние пълним площадите на цялата страна с искането да си вземем нашия живот в наши ръце. На 28 и 29 юни нашата борба ще достигне повратна точка. Правителството на нулевата обществена подкрепа се опитва да гласува в парламента Средносрочния план. Този план не трябва да бъде приет. Не можем да допуснем разграбването на общественото богатство, няма да толерираме мизерстването на множеството с цел осигуряването на печалбите за малцинството. Медийните маневри, фалшивите промени в правителството, както и изнудването от страна на правителството, МВФ и ЕС, не могат да ни подмамят. Сега вече знаем, че дилемата не е между Меморандума и банкрут, тъй като тези Меморандуми водят с математическа яснота до банкрут на обществото.

Във вторник и сряда, на 28 и 29 юни, когато тече двудневното обсъждане и гласуване на Средносрочния план в парламента, синдикатите са обявили 48-часова обща стачка. През тези два дни никой не трябва да работи, да консумира или да подкрепя по какъвто и да е начин отказ от стачката. От сутринта на първия ден на стачката се събираме на площад „Синдагма” заедно с народните събрания от цялата страна, както и от всички квартали на Атина.

В сряда на 29.06., в деня на гласуването на Средносрочния план, обграждаме парламента и изпращаме посланието, че народът го отхвърля!

От един месец насам доказваме, че не съществуват пътища без изход, че имаме силата да очертаем нова посока за обществото. Настъпи часът да направим следващата голяма стъпка. Сега е нашият час, сега говорим ние!

Или ние, или те - пряка демокрация сега!


Народно събрание на площад „Синдагма” - 22 юни 2011 г.

12.6.11

Призив за блокада на гръцкия парламент

В събота, 11 юни, Народното събрание на площад "Синдагма" разпространи призив за блокада на гръцкия парламент в навечерието на гласуването на така наречената средносрочна програма /актуализация на Меморандума, подписан между Гърция и „тройката” - МВФ, ЕС и Евр. централна банка, по-долу за краткост „програма”/.
Новото споразумение предвижда прекомерно увеличаване на данъците, по-нататъшно намаляване на заплати и пенсии, както и съкращаване на повече от 100 000 държавни служители през следващите няколко години.

Призивът гласи:

24 часа на улицата!

Това е нашият ОТГОВОР за ПРОГРАМАТА!

На 15 юни да обградим парламента!

Сега, когато правителството се стреми да прокара програмата, нека да обградим парламента, да се съберем и да останем на Синдагма.

Всички заедно да продължим и да засилим протестните действия, които започнаха на 25 май. Следващата стъпка е общата стачка на 15 юни /сряда/. Няма да спрем докато не върнат обратно програмата.

Подкрепяме по всякакъв начин общата стачка и протестираме мирно. На 15 юни не работим и не консумираме. Координираме се с всички граждани, които искат да изразят несъгласието си с програмата, със стачниците и техните синдикати, с народните събрания по места, с протестните действия и превземанията в цялата страна. Подканваме хората на изкуството да подкрепят протеста, да излязат по улиците заедно с нас и да предадат техния нюанс. Определяме три големи срещи:

Нека всички на 15 юни /сряда/ от 7:00 ч. да бъдем:

1. Пред Парламента;

2. На спирката на метрото „Евангелисмос”;

3. На стадион „Панатинайко”.

До 15 юни „орем” Атина, за да предадем навсякъде призива на Народното събрание на Синдагма. От сега определяме борбена среща за деня, в който ще бъде гласувана програмата.

Да се чуе силно нашият глас:

ПРОГРАМАТА НЯМА ДА МИНЕ

Народно събрание площад Синдагма
11 юни 2010 г.

9.6.11

Резолюция на Народно събрание на площад Синдагма - Атина

[неофициален превод]

Сега ще говорим ние!

Призив за паневропейски протест на 5 юни

От 25 май, хиляди граждани пълним площадите на цялата страна, заявявайки желанието си да вземем живота си в свои ръце. Ние имаме различни идеологии, но това, което ни обединява, е възмущението от случващото се, желанието ни за справедливост, равенство и достойнство. Ние сме различни, но ще останем заедно единни!

Гласът ни трябва да бъде чут навсякъде:

- защото не може да се жертват цели народи, за да не претърпят загуби кредиторите – дългът не е наш и ние няма да го плащаме,

- защото политическата система, която прави бедните още по-бедни, а богатите още по-богати, не може вече да решава вместо нас и трябва да бъде съборена,

- защото искаме да живеем с достойнство от труда си, без непрекъснатия тероризъм на безработицата,

- защото всички, които грабят общото богатство, трябва да си понесат наказанието,

- защото безплатното обществено здравеопазване и образование са неотменими права на всеки,

- защото Средносрочната програма (актуализиране на Меморандума с МВФ) няма да мине.

Организираната дезинформация не ни плаши. Ще останем по площадите докато онези, които създадоха днешната безизходица, си отидат, без да се връщат с различна маска: МВФ, Меморандум, Тройка, правителства, банки и всички, които ни експлоатират. Ще демонстрираме заедно докато: “Смут настане в подземното царство и дъсченият под се продъни от тежестта на слънцето” (от поема на Одисеас Елитис - гръцки поет, получил Нобелова награда за литература през 1979 г.)

ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ СЕГА!

Народно събрание на площад Синдагма – 2 юни 2011

Превод: DS Translations


7.6.11

Мечката се събуди!


пл. Синдагма, Атина, 05.06.2011 от in.gr

Най-после мечката се събуди!
Може би това очакваше този блог, за да тръгне наново. Най-после гърците станаха от канапето. Вече втора седмица пълнят площадите на всеки град.
Роди се един нов политически субект, който разчупи страха и доведе отново надеждата. Самонарекоха се „Аганактисмени”.
„Недоволните” – така видях преведена в някои български сайтове думата Αγανακτισμένοι /Аганактисмени/. Мисля, че преводът е мек. Според мен правилният превод е „ядосани, сърдити, възмутени, гневни”. Този стремеж да заобляме смисъла на думите, сакън да не ни обвинят, че сме негативно мислещи, ме вбесява. Все едно онези горе да ни изнасилват, а ние, за да не ни обвинят в негативизъм, да казваме, че правят любов с нас.

Та, всеки ден в Атина, на площад Синдагма (Конституция) пред парламента, от 18 ч., се струпват хиляди „аганактисмени” от различни възрасти, с различни политически убеждения, или аполитични. Характерното на този нов тип протест е, че протестиращите не са организирани от никаква партийна, синдикална или друга организация. Няма конкретна предварително подготвена програма, списък с лозунги или искания, още по-малко предложение за алтернативно управление или рецепта за излизане от кризата. За сметка на това хората са многобройни - хиляди, стотици хиляди. Няма тояги, камъни или „Молотов”, чупене на витрини. Протестите са мирни, организирани главно чрез интернет. Общото, което събира всички тези хора, е разочарованието, стигнало до отвращение от управляващите, политиците, продажните синдикални лидери, банките, спекулантите, юпитата, капиталистите, системата като цяло. Разбира се, разни хора дават различно обяснение за причината за кризата. Могат да се чуят всякакви реплики като ”всички са против нас”, „има заговор срещу Гърция”, „емигрантите виновни за всичко”, „политиците виновни”, „всичките 300 на клада” /броя на депутатите в гръцкия парламент/, „да се изгори парламента”, „не плащаме дълга, защото не сме го предизвикали ние”, „банковата система е виновна", „капитализмът е виновен” и т.н. В едно са единодушни: Да се махат управляващите, защото, колкото повече стоят, толкова по-лошо за страната. Но за това, какво би последвало, мненията не са единни.

Специално в неделя, 5 юни, бяха събрани толкова много хора, че дори казионните медии, които винаги гледат да потулят или критикуват протестните действия, изтъквайки слабостите им, нямаха друг избор, освен да покажат истината.
А истината е, че вече хората се събудиха. Не приемат повече обезценяване на своя живот. Не приемат да ги натоварват с още повече заеми, които ще плащат поколения напред. Една голяма част са разбрали, че цялата патаклама става, за да се защитят интересите на кредиторите, за да знаят спекулантите, които трупат огромни богатства на гърба на народите, че парите им от предишни и бъдещи кредити ще бъдат опазени, независимо дали това ще стане с унищожаването на една голяма част от народа.
Всички признават, че за първи път през живота си виждат толкова много хора събрани в центъра на Атина!
„Не дължим, не продаваме, не плащаме”, „крадци, спекуланти, банкери”, „няма да си тръгнем, ако не си тръгнат” пишеше на някои от плакатите онзи ден.

Според мен, най-ценното, което се ражда в този нов тип протести, е провеждането всяка вечер от 21 ч. в центъра на пл. Синдагма, на „λαϊκή συνέλευση” = „народно събрание”. В него участват всички желаещи „аганактисмени” в опит за прилагане на пряка демокрация. В него процедурите текат съвсем демократично. Всеки желаещ може накратко да говори и предлага. Сформирани са екипи, разпределят се различните дейности, които се налага да се извършват – протоколиране, юридически консултации, медицински, хранене, почистване и околна среда и т.н. и всичко на доброволни начала.
Едно важно решение, взето завчера от въпросното народно събрание, е вечерта преди гласуването в парламента на средносрочната програма /актуализиране на Меморандума с МВФ/, вероятно на 15 юни, да бъде блокиран парламента, а в деня на гласуването да тръгнат от всички квартали на Атина масови шествия с крайна точка пл. Синдагма. На същия ден протестни действия ще се проведат пред сградите на СЕВ /Съюз на гръцките индустриалци/, Централата на гръцката банка и др., през времето, когато там ще текат разискванията в парламента - жива верига около него.
Разбира се, не всички желаят да участват в тези събрания. По-темпераментните, така да се каже, предпочитат да стоят пред парламента, да вдигат шум, да ръкомахат против депутатите. Има едно специфично за гърците ръкомахане – отворена длан срещу обекта, който много „уважават" :)

„Ние сме им нужни, те на нас не!”
„Дългът не е наш, той е направен от лихварите-банкери, от тези, които са усвоили крупни суми от Олимпиадата и други обществени поръчки. Щом дългът не е наш, не го плащаме”
Тези и още много други интересни изказвания чух от прякото предаване по интернет на народното събрание в Синдагма (real-democracy.gr)

Протестът продължава, "аганактисмини" се събират всеки ден от 18 ч. Очакват се интересни събития.