11.2.10

СМЕТКАТА ЗА КРИЗАТА ДА СЕ ВРЪЧИ НА ИМАЩИТЕ И ПРИТЕЖАВАЩИТЕ!

Вчера, 10 февруари, бе парализиран държавният сектор в Гърция. Причината беше 24-часовата стачка, обявена от АДЕДИ (Федерация на синдикатите на държавните служители) и ПАМЕ (синдиката на Гръцката комунистическа партия в частния сектор), като отговор на „оздравителните мерки”, които правителството има намерение да предприеме за преодоляване на кризата.
Основните искания според сайта на АДЕДИ бяха:
Не! на намаляване на заплатите.
Не! на отстъпването на социалните права.
Не! на влошаването на социалната сигурност, намаляване на пенсиите и повишаване на възрастта за пенсиониране.
...
СМЕТКАТА ЗА КРИЗАТА ДА СЕ ВРЪЧИ НА ИМАЩИТЕ И ПРИТЕЖАВАЩИТЕ!

Ето кадри от митинга в Атина, които не показа нито една телевизия:



И моята гледна точка в Телевизия Стара Загора по въпроса за стачните действия в Гърция, в т.ч. и земеделските блокади.

1 коментар:

  1. Уважавам политически мотивираното защитаване на интереси и винаги съм се възхищавал на гърците за политическото им мислене, но положението в момента е малко по-различно и от политически игри и хватки нещата доста са се забатачили явно.

    Да се обясни целия батак на финансите в Гърция с експлоатиращите класи е прекалено опростяване на фактите май. Корумпираните и тези във властта са намазали най-много, не се и съмнявам.

    НО е и очевидно, че гръцкия народ живее над възможностите си от бая години и корекция е нужна. Пенсиионната възраст е супер рано, пенсиите са наистина супер, но някой трябва да произведе нещо за тези пари. А и за капак да не забравяма десетките хиляди слугини (българки най-често) и селски работници от чужбина. В най богатите европейски страни няма толкова слугини...

    От политически сметки и защитаване на интереси, на гърците май не им остава време да поработят и произведат нещо, което да им покрива стандарта на живот.

    Погледнато пък от гледната точка на мизерията и безкрайното затягане на колани в България, плачът на държавните работници в Гърция е наистина гротеска.

    ОтговорИзтриване