3.10.09

Как ще гласувам /този път мога/ в Гърция утре?




Без много обяснения, моят главен критерий за избор на партия е: Кой би могъл да защитава моите интереси? Първо тръгвам от там, „моите интереси”. Съвпадат ли те с интересите на тези, които защитават партиите, редували се досега на власт /Нова Демокрация и ПАСОК/? И чии интереси защитават тези партии? Нима ще открия наново колелото? Но ще го кажа пак, за тези, които още са сънени: Те защитават интересите, на първо място, на притежаващите капитала – местен или чужд. Още отсега лидерът на ПАСОК /партия, която според проучванията отпреди 15 дни, ще спечели първо място/ декларира вярност към американските “братя”, като уведомява, че ще преразгледа договора за петролопровода Бургас - Александруполи. Притежаващите капитала ЗА или ПРОТИВ моите интереси са? Аз категорично твърдя, че са против. А моите читатели са интелигентни, за да разберат това без обяснения. Е, тогава как бих гласувал за партия, която доказано защитава главно интересите на тези, които са против моите такива?
А един гръцки приятел обича да си задава въпроса: Как мога аз да пусна същата бюлетина като Вардиноянис, какво общо имам аз с него? /Вардиноянис е гръцки магнат/.
Още един акцент: Има и в Гърция от няколко години една партия, „народна” и “ортодоксална”, която ни връща с поведението и лозунгите си в 30-те години на миналия век и още по-назад, залагайки на „модерния” национализъм. Всъщност не играе ли и тя, волно или неволно, по гайдата на едрия капитал, който всъщност /една част от него поне/ си трие ръцете, когато тук и там се създават конфликти и напрежения? Само ще кажа, че Гърция е в първите места в Европа по разходи за въоръжаване, заради “източната опасност”.
За кого бих гласувал ли? Има ли партия, на която членовете се борят не само по време на предизборна кампания, а постоянно, организирайки гражданското общество, борейки се за различни каузи, които засягат милионите обикновени хора, каквито сме аз и ти, читателю? Каузи като ефективна защита на околната среда, отпор на отнемането на правата ни, отвоювани с кръв от десетилетия насам, нормално образование, човешко здравеопазване, справедливо отношение на държавата към гражданите. Но е ясно, че такава партия трябва да е готова да се противопостави на големите интереси. Има ли такава партия?
Да, мисля, че в Гърция има 2-3 такива партии…. /еее, сега не искайте да издам за кого точно ще гласувам:) /

Политически партии, които участваха в парламентарни избори от 2004 и 2007 г. с резултати:
Пояснения:
Гръцкият парламент се състои от 300 места.
В Гърция гласуването е зъдържително по закон, но това зъдължение е формално. Никой, никога не те дири, дали си гласувал или не.

3 коментара:

  1. Гласувал си ти за гръцките Зелени, ама не си казваш:))

    Между другото, какво точно представлява Сириза? В България под радикални леви разбираме комунисти, пък си има отделна комунистическа партия и се чудех...

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм много запознат, но до колкото знам СИРИЗА е коалиция от много леви партии.

    Радикално леви не винаги означава комунисти. До колкото знам ККЕ (голямата гръцка комунистическа партия) е сталинистка, а по много въпроси стои на националистически/консервативни позиции. Тоест не е задължително всички да я класифицират като лява. Но може и да бъркам. Знам, че имат голяма история и в миналото са били наистина радикална организация, но това май не е така вече.

    Докато СИРИЗА е коалиция от много партии. От Маоисти(КОЕ) до такива на леви природозащитници (екосоциалисти). Тук социалисти имам предвид истински такива, а не псевдотакива като нашите БСП престъпници. Например представителят на Сириза в Европейския Парламент е в едните (левите) Европейски Зелени. В ЕП има две парламентарни групи на зелени партии, едните са ляворадикални, другите са по умерени.

    ОтговорИзтриване
  3. Понятието ляво се тълкува различно. На пример в България БСП се смята за лява партия. А в Гърция много отдавна никой не смее да нарече ПАСОК лява.
    Аз като лява разбирам позиция/партия/движение, която се противопоставя радикално на статуквото – разбирай системата.
    При това положение смятам ККЕ също като една лява партия, разбира се. Тя е една партия с богата история и голям принос в борбите за подобрението на живота на обикновения народ. Това, че на последък флиртува на ново със сталинизма и че много от практиките й са анахронистични, не е причина мисля, да я изключим от определението лява. Нека не забравяме, че твърдата й антикапиталистическата позиция и практика не се оспорва от никого.
    За СИРИЗА съм писал в статията ми „Какво стана миналата седмица в Гърция? Политическата карта преди и след изборите” / http://mavrakisbg.blogspot.com/2009/10/blog-post_10.html / .
    Да, това е една коалиция от десетина партии, движения и обединения на личности, с общ знаменател лява идеология. В нея има от комунисти до такива които допускат сътрудничество с ПАСОК. И не малка част бивши активисти на ККЕ. Труден експеримент. Мисля, че и в България е нужна една такава коалиция :)

    ОтговорИзтриване