2.7.09

Как бих гласувал, ако можех?

Без много обяснения, моят главен критерий за избор на партия е:
Кой би могъл да защитава моите интереси?
Първо тръгвам от там, „моите интереси”.
Съвпадат ли те с интересите на тези, които защитават партиите, редували се досега на власт? И чии интереси защитават тези партии? Нима ще открия наново колелото? Но ще го кажа пак, за тези, които още са сънени: Те защитават интересите, на първо място, на притежаващите капитала – местен или чужд. Същото важи и за тази нова партия, на която проучванията отреждат първо място. Тя още отсега декларира вярност към имащите богатствата, с бизнес - структури по места и други прояви.
Притежаващите капитала ЗА или ПРОТИВ моите интереси са? Аз категорично твърдя, че са против. А моите читатели са интелигентни, за да разберат това без обяснения.
Е, тогава как бих гласувал за партия, която доказано защитава главно интересите на тези, които са против моите такива?

А един гръцки приятел обича да си задава въпроса: Как мога аз да пусна същата бюлетина като Вардиноянис, какво общо имам аз с него? /Вардиноянис е гръцки магнат/

А колкото до изкуствения конфликт доганизъм – антидоганизъм, отново доказва моята теза: КАПИТАЛЪТ И КОЙ ЩЕ ГО УПРАВЛЯВА - НАД ВСИЧКО.

Още един акцент: има партии, „народни” или не, които ни връщат с поведението и лозунгите си в 30-те години на миналия век и още по-назад, залагайки на „модерния” национализъм. Всъщност не играят ли и те, волно или неволно, по гайдата на едрия капитал, който всъщност /една част от него поне/ си трие ръцете, когато тук и там се създават конфликти и напрежения?


За кого бих гласувал ли?
Има ли партия, на която членовете се борят не само по време на предизборна кампания, а постоянно, организирайки гражданското общество, борейки се за различни каузи, които засягат милионите обикновени хора, каквито сме аз и ти, читателю? Каузи като ефективна защита на околната среда, отпор на отнемането на правата ни, отвоювани с кръв от десетилетия насам, нормално образование, човешко здравеопазване, справедливо отношение на държавата към гражданите. Но е ясно, че такава партия трябва да е готова да се противопостави на големите интереси.
Има ли такава партия? Тогава бих гласувал за нея.


Още нещо: Живея, работя, плащам данъци, харча пари в България, от ....векове :) Докога няма да имам право, понеже съм чужд гражданин, да гласувам на парламентарните избори?