1.5.09

1 май - ден на труда? Поредната заблуда.

1 май 2009 в Атина

Докога ще продължават медии и политици в България, а предполагам и в други бивши соц-страни, да определят 1 май като "ден на труда"?
Звучи ми най-малкото глупаво. Глупава заблуда.

Хората по света на този ден честват борбите въобще и жертвите, дадени от трудещите се за по-човешки условия на труд. На някои това звучи банално. Звучи "комунистическо". Но, искаме не искаме, ако на 1 май 1886 не беше издигнат лозунгът "8 часа работа, 8 часа отдих, 8 часа сън", ако това не бе предшествано и последвано от постоянни борби по цял свят, със или без човешки жертви, по никакъв начин нямаше да е наложен в законодателството на повечето страни в света регламентираният 8-часов работен ден. Същото се отнася, разбира се, и за ред други придобивки на обикновените хора.
Малко ме интересува дали тези, които са се борили, или се борят, са комунисти, анархисти, социалисти, дори и десни /рядък феномен, но съществува/. Въпросът е, че както винаги става в историята, от постигнатото и от жертвата на някои /обикновено шепа хора/ се възползва множеството. А също, както винаги става в историята, възползвалите се плюят онези, които трябва да почитат като герои.
На критиците на тези мои слова, задавам отново въпроса:
По какъв начин е ренгламентиран 8-часовият работен ден?

А по въпроса за налагането на заблудата "ден на труда" имам следното обяснение:
Властващите през "социализма" са били в затруднено положение относно този ден. 1 май е бил ден, който по идеология е трябвало да се почита, следователно да се празнува. Но срещу коя власт е трябвало да бъде насочена борбата за по-добри условия на труд и живот, какъвто е смисълът на този ден? Естествено, не срещу тяхната. За това измислиха заблудата "ден на труда". Поредното пресушаване от смисъл на още едно понятие.