28.2.09

"Константина Кунева победи от болницата"


това е заглавие на статия, поместена на първа страница в атинския вестник „Авги” от 26-02-09.

Важните моменти от статията в свободен превод:

Една от най-важните стъпки в борбата на ПЕКОП /Съюз на чистачките и домашните прислужници в Префектура Атика (гр. Атина и околности) – синдиката, в който Кунева е секретарка/ срещу работодателския произвол, се реализира вчера, вдъхвайки оптимизъм и решителност на много несигурни за положението си работещи по света.
Главното искане за отстраняване на работодателската компания ИКОМЕТ на г-н Икономакис от ИСАП /Електрическа Железница Атина-Пирея - държавна компания/ поради произволности в ущърб на работниците в сектор почистване, както и неспазване на клаузите по договора между двете компании, върви към последната си фаза на решаването му.
Положителната тенденция е резултат от срещата в превзетата от първостепенни синдикати централа на ИСАП между представители на ПЕКОМ, Съюза на работещите в ИСАП, както и с изпълнителния директор Н. Папатанасис, където последния, въпреки първоначалното му нежелание, официално прие исканията на Съюза.

Константина не е сама. ИСАП - ИКОМЕТ Убийци

Трите точки, по които бе постигнато споразумение, са:
- „Управлението на ИСАП ще пристъпи към всякакви адекватни действия при констатиране на неспазване от страна на изпълнителя на договорености, което ще доведе до съответните последствия, в т. ч. прекратяване на договора.”, както пише в съставения протокол от срещата.
- Управлението на ИСАП ще внесе предложение за назначаване на постоянен персонал за извършване на почистването, искане с ясни политически измерения, тъй като изпълнението му зависи от намеренията на правителството.
- При обявяване на новия търг за почистването, условията на търга ще са резултат от тясно сътрудничество със съюза на служителите в ИСАП и с ПЕКОМ така, че да се гарантира спазването на законните права.

Синдикалистките представиха пред г-н Папатанасис редица данни, които доказват незаконните действия на г-н Н. Икономакис във връзка с незаплащането на тежкия и нездравословен труд, възползвайки се от популярния номер с половинчасовата почивка – неща, за които изпълнителният директор е бил уведомен и преди.
Те изискаха също така г-н Папатанасис да поеме отговорността си за прахосването на държавни средства, тъй като една е сумата, отпускана от държавната компания ИСАП на частната ИКОМЕТ, а друга е сумата, получавана от служителките!


Статията посвещавам на скептиците, които не намират смисъл в синдикалните борби от една страна, а от друга на тези, които се заблуждават, че системата може от само себе си чрез прословутите „правила” да работи за „благото на гражданите”.


И още нещо: Нека не забравяме, че ситуации на погазване на правата на служителите срещаме всеки ден в много компании, „реномирани” или не, и в България. Кога ли ще се организират и те?

19.2.09

Време е за куиз! Намерете разликите. Давам жокер: 60 години


За още "забавление" кликнете


Знам, че ставам банален. Но не мога да гледам и слушам /затова вече и толкова гледам и слушам / „неутралните” медии и част от блогърите да оправдават днешните нацисти.

Престъпна е неутралността при съотношение на убити от последната агресия на фашисоидите 1000 + цивилни към 13 войници! (Не уважават ли тези хора закона на Мойсей?)

Снимките са от http://www.tvxs.gr/v3657

18.2.09

Как се произвеждат новини с помпозни заглавия – Константина Кунева епизод ІІ


След кратко сърфиране из интернет, открих следната неточна /по-долу я опровергавам/, но пък за сметка на това помпозна новина:
вижте само как се копират едни други. Ако новината е достоверна, иди-дойде, но ако не е, какво се случва с изстрадалото обществено мнение?

  • http://lead.actualno.com/news_221444.html
Издигат изгорената с киселина Константина Кунева за евродепутат
Коалицията на радикалната левица "Сириза" иска да сложи Константина Кунева начело на листата си за изборите за евродепутати на 7 юни, съобщи гръцкият вестник "Македония".

  • http://www.kompasbg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5945&Itemid=39
Коалицията на гръцката радикална левица “Сириза” иска да сложи залятата с киселина българка Константина Кунева начело на листата си за изборите за евродепутати на 7 юни, съобщи гръцкият вестник “Македония”.

  • http://www.novini.elitno.com/?p=7462
Издигат изгорената с киселина Константина Кунева за евродепутат
Коалицията на радикалната левица “Сириза” иска да сложи Константина Кунева начело на листата си за изборите за евродепутати на 7 юни, съобщи гръцкият вестник “Македония”.


  • http://www.bgnet.info/index.php?option=com_content&task=view&id=12435&Itemid=38
Издигат изгорената с киселина Константина Кунева за евродепутат
Коалицията на радикалната левица "Сириза" иска да сложи Константина Кунева начело на листата си за изборите за евродепутати на 7 юни, съобщи гръцкият вестник "Македония".


  • http://viara-online.com/show_news.php?show=25218
Гърция издига Константина Кунева за евродепутат
Коалицията на радикалната левица "Сириза" иска да сложи Константина Кунева начело на листата си за изборите за евродепутати на 7 юни, съобщи гръцкият вестник "Македония".


Но и медията, за която всички ние плащаме – БНТ:

  • http://www.bnt.bg/bg/news/view/4195/partija_v_gyrcija_predlaga_kostadinka_kuneva_za_evrodeputat
Партия в Гърция предлага Костадинка Кунева за евродепутат
Залятата с киселина в Атина българка Костадинка Кунева да оглави партийна листа за изборите за Европейски парламент. Това предлага гръцката партия Коалиция на радикалната левица СИРИЗА.
Тук текстът се различава малко от другите, само че бих искал да разбера как се казва този „говорител на партията”, който „специално за БНТ” е „потвърдил новината”?



  • http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-02-13&article=266645
Гърци ще правят нашата Костадинка евродепутат
Коалицията на радикалната левица "Сириза" иска да постави Костадина Кунева начело на листата си за евроизборите на 7 юни, съобщи гръцкият в. "Македония".

  • http://www.vsekiden.com/?p=45475
Гръцката радикална левица иска залятата с киселина българка за евродепутат
Коалицията на гръцката радикална левица “Сириза” иска да сложи залятата с киселина българка Костадина Кунева начело на листата си за изборите за евродепутати на 7 юни, съобщи гръцкият вестник “Македония”.

  • http://www.dnevnik.bg/sviat/2009/02/16/676098_gruckata_levica_izdiga_bulgarka_za_evrodeputat/
Гръцката левица издига българка за евродепутат
Лявата гръцка коалиция СИРИЗА е предложила на българката Костадинка Кунева, залята с киселина преди Коледа пред дома й в Атина от неизвестни лица, да оглави листата й за предстоящите избори за Европейски парламент.
А тук има и нещо, което въобще не отговаря на истина, ама в никакъв случай:
„Досега единствено българските синдикати, след дипломатите в Гърция, се ангажираха с пряка помощ за Кунева.”
Защото аз съм свидетел как по бг новините гледах председателя на КНСБ да съобщава, че ще се погрижат от синдиката да открият банкова сметка, когато аз вече бях виждал такава от гръцки новинарски сайт.


И ето прословутата статия в гръцкия вестник „Македония”:

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση της κεντρικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Τρίτης ο Αλέκος Αλαβάνος πρότεινε τη μετανάστρια από τη Βουλγαρία, συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, για τη θέση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του συμμαχικού σχήματος.
Η πρότασή του συζητήθηκε μέσα σε θετικό κλίμα και βρήκε ένθερμη υποστήριξη από εκπροσώπους συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ΑΚΟΑ.

Мой превод:
Според информация от заседание на централния секретариат на СИРИЗА /Коалиция на радикалната левица/, състояло се във вторник вечерта, Алекос Алаванос предложил преселницата от България, синдикалистката Константина Кунева, да оглави листата на коалиционната формация за евроизборите.
Предложението му е било разисквано в положителен климат и е намерило поддръжници сред представители на някои фракции в СИРИЗА, като АКОА (бел.прев.: малцинствена групировка в основната партия "Коалиция на левицата на движенията и екологията", участваща в коалицията СИРИЗА).

Откъде е видно /ако въобще приемем информацията на в. "Македония" за достоверна/, че СИРИЗА „издига българката за евродепутат” и то „начело на листата”?
Само предложение е постъпило, което пък
аз да информирам, че не е прието от мнозинството. По простата причина, според информация от кадри на СИРИЗА, че Коалицията не иска да спекулира с драмата на Константина . Иначе пък по мои наблюдения това беше организацията, която от самото начало направи всичко възможно, за да се разчуе историята.

Също така и Н. Бистис, кадър на най голямата опозиционна партия ПАСОК /братчето на БСП/, предложи неговата партия да издигне кандидатурата. Това вече е гавра! Само да отбележа, че ПАСОК е партията, която до 2004 г. е била близо 20 години на власт и е допуснала да се вкорени дълбоко в обществото цялата гнилост, която доведе до заливането с киселина на синдикалистката.
Но има и един много важен, може би главен фактор:
Самата Кунева, като чу за тези слухове, категорично отказа всякакво депутатско място. Тази смела жена показа още веднъж гордост и характер!

16.2.09

Как Израел разбира примирието


В началото на месеца, група за защита на човешките права към ISM (Международно Движение за Солидарност) , както и група журналисти от RAI 3 (Италианска държавна телевизия), придружаващи палестинско семейство по негова молба до нивите, за да си свършат земеделската работа в южната част на Ивицата Газа, бяха подложени на обстрел от израелски войници. Сред тях беше и един грък, член на Дружеството за Солидарност с Палестинския народ "Интифада".

Ето видеото от момента на изстрелите

10.2.09

Изкуствено ли е напрежението поради купуване на оръжия?


В един мой коментар в началото на миналия месец в Мониторинг се усъмних в сериозността на писаното от гръцкия вестник „Авриани” относно „провокациите на Турция в Егейско море”, които „ескалирали и били на път да доведат до нова война”.
Изглежда се оказах прав.
Преди две седмици се разкри и същинската новина:
Гърция купува нови оръжия!
Известният в Гърция журналист С. Кулоглу с разобличаващите си политически репортажи пише в новинарския сайт и блог (Телевизия без граници) на 26.01.2009:
Заглавие: Изкуствено ли е било напрежението с Турция поради купуване на оръжия?
Ето в свободен превод някои акценти от статията:
"Докато гръцките медии подклаждат напрежение за евентуална „турска опасност”, в Турция си нямат „хал хабер” за това, нещо повече - там се случват редица нечувани до момента миролюбиви инициативи.
Неотдавна в един от кварталите на Истанбул с познатото на българите старо наименование Сан Стефано, сега Yesilkoy, се случи новаторско за Турция събитие - кметът на квартала даде името на една от улиците на гръцкия лекар Д-р Константин Калангос, който е живял и работил в същия квартал.
Цялото тържество се е осъществило на открито с гръцки и турски танци, веселба, музика и мезета. Синът на доктора, който понастоящем живее в Швейцария, е бил официален гост и е държал реч пред събраните турци, ромеи (гърци), евреи и арменци, населяващи квартала. Събитието е отразено подробно от турските медии.

С други думи, всички събития в съседната страна говорят за един съвсем противоположен на кризисния климат, който се внушава в Гърция. От началото на годината турският държавен канал (TRT-6) излъчва 12 часа в денонощието на кюрдски език, който беше забранен преди няколко години. Правителството разглежда също вероятността да се стартира телевизионен канал на арменски език.
Преди няколко седмици по интернет тръгна инициатива за събиране на подписи за извинение за геноцида над арменците, една тема-табу за турското общество и кемалската воена номенклатура. За първи път в историята на съвременната Турска република, обикновените граждани започват да говорят открито за защита на малцинствата, повдигайки въпроси от миналото.
Вълната за извинение стана модерна. В Смирна (Измир) група граждани поеха инициатива под надслова „Извиняваме се, че ги избрахме”, като имат предвид двама местни депутати, които са се обърнали срещу малцинствата. С правителствено решение е върнато турското гражданство на всеизвестния турски поет Назим Хикмет, който след заточения и затвори е починал без гражданство в Москва. За турската левица това има символична стойност.
Министърът на Културата е поискал извинение от Алевитите /турско религиозно малцинство/ и в резултат на техни протестни действия(http://greece-salonika.blogspot.com/2008/11/h_17.html , http://www.dveri.bg/content/view/7613/33/ , http://www.dnevnik.bg/sviat/2008/02/04/455189_protesti_na_alevitite_sreshtu_pravitelstvoto_v_turciia/) съобщи, че ще превърне в музей ресторанта, в който десетки Аливити са убити през 1992 г. в резултат на терористичен акт от страна на турски парадържавни структури. Колкото и отвратително да звучи интервюто на известен турски артист, в което той признава, че е убил 10 гръцки кипърци през 1974 г. по време на турската офанзива в Кипър, то също е резултат от гореспоменатите инициативи.

Още по-важно е, че „дълбоката държава” и косвено военната номенклатура поемат удар след удар в резултат на разкритията по случая Ергенекон (тайна мрежа от бивши военни, политици и др. с цел дестабилизиране и вземане на властта от крайните националисти). Досега са арестувани и се разпитват десетки граждани „извън всякакво подозрение” като бивши генерали, военни офицери, но и университетски преподаватели, журналисти, писатели полицейски началници, адвокати.
Военните, които са дърпали конците при всяко гръцко-турско напрежение, са в отстъпление. Специалистът по военните въпроси Али Байрамоглу е писал, че „става въпрос за съвсем нова ера за Турция.”
А за да съществува напрежение между двете страни, трябва на първо място да се фанатизира общественото мнение в тях.

Как бихме могли да свържем горното с дебелите заглавия на гръцките медии за криза в Егейско море? (някои от които се превеждат и в българското медийно пространство, катокато www.bta.bg/cgi-bin/site.1/freenews/bulgariaes_news.pl?sepfilename=337833760, или както споменах в началото http://monitoringbg.blogspot.com/2009/01/blog-post_6472.html)

Всъщност става въпрос за турски военни учения в Егейско море, които се повтарят всяка година по това време. Някои турски самолети са нарушили района за полетна информация (FIR Атина), а не националното въздушно пространство на Гърция, но това е по-скоро обичайна практика, както и отблъскванията от страна на гръцките самолети.
Случаят с турската фрегата «Turgutreis», която всъщност наруши правилата за безвредно преминаване, а не гръцките териториални води, близо до Сунион, нашумя много, но само в Гърция.
Според публикация в турския вестник „Хуриет”, турския генерален щаб стартира разследване, за да се установи дали фрегатата се е отклонила от хода си. Ако се предположи, както е писано в гръцките медии, че от турска страна се е подклаждало напрежение, тогава реакцията на фанатичния и обикновено поръчков в-к „Хуриет”, както и на генералния щаб, нямаше ли да бъде съвсем различна?

Отговор е дало гръцкото правителство:
Съобщи се за нова програма за въоръжение на стойност 5,6 милиарда евро!”

За да се събере тази сума става ясно какви тежести се стоварват върху гръцкия данъкоплатец. А той горкия трябва да е убеден, че има защо!
„Това е без прецедент за цяла Европа. При условия на тежка икономическа криза, едно правителство харчи огромни средства за въоръжаване, които, както е установено от специалисти, минимално допринасят за отбраната на страната – независимо от намеренията на Турция.
Единствено печелят търговците на оръжия, тези, които ще гушнат процентите, и разбира се партийната каса в предстоящите избори.”

Докато тук и там надъхват хората едни срещу други, а и хората не обичат да си задават много въпроси, тарикатите потриват доволно ръце и инвестират в това.

Докога народите ще се бутат като стада там, където вождовете им ги водят?