30.6.09

Екип от данъчни изгонени от остров Лимнос


Миналата седмица, на гръцкия остров Лимнос се случи нещо безпрецедентно:

Екип от Отдела за специални данъчни проверки (ИПЕЕ бивш СДОЕ) към Министерството на финансите бе изгонен от острова.
В местния сайт на Радио „Алфа” и вестник „Лимнос” четем следното:

„Трима служители на ИПЕЕ, пристигнали на острова в сряда (24 юни) преди обед за рутинна проверка, към 17:00 ч. същия ден се озоваха обкръжени в хотела, в който бяха отседнали, от множество граждани.
Местен инициативен комитет реши към 13:00 ч. да пристъпи към конкретния начин на протест, като за 4 часа успя да събере 200 души. Събралите се поискаха от служителите на ИПЕЕ да напуснат незабавно Лимнос. Данъчните естествено уведомили началника си, но останаха в хотела, блокирани от протестиращите, които им връчиха протестен Меморандум. Същият бил изпратен до началника им, който информирал, че „ще го предаде на Министерството на финансите”.
Събралите се настояха данъчните служители да си тръгнат с ферибот, който преминава през Лимнос по посока Лезбос същата вечер в 01:10 ч., за когато бе насрочено ново протестно събиране в 23:00 ч.
На втория протест се събраха много повече хора, първоначално пред хотела. Когато обаче се установи, че въпросните служители не са в хотела, а в таверна до площада на автогарата, шествието се отправи натам с настояване за незабавното им заминаване. Дори полицията, пристигнала на място, не успя да се справи и след едночасова блокада данъчните решиха да напуснат острова.
Придружени от полицията (!), те отидоха до хотела, за да си вземат багажа, докато протестиращите се насочиха към пристанището, за да ги „изпроводят поживо-поздраво”. Към 1 часа през нощта стотици лимносци освиркаха групата на ИПЕЕ, докато се качваше на кораба.

Основната теза на протестиращите лимносци е, че активността на държавата се изчерпва с постоянни проверки за събиране на данъци, а в същото време продължава да е глуха и бездейна за нуждите на острова от по-добър морски транспорт, по-добро медицинско обслужване, потушаване на черната търговия и т.н.
Също така фактът, че два месеца преди евроизборите са преустановени всякакви проверки, а веднага след провеждането на изборите същите са възобновени, се счита от лимносци за подигравка.
....
А Меморандумът на инициативния комитет завършва с думите: „Чакаме от правителството с действията си да подпомогне развитието на Лимнос, да покаже загриженост, да предостави дължимото и това, което заслужаваме, а после да заповяда да ни проверява”

Готви се нова усилена група на ИПЕЕ да пристигне на острова, придружавана от прокурор. Но както предаде най-слушаното местно радио „Алфа” вчера, те „ще бъдат посрещнати както подобава”.
„Крадците са другаде!” съобщава Илиас в същото радио.

Ето видео (http://www.youtube.com/watch?v=rMBax8X4ttE) в youtube как новината се предаде по два национални телевизионни канала – Антена и Мега. И както обикновено става, медиите предават половината истина за да угодят на едните или другите – обикновено на силните на деня. Нито дума за главната причина на негодуванието на лимносците, която е оскъдните морски превози, за което протестират, не един или два пъти, а напоследък с все по голяма организация и сила. Просто посещението на специалния екип беше „капката която преля чашата”, както каза председателката на дружеството на търговците в Лимнос.

други гръцки сайтове за случилото се:
http://www.emprosnet.gr/Economy/?EntityID=b02d7870-0511-4719-b3b0-0e083b2d82e7
http://www.zougla.gr/news.php?id=48829
http://indy.gr/other-press/lmnos-eksegersi-enantia-stoys-rampo-toy-sdoe

2 коментара:

 1. ivanatanasov2009@abv.bg
  Пиша си имейла на челно място, за да избегна "обвинението" анонимен. Та значи след транскрипцията си е Иван Атанасов, но не това е от значение. От значение за мен е вашата позиция, а тя се прокрадва между редовете, т.е браво на новите Андрешковци. Навярно сте запознат с произведението на Елин Пелин. Лично на мен обаче това ми прилича на призив за анархия, на призив за саботиране на държавата. Интересното в случая е, че вие неведнъж в блога си се изразявате като левичар, а в случая заставате на страната на явни нарушители на законите в една все пак демократична държава. Всички или поне всички знаем, какви ги вършат гръцките притежатели на хотели и заведения, знаем как не се издават фактури, касови бележки, знаем как не се изплащат всички надбавки към заплатите на работещите и ред други финансови нарушения. Мога да изброя и други финансови нарушения, но нека спрем до тук. Вашата, но вече явна позиция, каква е? Защото моята е: за да искаме другите да спазват законите, трябва първо ние да сме безупречни. За останалите съд. Имам предвид резултата след изборите, когато им дойде времето.

  ОтговорИзтриване
 2. Да, разбирам.
  Типично изказване за дясно-ориентиран (по погрешка) човек. Доказателство на думите ми от по-стари статии за идентичност на консерватизъм и дясно.
  Какво значи консерватизъм? Нищо, или почти нищо, да не се променя. Харесва ни много положението и критикуваме „лошите”, „противозаконните”. Коткаме органите на властта, защото тя, властта, е права по божия предопределеност. Ако трябва, ще издадем някой от тия лошите на властта, защото „искаме да се спазват законите”.

  За кои закони и правила говорим, г-н Атанасов? Някой пита ли ни нас с вас дали сме съгласни или не с този или онзи закон и правило? Дали тези закони се правят в наш интерес, или в интерес на някои по-правоимащи? И също, когато вече всички „законни” средства за извоюване на нормални и логични права и условия за живот са изчерпани, какво правим? Седим, траем да ни работят, и сме и благодарни даже! Ето това е консерватизъм.
  Аз, понеже питате /и ми е чудно как не сте разбрали къде съм политически, щом явно следите моя блог, за което благодаря/, съм в противоположната посока.

  Не виждате ли, г-н Атанасов, че вашия интерес не е с властта, а с андрешковците? Защото едва ли сте от притежаващите големия капитал, които всъщност държавата чрез законите си истински защитава на първо място.

  Между впрочем, задавали ли сте си въпроса, критичната ви позиция към героя на Елин Пелин откъде произлиза? Дали от любовта към послушанието, възпитавано в един (бивш) тоталитарен режим, хвалещ законоудобните люде и лепкавите мижитурки, или от високомерието на онези, които не могат да надникнат по-далеч от своеволието на обикновения селянин?

  На свой ред сега аз не мога да ви разбера накъде клоните? Към идеология на един тоталитарен режим, или към по-свободен дух, демократичен (=δήμος + κράτος = народовластие), към който аз клоня.

  ОтговорИзтриване